Mar 18, 2010

Minta maaf cakap...being arrogant tidak akan membawa apa-apa penyelesaian sebenarnya, tetapi sebaliknya hanya akan mengeruhkan lagi keadaan.

Kat Singapura, ada cara tertentu bila memulakan bicaranya yang aku suka sangat sebab ia sebenarnya menunjukkan cara mereka menghormati satu sama lain.

Orang Melayu Singapura suka sangat mulakan bicara dengan berkata:

1. "Minta maaf bercakap..."
2. "Maaf cakap...."

Frasa "minta maaf" itu digunakan sebagai introduksi supaya perbicaraan mereka tidak dianggap cuba melukakan hati sesiapa terutama kepada siapa bicara itu ditujukan.

So, untuk entry kali ini, aku nak guna cara Singapura ini okay.

Read below:


Minta maaf cakap
...sebab aku rasa tindakan Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (Wham) yang menggesa wartawan hiburan memboikot artis-artis yang bertindak melampau adalah keterlaluan.


Minta maaf cakap
...kan ke tugas wartawan sebagai penyampai berita memang banyak risikonya? Kita dah lihat banyak pengorbanan wartawan di seluruh dunia tanpa perlu memboikot sesiapa.


Minta maaf cakap
...apa maksud "artis-artis yang bertindak melampau terhadap wartawan itu"?

Minta maaf cakap...saranan Presiden Wham, Fauziah Raof, supaya wartawan hiburan retaliate apabila ada artis cuba memperkotak-katikkan diri dan kerjaya wartawan bagi aku adalah tindakan yang tidak mature. I say, walk the walk and talk the talk lah.

Di bawah ini adalah a quote from its President:

"Artis sepatutnya berterima kasih kepada wartawan hiburan kerana tanpa mereka kerjaya seseorang artis itu pasti tidak boleh pergi jauh."


Komen aku:
Minta maaf cakap....why is this person sound so fucking arrogant? Tanpa wartawan hiburan maknanya artis tak boleh pergi jauh? Really? Teringin sangat aku nak tahu sebenar-benarnya adakah semua wartawan hiburan berfikiran begini? Adakah mereka sebenarnya arrogant sebegini? Angkuh sekali statement ini kerana bagi aku, pusing belah mana pun, yang tentukan rezeki kita ialah Tuhan, period! Aku bukannya nak jadi orang yang backing artist ke apa ke, but aku pelik kenapa arrogance seperti ini wujud dalam kewartawanan hiburan sekarang? (kalau benar ia wujud) . Jauh di sudut hati, aku rasa sebenarnya senario ini sebenarnya bukan membabitkan dunia kewartawanan hiburan secara total, sebaliknya hanya di kalangan mereka yang anggap diri sebagai raja.

Di bawah ini adalah lagi satu quote from its President:


"Kita sebagai penulis profesional tidak sepatutnya dilayan dengan cara yang rendah kerana tulisan kita itu adalah untuk melonjakkan nama mereka juga."


Komen aku: Minta maaf cakap....penulis profesional? Really? Are we talking about writers here or journalists? Which one ni? Tulisan penulis/wartawan adalah untuk melonjakkan nama mereka juga? Adakah selama ini itu lah tugas sebenar seorang wartawan hiburan? Hanya untuk melonjakkan nama artis? Kalau macam tu, tak adalah gossip yang tidak ada fair comment, tak adalah tulisan keparat yang langsung tidak mementingkan etika kan?

Minta maaf cakap...aku pelik kepada ini jalan pilihan Wham dalam menangani isu ini?

Minta maaf cakap...aku pelik kenapa Wham tidak guna keadaan kecoh ini untuk lebih mematangkan, bangkitkan lebih banyak kredibiliti atau guna saat "cemas" ini untuk menyuntik lebih banyak profesionalisme dalam dunia kewartawanan hiburan?

Minta maaf cakap...its very sad that the path that Wham took is to go head on with critics when they should be looking into themselves and how to improve the quality in entertainment journalism.

Minta maaf cakap...aku ni tak ada kuasa langsung dalam isu ini tapi aku teringin nak tahu adakah Wham mewakili semua wartawan hiburan di Malaysia 100 peratus dan adakah apa yang disarankan Wham ini akan dilaksanakan 100 peratus di Malaysia?

Minta maaf cakap...kalau ini lah caranya isu wartawan hiburan di attack ditangani oleh persatuan yang memperjuangkan industri kewartawanan hiburan, aku rasa mereka akan terus menerus dikiritik oleh rakyat.

Minta maaf cakap...Wham seharusnya melihat Fan Page Facebook itu sebagai suara rakyat yang sudah mual barangkali dan suara mereka penting sebab mereka adalah pembaca dan penonton sebenarnya.

Minta maaf cakap...aku masih rasa Wham perlu "membedah diri" dan "membedah pendekatan" kewartawanan hiburan masa kini supaya kredibiliti boleh dibina semula dan supaya mereka menerima hormat yang selayak-layaknya.

Minta maaf cakap....aku sekadar bercakap.

KEEP IT COOL

Kalau nak baca tentang statement Wham, sila baca sini.

24 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Oh, minta maaf tulis...

kadangkala bila perkara begini berlaku, orang yang seharusnya tersentak, terSENTAP agak melampau.

ada ruang untuk perbaiki diri, tapi kenapa orang selalu abaikan perkara sebegini?

i.am.belle said...

oh mmg sgt angkuhnya beliau berkata mcm tu. ye mcm broDonC kata tu benar, 'Tuhan yg beri rezeki pd hambanya bukan manusia'.

mereka dok ingat yg mrk ni mcm Raja nak org tunduk dgn kehendak mereka.

kalau baca bhgn hiburan kat paper ke majalah ke, kemain berlagak lagi nak boikot artis tu artis ni.

depa tu saiko-lah. kasihan.

JohnJenin said...

mintak maaf cakap.

sikap wartawan sebegini yang banyak membantu jatuhnya industri hiburan masa kini. gossip saja banyak. nak tengok review album sikit punya susah sekarang. huh!

Xora said...

Minta maaf cakap.. pembaca sekarang dah ada banyak alternatif lain kalau setakat nak tau pasal dunia artis. blog ada, beautifulnara ada.

minta maaf cakap.. wartawan hiburan yang menjatuhkan maruah dan kredibiliti mereka sendiri..

minta maaf cakap, pembaca skrang sudah bijak :D

lilacfla said...

maaf cakap,

well said. :D
harap sampai ke kepala hati orang berkenaan...

Abuqs Lavigne said...

Tp seriously aku myampah ngn wartawan2 yg kononye bagos! kt hollywood xde pon kes bangang cmnie, wat lawak kt dunia je. cube sume artis plak boikot wartawan, sume wartawan jgn tulis psl artis, ape wartawan tu nk tulis??! MAAF CAKAP

saf said...

wartawan hiburan sekarang lebih DRAMA QUEEN dari artis!!!!

ajie said...

kenapa yerk wartawn hiburan sekrang ni makin BONGKAK..EGo tak bertempat...adakah mereka ni suka diDEWAkan..korang ni la sebenarnya PELACUR dlm arena kewartawanan...Maaf cakap.

Kordell said...

Maaf cakap...Wartawan hiburan kebelakangan ini lebih mementingkan rating penonton terhadap program tv/paper/majalah mereka dengan menyiarkan isu-isu remeh yg menyerang/menceroboh privacy
artis, rather than perkembangan karier mereka..Memang betul, review album pun sekarang makin kurang, lebih banyak gosip2 'fakap' je..Adakah begitu yg mereka maksudkan 'menaikkan nama artis'?..No wonder la ramai new talents semua tak nak join mainstream..Pasal wartawan2 yg 'menyimpang' jauh ni la yg depa nak elakkan...

Maaf cakap, etika kewartawanan mereka is zero..

Maaf cakap..

Anonymous said...

maaf...
ade unsur ugutan di dalam page tersebut...

sila teliti semua komen2 di gambar yg ade.....

TQ!

Obefiend Weiland said...

i think this is retaliation over the hate wartawan page don

they suspected that a malaysian artist was behind it

so its the classic revenge scenario

Anonymous said...

wartawan hiburan kat malaysia ni perangai macam bapok...

liza barhan said...

wartawan kita (bukan semua..) sharusnya tidak terlalu mudah sentap atau beremosi.. plg mudah isu si ammar yg dikatakan mhina wartawan. apa slhnya jika kita cuba buka mata mngenai apa yg ingin dsuarakan oleh artis2 kita. mngapa isu facebook ammar yg dikatakan ingin 'mbunuh' wartawan dgembar-gemburkan? kenapa tidak isu wartawan hiburan yg mnulis cerita yg x betul didiamkan sahaja? memang benar wartawanlah yg mnaikkan nama artis..tp jgnlah smpai artis tpaksa bpura-pura d hadapan wartawan semata2 mahu mjaga hati mereka. semua org ada hak bkn? daa~~

Anonymous said...

mintak maaf cakap...
ada program kt tv ari tur menyiarkan wartawan teropong tanya seorang artis ...kenapa ko x jawab call abg..org kalo x jwb call abg ada 2 je sama ada dia mati atau dia mmg kurang ajar so ko pilih....apakah soalan itu? langsung x der etika dan moral? or saya yg mmg x tau apa2 pasal dunia artis....

ramlan said...

kalau pon artis di belakang semua ni..wartawan hiburan kena fikirkan jalan perubahan jugak..kalaupon dpt tangkap artis tu..bagaimana dgn penyokong2 atau masyarakat yg join facebook tu?bukan semua artis dalam 7-8 ribu fan facebook tu kan..jadi sgtlah jelas ramai masyarakat pon dah muak dgn cara kerja wartawan

so wartawan hiburan jgnlah fikir siapa menang atau siapa salah...kalau dah ramai marah tu..cermin2 lah diri, muhasabah diri

klubbkidd said...

for one of those rare moment babe, i agree with you. i think wham (specifically the president is full of ****)

sebagai wartawan hiburan, aku rasa mengarut dan memporbodohkan lagi kerjaya kita when ada yang konon bersuara bagi pihak wartawan sendiri tak reti cakap.

anyway, me blogged some views. hit me back what you think.

azmi said...

minta maaf cakap...aku rasa WHAM samada 'pekak' atau dah 'takde otak'. Lu pikirlah sendiri...

Che Kay said...

minta maaf cakap... i like entry ni! =)

Arni said...

Aku tgh bayangkan macam manalah kalau wartawan hollywood pun buat perangai cam wartawan kt sini..

Like, tiba2 crew TMZ boycott Jolie-Pitt ker? hahaha..

Lucu betul.

matt jack said...

"Like, tiba2 crew TMZ boycott Jolie-Pitt ker? hahaha.. "

hahah.....macam bayangkan wartawan boikot siti nurhaliza......

ed kl said...

wartawan teropong?zubir la tu.kitorg satu family mmg benci tulisan dia.bajet bagus,kalau org tk lyn panggilan dia,sms dia,dia kenakan kaw2 dlm ruangan dia!blah ar zubir gemok!

Anonymous said...

minta maaf juga ingin mberi pdapat... Puan presiden itu seolah2 bcakap dhadapan cermin. tanpa WH dunia hiburan tidak lah semeriah tp artis tetap boleh cari makan..have she heard of twitter, blogging,fanpage??? sekarang bukan zaman mata pena lebih tajam dari mata pedang tp zaman semuanya dhujung jari :p

Anonymous said...

Saya tak perlu berminta maaf atas pendapat saya yang akan saya kongsi ini. Ini kerana, saya tidak mempunyai tanggugjawab sepertimana WH ada pada pihak umum dan subjek kewartawanan mereka. Setelah emnjadi penonton dan pembaca kewartawanan hiburan selama 3 dekad, boleh saya katakan yang kebanyakan subjek, sikap dan peribadi WH kita di Malaysia ini CETEK. Ini membuatkan kita berfikir, samada layakkah mereka bergelar WARTAWAN, tanpa sikap tanggungjawag (tidak memikirkan kesan karya mereka kepada umum dan subjeck mereka).

abdullah al-habsyi said...

sentiment bro... bercakap melalui nafsu dan perasaan bukan dari akal yang berfikir.. sekian terima kasih...

Mar 18, 2010

Minta maaf cakap...being arrogant tidak akan membawa apa-apa penyelesaian sebenarnya, tetapi sebaliknya hanya akan mengeruhkan lagi keadaan.

Kat Singapura, ada cara tertentu bila memulakan bicaranya yang aku suka sangat sebab ia sebenarnya menunjukkan cara mereka menghormati satu sama lain.

Orang Melayu Singapura suka sangat mulakan bicara dengan berkata:

1. "Minta maaf bercakap..."
2. "Maaf cakap...."

Frasa "minta maaf" itu digunakan sebagai introduksi supaya perbicaraan mereka tidak dianggap cuba melukakan hati sesiapa terutama kepada siapa bicara itu ditujukan.

So, untuk entry kali ini, aku nak guna cara Singapura ini okay.

Read below:


Minta maaf cakap
...sebab aku rasa tindakan Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (Wham) yang menggesa wartawan hiburan memboikot artis-artis yang bertindak melampau adalah keterlaluan.


Minta maaf cakap
...kan ke tugas wartawan sebagai penyampai berita memang banyak risikonya? Kita dah lihat banyak pengorbanan wartawan di seluruh dunia tanpa perlu memboikot sesiapa.


Minta maaf cakap
...apa maksud "artis-artis yang bertindak melampau terhadap wartawan itu"?

Minta maaf cakap...saranan Presiden Wham, Fauziah Raof, supaya wartawan hiburan retaliate apabila ada artis cuba memperkotak-katikkan diri dan kerjaya wartawan bagi aku adalah tindakan yang tidak mature. I say, walk the walk and talk the talk lah.

Di bawah ini adalah a quote from its President:

"Artis sepatutnya berterima kasih kepada wartawan hiburan kerana tanpa mereka kerjaya seseorang artis itu pasti tidak boleh pergi jauh."


Komen aku:
Minta maaf cakap....why is this person sound so fucking arrogant? Tanpa wartawan hiburan maknanya artis tak boleh pergi jauh? Really? Teringin sangat aku nak tahu sebenar-benarnya adakah semua wartawan hiburan berfikiran begini? Adakah mereka sebenarnya arrogant sebegini? Angkuh sekali statement ini kerana bagi aku, pusing belah mana pun, yang tentukan rezeki kita ialah Tuhan, period! Aku bukannya nak jadi orang yang backing artist ke apa ke, but aku pelik kenapa arrogance seperti ini wujud dalam kewartawanan hiburan sekarang? (kalau benar ia wujud) . Jauh di sudut hati, aku rasa sebenarnya senario ini sebenarnya bukan membabitkan dunia kewartawanan hiburan secara total, sebaliknya hanya di kalangan mereka yang anggap diri sebagai raja.

Di bawah ini adalah lagi satu quote from its President:


"Kita sebagai penulis profesional tidak sepatutnya dilayan dengan cara yang rendah kerana tulisan kita itu adalah untuk melonjakkan nama mereka juga."


Komen aku: Minta maaf cakap....penulis profesional? Really? Are we talking about writers here or journalists? Which one ni? Tulisan penulis/wartawan adalah untuk melonjakkan nama mereka juga? Adakah selama ini itu lah tugas sebenar seorang wartawan hiburan? Hanya untuk melonjakkan nama artis? Kalau macam tu, tak adalah gossip yang tidak ada fair comment, tak adalah tulisan keparat yang langsung tidak mementingkan etika kan?

Minta maaf cakap...aku pelik kepada ini jalan pilihan Wham dalam menangani isu ini?

Minta maaf cakap...aku pelik kenapa Wham tidak guna keadaan kecoh ini untuk lebih mematangkan, bangkitkan lebih banyak kredibiliti atau guna saat "cemas" ini untuk menyuntik lebih banyak profesionalisme dalam dunia kewartawanan hiburan?

Minta maaf cakap...its very sad that the path that Wham took is to go head on with critics when they should be looking into themselves and how to improve the quality in entertainment journalism.

Minta maaf cakap...aku ni tak ada kuasa langsung dalam isu ini tapi aku teringin nak tahu adakah Wham mewakili semua wartawan hiburan di Malaysia 100 peratus dan adakah apa yang disarankan Wham ini akan dilaksanakan 100 peratus di Malaysia?

Minta maaf cakap...kalau ini lah caranya isu wartawan hiburan di attack ditangani oleh persatuan yang memperjuangkan industri kewartawanan hiburan, aku rasa mereka akan terus menerus dikiritik oleh rakyat.

Minta maaf cakap...Wham seharusnya melihat Fan Page Facebook itu sebagai suara rakyat yang sudah mual barangkali dan suara mereka penting sebab mereka adalah pembaca dan penonton sebenarnya.

Minta maaf cakap...aku masih rasa Wham perlu "membedah diri" dan "membedah pendekatan" kewartawanan hiburan masa kini supaya kredibiliti boleh dibina semula dan supaya mereka menerima hormat yang selayak-layaknya.

Minta maaf cakap....aku sekadar bercakap.

KEEP IT COOL

Kalau nak baca tentang statement Wham, sila baca sini.

24 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Oh, minta maaf tulis...

kadangkala bila perkara begini berlaku, orang yang seharusnya tersentak, terSENTAP agak melampau.

ada ruang untuk perbaiki diri, tapi kenapa orang selalu abaikan perkara sebegini?

i.am.belle said...

oh mmg sgt angkuhnya beliau berkata mcm tu. ye mcm broDonC kata tu benar, 'Tuhan yg beri rezeki pd hambanya bukan manusia'.

mereka dok ingat yg mrk ni mcm Raja nak org tunduk dgn kehendak mereka.

kalau baca bhgn hiburan kat paper ke majalah ke, kemain berlagak lagi nak boikot artis tu artis ni.

depa tu saiko-lah. kasihan.

JohnJenin said...

mintak maaf cakap.

sikap wartawan sebegini yang banyak membantu jatuhnya industri hiburan masa kini. gossip saja banyak. nak tengok review album sikit punya susah sekarang. huh!

Xora said...

Minta maaf cakap.. pembaca sekarang dah ada banyak alternatif lain kalau setakat nak tau pasal dunia artis. blog ada, beautifulnara ada.

minta maaf cakap.. wartawan hiburan yang menjatuhkan maruah dan kredibiliti mereka sendiri..

minta maaf cakap, pembaca skrang sudah bijak :D

lilacfla said...

maaf cakap,

well said. :D
harap sampai ke kepala hati orang berkenaan...

Abuqs Lavigne said...

Tp seriously aku myampah ngn wartawan2 yg kononye bagos! kt hollywood xde pon kes bangang cmnie, wat lawak kt dunia je. cube sume artis plak boikot wartawan, sume wartawan jgn tulis psl artis, ape wartawan tu nk tulis??! MAAF CAKAP

saf said...

wartawan hiburan sekarang lebih DRAMA QUEEN dari artis!!!!

ajie said...

kenapa yerk wartawn hiburan sekrang ni makin BONGKAK..EGo tak bertempat...adakah mereka ni suka diDEWAkan..korang ni la sebenarnya PELACUR dlm arena kewartawanan...Maaf cakap.

Kordell said...

Maaf cakap...Wartawan hiburan kebelakangan ini lebih mementingkan rating penonton terhadap program tv/paper/majalah mereka dengan menyiarkan isu-isu remeh yg menyerang/menceroboh privacy
artis, rather than perkembangan karier mereka..Memang betul, review album pun sekarang makin kurang, lebih banyak gosip2 'fakap' je..Adakah begitu yg mereka maksudkan 'menaikkan nama artis'?..No wonder la ramai new talents semua tak nak join mainstream..Pasal wartawan2 yg 'menyimpang' jauh ni la yg depa nak elakkan...

Maaf cakap, etika kewartawanan mereka is zero..

Maaf cakap..

Anonymous said...

maaf...
ade unsur ugutan di dalam page tersebut...

sila teliti semua komen2 di gambar yg ade.....

TQ!

Obefiend Weiland said...

i think this is retaliation over the hate wartawan page don

they suspected that a malaysian artist was behind it

so its the classic revenge scenario

Anonymous said...

wartawan hiburan kat malaysia ni perangai macam bapok...

liza barhan said...

wartawan kita (bukan semua..) sharusnya tidak terlalu mudah sentap atau beremosi.. plg mudah isu si ammar yg dikatakan mhina wartawan. apa slhnya jika kita cuba buka mata mngenai apa yg ingin dsuarakan oleh artis2 kita. mngapa isu facebook ammar yg dikatakan ingin 'mbunuh' wartawan dgembar-gemburkan? kenapa tidak isu wartawan hiburan yg mnulis cerita yg x betul didiamkan sahaja? memang benar wartawanlah yg mnaikkan nama artis..tp jgnlah smpai artis tpaksa bpura-pura d hadapan wartawan semata2 mahu mjaga hati mereka. semua org ada hak bkn? daa~~

Anonymous said...

mintak maaf cakap...
ada program kt tv ari tur menyiarkan wartawan teropong tanya seorang artis ...kenapa ko x jawab call abg..org kalo x jwb call abg ada 2 je sama ada dia mati atau dia mmg kurang ajar so ko pilih....apakah soalan itu? langsung x der etika dan moral? or saya yg mmg x tau apa2 pasal dunia artis....

ramlan said...

kalau pon artis di belakang semua ni..wartawan hiburan kena fikirkan jalan perubahan jugak..kalaupon dpt tangkap artis tu..bagaimana dgn penyokong2 atau masyarakat yg join facebook tu?bukan semua artis dalam 7-8 ribu fan facebook tu kan..jadi sgtlah jelas ramai masyarakat pon dah muak dgn cara kerja wartawan

so wartawan hiburan jgnlah fikir siapa menang atau siapa salah...kalau dah ramai marah tu..cermin2 lah diri, muhasabah diri

klubbkidd said...

for one of those rare moment babe, i agree with you. i think wham (specifically the president is full of ****)

sebagai wartawan hiburan, aku rasa mengarut dan memporbodohkan lagi kerjaya kita when ada yang konon bersuara bagi pihak wartawan sendiri tak reti cakap.

anyway, me blogged some views. hit me back what you think.

azmi said...

minta maaf cakap...aku rasa WHAM samada 'pekak' atau dah 'takde otak'. Lu pikirlah sendiri...

Che Kay said...

minta maaf cakap... i like entry ni! =)

Arni said...

Aku tgh bayangkan macam manalah kalau wartawan hollywood pun buat perangai cam wartawan kt sini..

Like, tiba2 crew TMZ boycott Jolie-Pitt ker? hahaha..

Lucu betul.

matt jack said...

"Like, tiba2 crew TMZ boycott Jolie-Pitt ker? hahaha.. "

hahah.....macam bayangkan wartawan boikot siti nurhaliza......

ed kl said...

wartawan teropong?zubir la tu.kitorg satu family mmg benci tulisan dia.bajet bagus,kalau org tk lyn panggilan dia,sms dia,dia kenakan kaw2 dlm ruangan dia!blah ar zubir gemok!

Anonymous said...

minta maaf juga ingin mberi pdapat... Puan presiden itu seolah2 bcakap dhadapan cermin. tanpa WH dunia hiburan tidak lah semeriah tp artis tetap boleh cari makan..have she heard of twitter, blogging,fanpage??? sekarang bukan zaman mata pena lebih tajam dari mata pedang tp zaman semuanya dhujung jari :p

Anonymous said...

Saya tak perlu berminta maaf atas pendapat saya yang akan saya kongsi ini. Ini kerana, saya tidak mempunyai tanggugjawab sepertimana WH ada pada pihak umum dan subjek kewartawanan mereka. Setelah emnjadi penonton dan pembaca kewartawanan hiburan selama 3 dekad, boleh saya katakan yang kebanyakan subjek, sikap dan peribadi WH kita di Malaysia ini CETEK. Ini membuatkan kita berfikir, samada layakkah mereka bergelar WARTAWAN, tanpa sikap tanggungjawag (tidak memikirkan kesan karya mereka kepada umum dan subjeck mereka).

abdullah al-habsyi said...

sentiment bro... bercakap melalui nafsu dan perasaan bukan dari akal yang berfikir.. sekian terima kasih...