Sep 6, 2009

Jangan terkejut kalau ada orang kata HARAM kalau main lagu Raya cepat sangat sebab dia ingat orang Islam ni bodoh!

Dan separuh bulan dah puasa and since day one, aku frequently dengar radio for all the Raya songs. Kemudian baru aku ingat that lagu-lagu raya kan "dilarang" untuk ke udara ketika awal Ramadan.

Frankly, aku tak sure sapa yang buat arahan "melarang" lagu raya disiarkan di radio ketika awal Ramadan. Adakah ia self regulated or "wahyu" dari "atas" yang selalunya datang tak bertulis?

But yes, ia bisa jadi isu sehebat isu politik bodoh Ipoh kalau ada radio yang main lagu raya awal sangat. Macamlah kita ni orang Islam yang berpuasa akan lupa tentang "isi" Ramadan bulan yang mulia ni kalau kita dengar lagu raya cepat sangat.

Tadi setakat jam 10.17pm malam ni, aku masih tidak dapat dengar lagu Raya di Sinar FM. Lalu aku putar sendiri CD Tompi yang ada lagu Idul Fitri. (Layan aje lah and lagu tu pun boleh tahan jugak).

Itu hari, sehari sebelum Ramadan aku riuh sendiri nak cari kurma Iran di Jusco Seremban. Sebaik saja masuk ke dalam Jusco, tuuu dia...bukan main lagu Raya dah berkumandang di dalam supermarketnya.

Kalau iye lah "larangan" memutarkan lagu raya "diwahyukan" oleh kerajaan (menerusi Kementerian Penerangan or MCMC), sapa pulak nak regulate pasaraya untuk tidak mainkan lagu Raya cepat sangat? Ini tak termasuk syarikat-syarikat telekomunikasi yang turut sibuk jual muat turun lagu raya sebaik muncul 1 Ramadan!

Aku fikir memang banyak pendapat tentang memainkan lagu raya cepat sangat ni. Tapi bagi aku, it is really a small matter. The lifespan of Dendang Perantau kalau ikut style sekarang hanyalah lebih kurang 3 minggu dan aku tak rasa salah kalau lifespannya dipanjangkan sikit.

Kalau aku ada kesempatan nanti, akan aku catatkan Bimbo Top 5 lagi untuk Lagu Raya Kegemaran Aku okay.

Tapi buat sementara tu...

KEEP IT COOL

26 comments:

Obefiend said...

personally speaking

2 weeks before raya is a good watershed mark to start blasting raya tunes

kalau dari first day macam over lak. dah la meleis ni raya sebulan. so dengar lagu raya for 2 BULAN LAK nanti. overkill

kan kan?

sampai muntah asik dengar "mintak mak kueh sepotong"..... haw haw

kampungpetani said...

amin mcm yb ur spechh la huhuhuh gun2 nbut somtimes lagu rYA kalo masen awl pun ok gak....but dgr cd ok jg...kee it up writting..

d7 said...

em.. lagu raya x de masalah la..
but takbir raya ye lah x boleh men awal2..
sebab kesiankan arwah2 di dlm kubur..
sayu & sedih mendgr takbir..

Azman Sherafath said...

yup..it is really a small matter..
lg pun suka hati orang la nak dengar or pasang lagu pape..
eveyone has their own rights..

Naz said...

Yes, small matter. We don't need moral guardian for this too.
(..searching for my Raya CD)
:)

uDean said...

ahaks.. aku xkesah lagu raya awal2 kuar.. yg penting lagu lama2 ah..
lagu2 baru neh xde feel lgsg, menyampah plak aku denga...

Ida said...

Ni nama dia penyakit semua-benda-tak-boleh-semua-benda-haram.

Orang yang terkena penyakit ni, pasang lagu raya awal Ramadhan tak boleh, masuk gereja tak boleh, melawat jiran tetangga sahabat handai yang merayakan tahun baru cina, deepavali, krismas pun tak boleh.. tengok drama bersiri dari Hong Kong tak boleh, tengok movie Hindustan, Hollywood lagi tak boleh... macam nama penyakit tulah. 90% benda semuanya tak boleh!

Yang penting, tepuk dada tanya iman... ;)

ZARA 札拉 said...

hehehe~

kat supermarket ke mana ke, lagu raya dah menerjah dan memecahkan gegendang telinga~

Anonymous said...

bro, akubimbo.com u nyer gak ker?under construction?

DonCorleone said...

Salam semua. Buat pengetahuan semua, pagi tadi at about 10.12am, aku dah dengar lagu raya dah berkumandang di Sinar FM. Lagu raya yang Anuar & Elina nyanyi tu yang aku tak sure apa ke tajuknya tu.

Maksudnya the lagu raya moment dah start dah okay.

Obefiend said...

see don

2 weeks..... just as i predicted

joegrimjow said...

dah start 15 ni
dah ok kot

larry said...

suasana di hari raya - anuar & ellina.

semalam klasik fm pun dah mula siarkan promo program raya berlatarbelakangkan lagu lagu hari raya. meriah majlis berbuka puasa semalam.

LILO said...

aku setuju ;))

k1m1_KaeMoS said...

huh haram la sangat?
first day puasa aku pi jalan2 di pasar ramadhan kerinchi tuk beli murtabak yg dah bertahun aku jadi pelanggannya tu, dah macam pecah gegendang tinge aku pasal ada peniaga pasang lagu raya...
lagi siot...
pencemaran bunyi betul...

kalau macam tu nak haramkan logik la jugak...pasal mengganggu ketenteraman awam...

ini?
tahpapakejadahnya je kan?

Anonymous said...

saya siap browse kat youtube dengar takbir raya, aint nothing wrong with that ~ :) salam Ramadhan

Yusoff Zaky Omar said...

Salam, saya agak baru di sini. Selamat Hari Raya.. (eer ada tak larangan ucap selamt hari raya nih..)

romsam said...

Wrong, Najib.

Doubts about opposition rule is nothing compared to the people disgust at Umno rule.

Your deputy has never heard of 1Malaysia.

Your home minister displays sickening partisanship.

Your judiciary pretends it doesn't know how to read the Perak constitution.

Your MACC goes on baseless witch-hunts against opposition politicians rather than fight real corruption.

Your police force prioritises suppressing peaceful gatherings than fighting crime.

Your AG practises selective prosecution.

julee said...

It seems like Selcat can do better job than MACC. The interrogation was conducted in transparent and professional ways. BN shame on you.

ruyom said...

Malay history start from Parameswara who escape from Indonesia and settle in Melaka. During his time, Laksamana Cheng Ho visit Melaka seven times.

Melaka need the protection of the China from the invasion of the Siamese. Without Cheng Ho, there won't be malay history, instead you have Siam history.

I pity Malaysian Muslims, you probably are the least free people in this world! Even Indonesian Muslims are allowed to practice apostasy when they become adults!

Boleh said...

kill all malay pig in malaysia.

aston said...

Well written & well said!

UMNO and BN components are rotten by their selfish, nepotism and crony system, injustice, greed, corrupted minds, arrogance, abused power etc, after 50 years in power.

It is time to Look East Policy in Japan to kick UMNO and BN out in GE13. The Makkal Sakti people power by Pakatan Rakyat to rule Malaysia soon!

HipHopLess said...

Where is you akubimbo Top 5 Raya song?

ShaY said...

Salam. Isu ini memang remeh..atau penting...depends on each individual..Utk setengah org isu yg penting boleh jadi remeh & utk yg lain yg remeh pun boleh jadi penting. Apapun hrp dpt izinkan my humble opinion. Personally, Ramadhan & Aidil Fitri jauh berbeza dalam byk aspek - dari keperluan, suasana, perasaan, keadaan dam memacam lagi. Ramadan is very spiritual dan mood nya agak sunyi, sayu sementara Raya ceria, meriah. Ramadan very spiritual bila kita (bukan semua orang) cuba sedaya upaya utk lebih rapat, mesra dan manja dgn Sang Maha Pencipta. So apa saja yg dpt membantu kita ke arah pencapaian ini adalah berharga dan apa yg tidak sebaliknya. Lagu Raya terlalu awal lak...membantu ke tak? Again...depends on the individual...how the songs affect you..For me, dengan mendengar lagu2 Raya akan mendatangkan kenangan, mengingatkan persiapan, keperluan beraya dan bermacam2 lagi & tak byk sikit pun akan mengkompromi fokus untk berramadan dahulu. Mungkin media kita ketandusan pengisian utk berramadan yg sesuai, yg lbh byk utk membantu kita ke arah pencapaian tersebut. Untuk saya setiap hari dlm Ramdan bagai setiap kali kita bersahur n bersedia utk menghadapi lagi 1 hari yg mencabar menahan segala nafsu n Raya bagaikan ketika kita berbuka - dgn penuh syukur dpt mengharungi n dpt menikmati apa yg tersedia. Bayangkan bagaimana jika ketika kita hendak memulakan puasa sebelum subuh dab seterusnya 1 hari suntuk kita dihidangkan dengan keadaan berbuka puasa - dgn pelbagai juadah, org2 selamba merokok, makan minum, etc etc. Tentu agak menggangu kan. Wallahualam.

Sokat said...

dlu time kecik2 ibu gue cakap kerajaan tak bg pasang lagu raya awal2 sbb kesiankan org yg papa kedana (miskin), anak yatim piatu sbb diaorg tak beraya sangat.

ntah la, kat Malaysia ni byk mende2 pelik berlaku.

dlu censored Mighty "Morphing" Power Rangers.

Klaka ahah

apeace said...

bagi aku la, time2 cam ni dah kira ok la kluar lagu2 raya. kalo dlm 1st half ramadhan, mmg agak melampau la. kalo nak perdgrkan lagu sgt, kluarkan je la lagu2 mengingatkan ttg ramadhan, fdhilat nya la.. but mostly semua lagu tu nasyid nye la. persoalan di sini, brapa kertakan peraih manfaat kapitalis ini mengerti tth ramadhan? dari segi pengisiannya, maksud dlmnya? yg biasa difikirkan, apakah manfaat dpd ramadhan itu menguntungkan lagi pd ms slps abisnya ramadhan. senang citer, blum hayati sepenuhnya ramadhan, dah ingatkan ttg raya.

btw, stakat ni, dah ade lagu baru kolaborasi hujan + raihan 'salam aidilfitri ayahanda & bonda'. kalo hayati btul2 lagu ni, bole buat kita sebak sbnrnya.

Sep 6, 2009

Jangan terkejut kalau ada orang kata HARAM kalau main lagu Raya cepat sangat sebab dia ingat orang Islam ni bodoh!

Dan separuh bulan dah puasa and since day one, aku frequently dengar radio for all the Raya songs. Kemudian baru aku ingat that lagu-lagu raya kan "dilarang" untuk ke udara ketika awal Ramadan.

Frankly, aku tak sure sapa yang buat arahan "melarang" lagu raya disiarkan di radio ketika awal Ramadan. Adakah ia self regulated or "wahyu" dari "atas" yang selalunya datang tak bertulis?

But yes, ia bisa jadi isu sehebat isu politik bodoh Ipoh kalau ada radio yang main lagu raya awal sangat. Macamlah kita ni orang Islam yang berpuasa akan lupa tentang "isi" Ramadan bulan yang mulia ni kalau kita dengar lagu raya cepat sangat.

Tadi setakat jam 10.17pm malam ni, aku masih tidak dapat dengar lagu Raya di Sinar FM. Lalu aku putar sendiri CD Tompi yang ada lagu Idul Fitri. (Layan aje lah and lagu tu pun boleh tahan jugak).

Itu hari, sehari sebelum Ramadan aku riuh sendiri nak cari kurma Iran di Jusco Seremban. Sebaik saja masuk ke dalam Jusco, tuuu dia...bukan main lagu Raya dah berkumandang di dalam supermarketnya.

Kalau iye lah "larangan" memutarkan lagu raya "diwahyukan" oleh kerajaan (menerusi Kementerian Penerangan or MCMC), sapa pulak nak regulate pasaraya untuk tidak mainkan lagu Raya cepat sangat? Ini tak termasuk syarikat-syarikat telekomunikasi yang turut sibuk jual muat turun lagu raya sebaik muncul 1 Ramadan!

Aku fikir memang banyak pendapat tentang memainkan lagu raya cepat sangat ni. Tapi bagi aku, it is really a small matter. The lifespan of Dendang Perantau kalau ikut style sekarang hanyalah lebih kurang 3 minggu dan aku tak rasa salah kalau lifespannya dipanjangkan sikit.

Kalau aku ada kesempatan nanti, akan aku catatkan Bimbo Top 5 lagi untuk Lagu Raya Kegemaran Aku okay.

Tapi buat sementara tu...

KEEP IT COOL

26 comments:

Obefiend said...

personally speaking

2 weeks before raya is a good watershed mark to start blasting raya tunes

kalau dari first day macam over lak. dah la meleis ni raya sebulan. so dengar lagu raya for 2 BULAN LAK nanti. overkill

kan kan?

sampai muntah asik dengar "mintak mak kueh sepotong"..... haw haw

kampungpetani said...

amin mcm yb ur spechh la huhuhuh gun2 nbut somtimes lagu rYA kalo masen awl pun ok gak....but dgr cd ok jg...kee it up writting..

d7 said...

em.. lagu raya x de masalah la..
but takbir raya ye lah x boleh men awal2..
sebab kesiankan arwah2 di dlm kubur..
sayu & sedih mendgr takbir..

Azman Sherafath said...

yup..it is really a small matter..
lg pun suka hati orang la nak dengar or pasang lagu pape..
eveyone has their own rights..

Naz said...

Yes, small matter. We don't need moral guardian for this too.
(..searching for my Raya CD)
:)

uDean said...

ahaks.. aku xkesah lagu raya awal2 kuar.. yg penting lagu lama2 ah..
lagu2 baru neh xde feel lgsg, menyampah plak aku denga...

Ida said...

Ni nama dia penyakit semua-benda-tak-boleh-semua-benda-haram.

Orang yang terkena penyakit ni, pasang lagu raya awal Ramadhan tak boleh, masuk gereja tak boleh, melawat jiran tetangga sahabat handai yang merayakan tahun baru cina, deepavali, krismas pun tak boleh.. tengok drama bersiri dari Hong Kong tak boleh, tengok movie Hindustan, Hollywood lagi tak boleh... macam nama penyakit tulah. 90% benda semuanya tak boleh!

Yang penting, tepuk dada tanya iman... ;)

ZARA 札拉 said...

hehehe~

kat supermarket ke mana ke, lagu raya dah menerjah dan memecahkan gegendang telinga~

Anonymous said...

bro, akubimbo.com u nyer gak ker?under construction?

DonCorleone said...

Salam semua. Buat pengetahuan semua, pagi tadi at about 10.12am, aku dah dengar lagu raya dah berkumandang di Sinar FM. Lagu raya yang Anuar & Elina nyanyi tu yang aku tak sure apa ke tajuknya tu.

Maksudnya the lagu raya moment dah start dah okay.

Obefiend said...

see don

2 weeks..... just as i predicted

joegrimjow said...

dah start 15 ni
dah ok kot

larry said...

suasana di hari raya - anuar & ellina.

semalam klasik fm pun dah mula siarkan promo program raya berlatarbelakangkan lagu lagu hari raya. meriah majlis berbuka puasa semalam.

LILO said...

aku setuju ;))

k1m1_KaeMoS said...

huh haram la sangat?
first day puasa aku pi jalan2 di pasar ramadhan kerinchi tuk beli murtabak yg dah bertahun aku jadi pelanggannya tu, dah macam pecah gegendang tinge aku pasal ada peniaga pasang lagu raya...
lagi siot...
pencemaran bunyi betul...

kalau macam tu nak haramkan logik la jugak...pasal mengganggu ketenteraman awam...

ini?
tahpapakejadahnya je kan?

Anonymous said...

saya siap browse kat youtube dengar takbir raya, aint nothing wrong with that ~ :) salam Ramadhan

Yusoff Zaky Omar said...

Salam, saya agak baru di sini. Selamat Hari Raya.. (eer ada tak larangan ucap selamt hari raya nih..)

romsam said...

Wrong, Najib.

Doubts about opposition rule is nothing compared to the people disgust at Umno rule.

Your deputy has never heard of 1Malaysia.

Your home minister displays sickening partisanship.

Your judiciary pretends it doesn't know how to read the Perak constitution.

Your MACC goes on baseless witch-hunts against opposition politicians rather than fight real corruption.

Your police force prioritises suppressing peaceful gatherings than fighting crime.

Your AG practises selective prosecution.

julee said...

It seems like Selcat can do better job than MACC. The interrogation was conducted in transparent and professional ways. BN shame on you.

ruyom said...

Malay history start from Parameswara who escape from Indonesia and settle in Melaka. During his time, Laksamana Cheng Ho visit Melaka seven times.

Melaka need the protection of the China from the invasion of the Siamese. Without Cheng Ho, there won't be malay history, instead you have Siam history.

I pity Malaysian Muslims, you probably are the least free people in this world! Even Indonesian Muslims are allowed to practice apostasy when they become adults!

Boleh said...

kill all malay pig in malaysia.

aston said...

Well written & well said!

UMNO and BN components are rotten by their selfish, nepotism and crony system, injustice, greed, corrupted minds, arrogance, abused power etc, after 50 years in power.

It is time to Look East Policy in Japan to kick UMNO and BN out in GE13. The Makkal Sakti people power by Pakatan Rakyat to rule Malaysia soon!

HipHopLess said...

Where is you akubimbo Top 5 Raya song?

ShaY said...

Salam. Isu ini memang remeh..atau penting...depends on each individual..Utk setengah org isu yg penting boleh jadi remeh & utk yg lain yg remeh pun boleh jadi penting. Apapun hrp dpt izinkan my humble opinion. Personally, Ramadhan & Aidil Fitri jauh berbeza dalam byk aspek - dari keperluan, suasana, perasaan, keadaan dam memacam lagi. Ramadan is very spiritual dan mood nya agak sunyi, sayu sementara Raya ceria, meriah. Ramadan very spiritual bila kita (bukan semua orang) cuba sedaya upaya utk lebih rapat, mesra dan manja dgn Sang Maha Pencipta. So apa saja yg dpt membantu kita ke arah pencapaian ini adalah berharga dan apa yg tidak sebaliknya. Lagu Raya terlalu awal lak...membantu ke tak? Again...depends on the individual...how the songs affect you..For me, dengan mendengar lagu2 Raya akan mendatangkan kenangan, mengingatkan persiapan, keperluan beraya dan bermacam2 lagi & tak byk sikit pun akan mengkompromi fokus untk berramadan dahulu. Mungkin media kita ketandusan pengisian utk berramadan yg sesuai, yg lbh byk utk membantu kita ke arah pencapaian tersebut. Untuk saya setiap hari dlm Ramdan bagai setiap kali kita bersahur n bersedia utk menghadapi lagi 1 hari yg mencabar menahan segala nafsu n Raya bagaikan ketika kita berbuka - dgn penuh syukur dpt mengharungi n dpt menikmati apa yg tersedia. Bayangkan bagaimana jika ketika kita hendak memulakan puasa sebelum subuh dab seterusnya 1 hari suntuk kita dihidangkan dengan keadaan berbuka puasa - dgn pelbagai juadah, org2 selamba merokok, makan minum, etc etc. Tentu agak menggangu kan. Wallahualam.

Sokat said...

dlu time kecik2 ibu gue cakap kerajaan tak bg pasang lagu raya awal2 sbb kesiankan org yg papa kedana (miskin), anak yatim piatu sbb diaorg tak beraya sangat.

ntah la, kat Malaysia ni byk mende2 pelik berlaku.

dlu censored Mighty "Morphing" Power Rangers.

Klaka ahah

apeace said...

bagi aku la, time2 cam ni dah kira ok la kluar lagu2 raya. kalo dlm 1st half ramadhan, mmg agak melampau la. kalo nak perdgrkan lagu sgt, kluarkan je la lagu2 mengingatkan ttg ramadhan, fdhilat nya la.. but mostly semua lagu tu nasyid nye la. persoalan di sini, brapa kertakan peraih manfaat kapitalis ini mengerti tth ramadhan? dari segi pengisiannya, maksud dlmnya? yg biasa difikirkan, apakah manfaat dpd ramadhan itu menguntungkan lagi pd ms slps abisnya ramadhan. senang citer, blum hayati sepenuhnya ramadhan, dah ingatkan ttg raya.

btw, stakat ni, dah ade lagu baru kolaborasi hujan + raihan 'salam aidilfitri ayahanda & bonda'. kalo hayati btul2 lagu ni, bole buat kita sebak sbnrnya.