Sep 14, 2009

Aku saje je nak merapu kisah benar khalwat yang aku pernah tengok depan mata aku zaman aku wartawan dulu.

Aku terbaca Bapak Gula-Gula ni.

So aku teringat zaman aku wartawan jenayah di Harian Metro...saat aku selalu sangat ikut raid Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada sekitar 1991 dan 1992 dulu.



Lokasi: Taman Tasik Titiwangsa, KL
Suspek: Seorang lelaki dan seorang perempuan duduk di atas rumput di mana tangan kanan lelaki memeluk bahu perempuan.
Peristiwanya: Empat pegawai Jawi pantas meluru ke arah mereka selepas mengintip lebih kurang lima minit. Dialognya seperti di bawah:

Jawi: (Sambil menepuk bahu lelaki itu) Ni dah kahwin ke ni?

Lelaki itu: (Tidak berkata apa-apa melainkan tergamam macam orang bodoh)

Jawi:
(Makin berani) Mana surat nikah? Dah kahwin ke belum? Apa buat sini malam-malam? (Bertanya bertalu tanpa kasi chance Lelaki Itu untuk menjawab)

Lelaki itu: (Perlahan-lahan memasukkan tangannya ke dalam seluar dan keluarkan sehelai surat)

Jawi: (Membaca surat yang besar itu seolah-olah sehelai watikah..FYI Surat nikah Johor memang gitu)

Lelaki itu:
(Dengan penuh cool...pendek kata COOL yang gila babi) Saya ni askar Cik. Dalam setahun banyak kali out station. Sesekali bila dapat peluang, saya nak berjalan-jalan dengan bini di taman ni. Salah ke?

Jawi: (Dari muka yang berani tadi bertukar ke muka yang amat bodoh...susah aku nak explain ekspresi muka bodoh ni) Ooooo....lain kali janganlah duduk dua-dua kat tempat macam ni. Kan elok kalau balik rumah aje.

Lelaki itu:
(Masih COOL) Hmmmm.... (Dia tak cakap ape pun sebenarnya)

Jawi: Okaylah...terima kasih Cik.

Lelaki itu:
Saya bukan Cik...Saya Major ..... (nama dirahsiakan)...patut panggil saya Tuan.

Jawi:
Maaf Tuan.

Lelaki itu: (Masih buat muka COOL)

Aku dengan jurugambar ketika itu macam nak gelak sangat tapi kami tahan sebab tak sampai hati tapi dalam hati, aku fikir...PADAN MUKA LU ORANG.

Moralnya:
Bukannya semuanya yang kita sangka buruk itu buruk sebenarnya. Walaupun bukan selalu, kadang-kadang benda yang kita rasa pasti sangat...boleh kesasar jua.

Jangan marah ye...aku saja-saja je layan boring aku ni.

KEEP IT COOL!


Kredit Gambar:
http://www.kaoskumel.com/img/p/15-48-thickbox.jpg

28 comments:

Sokat said...

cool gile Major tu haha ... patut la ade yg nk bwat remake aritu ... ehuehue

ayau said...

hehehehehehe

nenek™ said...

terbaik=)

Hazrey said...

Hahahahah... hahahahahah.. bro, itu belum cerita macam mana kita main langgar langgar artis masa Festival Filem kat JB dulu. Kah kah kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

hahahhahaha
lawak gile..kalau aku major tu suruh korang amik 10..
hahaha

major beb bergetar bulu ketiak

Ashraf Fareeq said...

gua jalan kat shopping complex dengan awek pun gua segan sekarang.
tau tau nanti kena tepuk bahu.

ZARA 札拉 said...

hahaha~

gila tu~

joegrimjow said...

buat kat tempat awam\
cool la major 2

Ida said...

My friend kena serbu kat hotel in Langkawi.. dah la time tu tengah dok atas katil.. paham-paham ajelah apa je yang masih lagi belum tertanggal..

Pun macam tu jugak.. kena soal bertubi-tubi without a chance to explain. Member sudah bengang, dia terus blah pegi kat almari, pegawai tu sudah naik angin sebab dia assume kawan tu dah kurang ajar.

Rupa-rupanya member pegi ambik satu kertas warna hijau. Salinan surat nikah sementara... Kawan tu baru bernikah the day before. That night was their wedding night..

To me, the best fact of all, my friend wrote a letter to the Head of Jabatan Agama there, expressing his frustration and upset over the incident, and how rude the officers were, because they simply left without offering an apology..

Sampai sekarang member tu tak jejak Langkawi dah.. serik katanya!

DandelinoiD said...

pergh...kool!

ak memang consider nak wat camtu kalo ada bini...tapi orang sekeliling pandang pelik lak kan...

iYda Juhar said...

wohooo. ye la ye la. betol juga. tak semua begitu.

fynn jamal said...

lagi satu:

laki bini are expected to not bercinta depan org. y la!!

salah ke kitorg sgt mesra even after we are married?

once kitorg kena sound "balik rumah la" sebab jalan meleset2. dia malu bila kitorg gitau kitorg dah kawen. tu yang tukar topik.

i hate ppl like these.
benci gila.

bercinta BUKAN utk kapel sahaja.
bukan.

GiLoCatur said...

tu ler masalahnya bila pegawai jabatan agama sendiri tidak mempraktikkan budaya dan akhlak islam.

islam itu indah dan berhemah. tapi apabila dah tak difollow akhlak2 dan santun agama islam, susah ler .. "do not jugde a book by its cover"

Anonymous said...

SB,
teringat conversation kat Fatty Crab.
"Hah!! Pegang nonok!?!?!!!!" kata Sang Pegawai Agama.

Anonymous said...

SB,
Lagi satu,"takkan saya nak bawak bini curi2 masuk dalam kem..."

+AZUA+
(Kenapa tak boleh tulis nama?haih..)

mumzy said...

Sejak dari lepas kawin everytime nak gi holiday di Malaysia surat nikah mesti bawak ... itu lah part yg leceh sikit... :)

Ida said...

SKang kan pakai kad nikah yang sama besar ngan myKad tu.. senang pe..


P/S: Dulu masa bercinta, jalan cam orang buta, kena berpimpin sentiasa.. bila dah kawin, sorang jalan depan sorang jalan belakang.. sebab tu bila ada married couple jalan berkepit-kepit, peluk-peluk, takde sapa nak pecaya dorang dah kawin!

alidyangon said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ah haa... ini semua tentang couple kan, cerita i lain sikit.
My sister umur 50 and my mother umur 76, went to Kelantan for a shopping trip. Tinggal di sebuah hotel di tengah Kota Bahru tu. Pukul 3 pagi, ada bunyi DUM DUM DUM di pintu... Rupa-rupanya ada orang pencegah maksiat. My sister bukalah pintu, pastu panggil my mother 'Chek, ada orang nak tangkap basah'... Diaorang tak minta maaf apa, terus jalan buat dek. Kiranya random kacau orang lah ni. Diaorang dapat komisyen ke?

Erwin

Zeela LaLaLa said...

hahahaha. ini namanye gile nak tunjuk kuasa kan bro?!

Azman Sherafath said...

ish ish..wat malu je..

ghimau said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..ghimau tumpang menyinggah.. ada masa ziarah la blog aku kat http://ghimau.blogspot.com..

Anonymous said...

kadang kita terpaksa melalui prkara tsbt kita tidak boleh menyalahkan mreka semata ini kerana mreka tidak mndapat latihan sewajarnya, tapi sekurang kurangnya ada ikhtiar untuk mmbenteras maksiat mari kita fikirkan brsama.
rahim_xo

Anonymous said...

betol. saye stuju ngn rahimxo di atas. bukan lah nak kate saye baek...tp..xpelah...tanak komen lebih2 :) nanti takot kene tgkap gk. hehehehehe. sbb munafiq. ;).

Azroy Bin Azlan said...

selamat hari raya

green said...

g taman bwk surat nikah..

sediakan payung sblm hujan~

AEXO said...

....bukan semua yang kita sangka buruk tu buruk.. kan??

Anonymous said...

Lepas kena tangkap kat tasik titiwangsa tu akan ada surat smpai rumah ke??

Sep 14, 2009

Aku saje je nak merapu kisah benar khalwat yang aku pernah tengok depan mata aku zaman aku wartawan dulu.

Aku terbaca Bapak Gula-Gula ni.

So aku teringat zaman aku wartawan jenayah di Harian Metro...saat aku selalu sangat ikut raid Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) pada sekitar 1991 dan 1992 dulu.



Lokasi: Taman Tasik Titiwangsa, KL
Suspek: Seorang lelaki dan seorang perempuan duduk di atas rumput di mana tangan kanan lelaki memeluk bahu perempuan.
Peristiwanya: Empat pegawai Jawi pantas meluru ke arah mereka selepas mengintip lebih kurang lima minit. Dialognya seperti di bawah:

Jawi: (Sambil menepuk bahu lelaki itu) Ni dah kahwin ke ni?

Lelaki itu: (Tidak berkata apa-apa melainkan tergamam macam orang bodoh)

Jawi:
(Makin berani) Mana surat nikah? Dah kahwin ke belum? Apa buat sini malam-malam? (Bertanya bertalu tanpa kasi chance Lelaki Itu untuk menjawab)

Lelaki itu: (Perlahan-lahan memasukkan tangannya ke dalam seluar dan keluarkan sehelai surat)

Jawi: (Membaca surat yang besar itu seolah-olah sehelai watikah..FYI Surat nikah Johor memang gitu)

Lelaki itu:
(Dengan penuh cool...pendek kata COOL yang gila babi) Saya ni askar Cik. Dalam setahun banyak kali out station. Sesekali bila dapat peluang, saya nak berjalan-jalan dengan bini di taman ni. Salah ke?

Jawi: (Dari muka yang berani tadi bertukar ke muka yang amat bodoh...susah aku nak explain ekspresi muka bodoh ni) Ooooo....lain kali janganlah duduk dua-dua kat tempat macam ni. Kan elok kalau balik rumah aje.

Lelaki itu:
(Masih COOL) Hmmmm.... (Dia tak cakap ape pun sebenarnya)

Jawi: Okaylah...terima kasih Cik.

Lelaki itu:
Saya bukan Cik...Saya Major ..... (nama dirahsiakan)...patut panggil saya Tuan.

Jawi:
Maaf Tuan.

Lelaki itu: (Masih buat muka COOL)

Aku dengan jurugambar ketika itu macam nak gelak sangat tapi kami tahan sebab tak sampai hati tapi dalam hati, aku fikir...PADAN MUKA LU ORANG.

Moralnya:
Bukannya semuanya yang kita sangka buruk itu buruk sebenarnya. Walaupun bukan selalu, kadang-kadang benda yang kita rasa pasti sangat...boleh kesasar jua.

Jangan marah ye...aku saja-saja je layan boring aku ni.

KEEP IT COOL!


Kredit Gambar:
http://www.kaoskumel.com/img/p/15-48-thickbox.jpg

28 comments:

Sokat said...

cool gile Major tu haha ... patut la ade yg nk bwat remake aritu ... ehuehue

ayau said...

hehehehehehe

nenek™ said...

terbaik=)

Hazrey said...

Hahahahah... hahahahahah.. bro, itu belum cerita macam mana kita main langgar langgar artis masa Festival Filem kat JB dulu. Kah kah kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

hahahhahaha
lawak gile..kalau aku major tu suruh korang amik 10..
hahaha

major beb bergetar bulu ketiak

Ashraf Fareeq said...

gua jalan kat shopping complex dengan awek pun gua segan sekarang.
tau tau nanti kena tepuk bahu.

ZARA 札拉 said...

hahaha~

gila tu~

joegrimjow said...

buat kat tempat awam\
cool la major 2

Ida said...

My friend kena serbu kat hotel in Langkawi.. dah la time tu tengah dok atas katil.. paham-paham ajelah apa je yang masih lagi belum tertanggal..

Pun macam tu jugak.. kena soal bertubi-tubi without a chance to explain. Member sudah bengang, dia terus blah pegi kat almari, pegawai tu sudah naik angin sebab dia assume kawan tu dah kurang ajar.

Rupa-rupanya member pegi ambik satu kertas warna hijau. Salinan surat nikah sementara... Kawan tu baru bernikah the day before. That night was their wedding night..

To me, the best fact of all, my friend wrote a letter to the Head of Jabatan Agama there, expressing his frustration and upset over the incident, and how rude the officers were, because they simply left without offering an apology..

Sampai sekarang member tu tak jejak Langkawi dah.. serik katanya!

DandelinoiD said...

pergh...kool!

ak memang consider nak wat camtu kalo ada bini...tapi orang sekeliling pandang pelik lak kan...

iYda Juhar said...

wohooo. ye la ye la. betol juga. tak semua begitu.

fynn jamal said...

lagi satu:

laki bini are expected to not bercinta depan org. y la!!

salah ke kitorg sgt mesra even after we are married?

once kitorg kena sound "balik rumah la" sebab jalan meleset2. dia malu bila kitorg gitau kitorg dah kawen. tu yang tukar topik.

i hate ppl like these.
benci gila.

bercinta BUKAN utk kapel sahaja.
bukan.

GiLoCatur said...

tu ler masalahnya bila pegawai jabatan agama sendiri tidak mempraktikkan budaya dan akhlak islam.

islam itu indah dan berhemah. tapi apabila dah tak difollow akhlak2 dan santun agama islam, susah ler .. "do not jugde a book by its cover"

Anonymous said...

SB,
teringat conversation kat Fatty Crab.
"Hah!! Pegang nonok!?!?!!!!" kata Sang Pegawai Agama.

Anonymous said...

SB,
Lagi satu,"takkan saya nak bawak bini curi2 masuk dalam kem..."

+AZUA+
(Kenapa tak boleh tulis nama?haih..)

mumzy said...

Sejak dari lepas kawin everytime nak gi holiday di Malaysia surat nikah mesti bawak ... itu lah part yg leceh sikit... :)

Ida said...

SKang kan pakai kad nikah yang sama besar ngan myKad tu.. senang pe..


P/S: Dulu masa bercinta, jalan cam orang buta, kena berpimpin sentiasa.. bila dah kawin, sorang jalan depan sorang jalan belakang.. sebab tu bila ada married couple jalan berkepit-kepit, peluk-peluk, takde sapa nak pecaya dorang dah kawin!

alidyangon said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ah haa... ini semua tentang couple kan, cerita i lain sikit.
My sister umur 50 and my mother umur 76, went to Kelantan for a shopping trip. Tinggal di sebuah hotel di tengah Kota Bahru tu. Pukul 3 pagi, ada bunyi DUM DUM DUM di pintu... Rupa-rupanya ada orang pencegah maksiat. My sister bukalah pintu, pastu panggil my mother 'Chek, ada orang nak tangkap basah'... Diaorang tak minta maaf apa, terus jalan buat dek. Kiranya random kacau orang lah ni. Diaorang dapat komisyen ke?

Erwin

Zeela LaLaLa said...

hahahaha. ini namanye gile nak tunjuk kuasa kan bro?!

Azman Sherafath said...

ish ish..wat malu je..

ghimau said...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..ghimau tumpang menyinggah.. ada masa ziarah la blog aku kat http://ghimau.blogspot.com..

Anonymous said...

kadang kita terpaksa melalui prkara tsbt kita tidak boleh menyalahkan mreka semata ini kerana mreka tidak mndapat latihan sewajarnya, tapi sekurang kurangnya ada ikhtiar untuk mmbenteras maksiat mari kita fikirkan brsama.
rahim_xo

Anonymous said...

betol. saye stuju ngn rahimxo di atas. bukan lah nak kate saye baek...tp..xpelah...tanak komen lebih2 :) nanti takot kene tgkap gk. hehehehehe. sbb munafiq. ;).

Azroy Bin Azlan said...

selamat hari raya

green said...

g taman bwk surat nikah..

sediakan payung sblm hujan~

AEXO said...

....bukan semua yang kita sangka buruk tu buruk.. kan??

Anonymous said...

Lepas kena tangkap kat tasik titiwangsa tu akan ada surat smpai rumah ke??