Apr 11, 2010

Di kala orang kagumi Tuah, tak ada salahnya kalau kita kagumi semangat setiakawan si Jebat. Derhakanya dia atau tidak, itu hal lain.

Banyak kali kita ni dibuai dengan Hang Tuah dan betapa hebatnya kesetiaannya kepada Sultan.

Pada 1961, director ala-ala Dennis Hopper kita iaitu Hussain Haniff mengarahkan masterpiecenya berjudul Hang Jebat.

Filem ini buat aku ingat kepada satu band Melayu yang tak lama hidup ni yang namanya Belantara kerana band yang ketika itu bernaung bawah bumbung Polygram ada mendendangkan lagu Jebat.

Dan malam ni, aku jumpa videonya (tak sure official ke tidak) di youtube.

Aku harap korang boleh layan jugak ni.




Sampai hari ini, aku masih tak jumpa kaset Belantara aku!

5 comments:

tembakau said...

heyhey nampaknya bukan aku saja bermisteri kehilangan kaset belantara...

Ayyman Rahim said...

Jebat hebat. Serius.

JiMi said...

serikandi di sisi..huhuhu..

merah_s said...

Salam ziarah.. Belantara tak sempat hidup kerana musik metalnya lebih terkehadapan dari zamannya.. hehehee... apa2 pun lawatilah blg aku sebab ada undian perlu dilaksanakan oke...

EL MARIACHI said...

salam bro'....
gua peminat belantara jugak...terpaksa download kat 4shared.com...kedai dah tak jual...

el mariachi

Apr 11, 2010

Di kala orang kagumi Tuah, tak ada salahnya kalau kita kagumi semangat setiakawan si Jebat. Derhakanya dia atau tidak, itu hal lain.

Banyak kali kita ni dibuai dengan Hang Tuah dan betapa hebatnya kesetiaannya kepada Sultan.

Pada 1961, director ala-ala Dennis Hopper kita iaitu Hussain Haniff mengarahkan masterpiecenya berjudul Hang Jebat.

Filem ini buat aku ingat kepada satu band Melayu yang tak lama hidup ni yang namanya Belantara kerana band yang ketika itu bernaung bawah bumbung Polygram ada mendendangkan lagu Jebat.

Dan malam ni, aku jumpa videonya (tak sure official ke tidak) di youtube.

Aku harap korang boleh layan jugak ni.




Sampai hari ini, aku masih tak jumpa kaset Belantara aku!

5 comments:

tembakau said...

heyhey nampaknya bukan aku saja bermisteri kehilangan kaset belantara...

Ayyman Rahim said...

Jebat hebat. Serius.

JiMi said...

serikandi di sisi..huhuhu..

merah_s said...

Salam ziarah.. Belantara tak sempat hidup kerana musik metalnya lebih terkehadapan dari zamannya.. hehehee... apa2 pun lawatilah blg aku sebab ada undian perlu dilaksanakan oke...

EL MARIACHI said...

salam bro'....
gua peminat belantara jugak...terpaksa download kat 4shared.com...kedai dah tak jual...

el mariachi