Sep 24, 2009

Can you tell me What The Fuck Is Gadis Melayu Urban?


"Estetika Melayu merujuk kepada adab dan tingkahlaku orang Melayu yang lazimnya berlapik dalam bercakap atau menangani sesuatu. Oleh sebab orang Melayu menganut Islam, maka Estetika Melayu itu sinonim dengan Estetika Islam.Tamadun Islam yang berteraskan ajaran AI-Qur'an, Hadis dan ijmak ulama, membentuk peradaban Melayu dengan lebih halus dalam mengajar, menegur, menyindir, mengkritik, berdebat dan sebagainya. Ini selari dengan maksud firman Allah SWT dalam al-Quran, "Serulah kepada jalan Tuhan kamu dengan kebijaksanaan dan pelajaran yang baik. Debatlah mereka dengan (hujah) yang lebih baik. Sesungguhnya Tuhan kamu lebih mengetahui akan orang yang sesat daripada agama-Nya, dan mengetahui orang yang dapat petunjuk. An-Nahl:125)".

- Dr Syed Othman Omar / Berita Harian 5th July 2000 / Pg 8.


Dan juga dalam laporan Berita Harian bertarikh 13 Oktober 2001, dengan headline: "Melayu lupa jati diri, tidak baca sejarah bangsa” ia mencatatkan antara lain seperti berikut:


”Orang Melayu hari ini, apabila sudah terdesak dengan masalah yang boleh mengancam keberlangsungan identiti atau jati diri mereka sebagai bangsa yang dikatakan `dominan' (barangkali dominan dari segi jumlah orangnya, iaitu dari segi jumlah) di negara ini, menggelabah, tidak tahu apa dia yang dikatakan bangsa Melayu itu, lalu mereka bercengkerama tentang isu `jati diri Melayu', cuba mencari pelbagai takrif yang lebih mengelirukan isu itu lagi. Pada hal jati diri Melayu sudah ada, dibentuk secara kolektif sejak berabad-abad lamanya melalui proses penciptaan tamadun atau cultural production yang dirakamkan dalam wadah pengungkapan tamadun Melayu terpenting, iaitu kesusasteraan Melayu tradisional yang kita warisi hingga sekarang. Akibat kecelaruan kesedaran jati diri itu, orang Melayu hari ini makin dilihat oleh dunia luar, bahkan oleh orang Melayu sendiri, sebagai bangsa yang tiada budaya kuat untuk menjadi bangsa maju di dunia hari ini. Malah ada orang menulis sajak menghina orang Melayu, mengatakan melalui kata- kata berselindung bahawa orang Melayu tiada apa-apa hak untuk menggelar dirinya sebagai 'Bumiputera' Semenanjung Tanah Melayu."


Tulisan di atas menyebut kita terdesak sehingga kita gelabah.


Kita sendiri yang distort makna Melayu itu sendiri barangkali dengan pelbagai mesej yang tidak konsisten.


Kenapa aku terfikir semua ini?


Sebab aku baca yang ini.


Apakah dia "Pencarian Gadis Melayu Urban?"


Rambut mereka yang tak kaler ni kira urban ke? Kalau tindik hidung urban tak? Ada virgin test untuk tentukan mereka ni benar-benar Melayu tak? Eh Gadis Melayu Urban kena virgin ke in the 1st place? What the fuck do i know man!


I mean, siapa "Gadis Melayu Urban?"


How do you categorized "Gadis Melayu Urban?"


Adakah mereka kena pakai tudung atau tidak?


Adakah kalau mereka pakai tudung, tudung itu harus macam Yuna?


And jenis cutting apa kebaya mereka?


Boleh ke nampak paha?


Boleh ke kebaya mereka nampak lurah and kalau tak nampak lurah adakah mereka cukup "urban"?


What the fuck is "Gadis Melayu Urban" ni really?


Maybe one of the contestant ada definisi terbaik "Gadis Melayu Urban". Lihat dia di sini.


What i'm saying here...in so many ways we do exploit certain things in creating something new, something big...but for me...kena berpada-pada lah.


Aku rasa it was a nice ring to it when it was only looking for Gadis Melayu...but they want to shake things up with the urban shit and all.


Aku tak tahu lah dengan korang...tapi sebagai Melayu...aku rasa malu sikit dengan Gadis Melayu Urban ini dari pelbagai aspek.


Memang rancangan realiti best, tapi cukup-cukuplah.


Kita dah jaja banyak sangat ni and are we serious bila kita nak jaja bangsa Melayu pulak?


Ini pendapat peribadi aku. Again...lets agree to disagree.


Note 1: Pendapat ini tak ada kaitan dengan penerimaan aku terhadap kondisi budaya yang makin berubah Gadis Melayu sama ada mereka urban atau tidak, cuma eksplotasi menggunakan bangsa Melayu itu sahaja yang aku kisahkan.


Note 2: Aku okay-okay aje kalau Gadis Melayu nak jadi Beyonce ke apa ke. Hahaha.


KEEP IT COOL


Kredit Gambar:

1. http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0925&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm


19 comments:

Obefiend Weiland said...

bagi aku

melayu urban ialah melayu moden yang hendak moden macam gwailoh

i have no problem with that. i rather be a melayu urban jadi melayu totok pijak kepala lembu pasal nak tunjukkan dia islam sejati. atau melayu tungau yang sikit-sikit mahu angkat keris

instead of bashing this urban malays we must embrace them. kalau mat saleh boleh accept the coexistence of urban whites and red necks why can't we

at the end of the day i just think malays are in a transition. mereka nak jugak hidup macam mat saleh tapi masih nak kekalkan kemelayuan. this is a fallacy.nak buat camne. macam kamu cakap definasi "melayu" di malaysia ialah pada "adat dan adabnya" dan bukan "physical appearencenya".

sorta like kalau cina suddenly pops up with their own definition of what maketh a chinese?

cakap cina?
pakai cheongsam?
mengamalkan budaya cina?
agama tak ada?
sambut raya cina?

if that is what maketh a chinese then some of my "chinese" friends cannot be consideres as one lah

ah melayu.. just live with it lah. as a child of the 80's i know for a fact that melayu 60-70 an lebih urban dari melayu sekarang. diorang je tak nak ngaku depan anak generasi dia fakap jugak. tak pakai bra in the 70's.. lagi rampant. noor kumalasari zaman gelap dia semua tak pakai bra pun. ada gambar dia zaman tu terjojol puting maca Farrah Fawcett dan Cheryl Tiegs. ada orang marah? abah aku pun cerita zaman 60-70 kenduri kawin melayu ada beer. selamba je minum

so?

asal tetiba melayu jadi melayu RURAL.. lepas tu kembali ke urban? graph sine ke? hahahaha..

biarkan saja. its just culture..

DonCorleone said...

Obefiend - Well, me pun sebenarnya tak ada masalah sama dengan kebangkitan Urban dalam diksi Melayu itu sendiri tetapi the explotation of it in the media just makes me think of the bad taste the media has in these recent times you know.

MJ said...

melayu boleh

Hazrey said...

When they think of the money too much, they shall ignore all the values. Yang penting komersil.

Yeah, Melayu is associated with Islam and apa yang urbannya?

sI tEDI said...

harap2 gadis melayu urban ini tidak beruban!!

green said...

yg penting pegang iman
ade ilmu, jaga akhlak..

y u z said...

in my opinion lah bro --

diorang letak "URBAN" tu sebab nak cover line dek kerana yg bertanding pun tak berapa nak Melayu. konon-konon terkelabulah mata kita dengan mengiakan "ooooo kalau gitu sesuweilaa calon-calonnya gituuuuu...urban kekdahnyeeee."

blahlah.

Hazrey said...

Tapi, tapi..

Ada yang HOT. Aku tau kau pun teruja. Hahaha.. Jap, aku tengok ada yang rambut pendek tak?

Ermm.. takde, patutlah.

En. Romzi said...

Istilah "Gadis Melayu" itu berat konsepnya. Di dalam rancangan itu nampak sopan segalanya tetapi bila di luar baru nampak perangai sebenar...maknanya di dalam rancangan itu mereka sekadar "berlakon"...


http://manis18.blogspot.com

i.am.belle said...

pernah tonton program GADIS MELAYU tu dan rasa sangat MENGARUT!

dlm kepalaotak fikir gadis melayu = sopan (kut?)

hmmmph

M-Yusof said...

well-well..

label-label gadis melayu hanya sekadar nak tarik perhatian audiens jer bro..

biasa la, marketing idea nak naikkan rating TV..

persetan semua tu..

[+]yAyA[+] said...

biaq pi lah nak jadik apew.
asai kan aurat tutup.
adab jage.
senang ati mak bapak tuhh.

uDean said...

another program tv yg pada aku sia-sia..mcm sampah..

alan said...

aku x kisahpun pasal benda ni..dunia dah berubah beb..org berperang dah x guna keris dah..

lantaklah semua nak berubah, budaya atau hapa tapi yang penting agama tak berubah..

magazineline said...

aku dah agak, dari 1 season,1 hari nti, gadis melayu reality show ni, akan meletop jgk kontoversi, sbb rahsia media kita mmg mcm tu, ko nk boom program, kontroversi skit.sebut aja AF,OIAM apa saja sama, bila lah nk berubah, oh kosmo, akbar picisan, mmg slalu begitu, bg aku kosmo ni 3rd class akbar lah. baca boleh, jangan telan smua.

kayza said...

well, either dia wat pencarian gadis melayu or gadis melayu urban,aku tetap xnampak relevannya program nih selain daripada pengeksploitasian terhadap gadis n melayu...perlu ke rancangan yang macam ni???

so,isu urban atau tak, bukanlah minat terutama aku...pokoknya, gadis ,melayu urban ataupun tak,semuanya nampak palsu sebab masing2 cuba menunjukkan side terbaik diri sendiri sedangkan kat luar mungkin tak seperti apa yang dilihat di tv tuh....

manusia bila masuk program realiti macam tuh,kebanyakan cuba menjadi hipokrit...

rancangan yang hanya memburukkan bangsa sendiri + agama mungkin...so,itu adalah salah media yang terlalu ingin mencar untung hingga mengeksploitasi bangsa melayu...n yan melayu nih plak mang nk sangat 'femes' kan,join je lar program cmtu

D.N.A.S said...

Urban tu bukan ke bermaksud 'bandar'? So nanti patutnya ada la jugak pertandingan Pencarian Gadis Melayu Kampung.

Capt's Longhouse said...
This comment has been removed by the author.
DonCorleone said...

Hazrey - Kita mmg dah lama setuju bahawa Melayu akan sentiasa berasiosasi dengan Islam. Rambut pendek? Huh...obsesi lama ku lah!

sI tEDI / Green - Iman + Akhlak + Rasional + Antihipokrasi + etc + etc

Yuz - Betul tu. Peragakan Urban dan eksplotasikan Melayu. Diorang rasa itu a bold move barangkali!!

En Romzi - Benar tu. Realiti TV hanya "realiti" di mana penonton manakala "realiti"nya kepada producer adalah subjektif sebenarnya.

Belle - Gadis Melayu dah lama mengarut dah kalau nak urban sangat bila tak tahu apa makna Melayu dan apa makna Urban!

M Yusof - You are saying this is a rating rame? A fucking rating game? Hahah....you are totally right man! Congrats!

[+]yAyA[+] - Tutup aurat? Tak urbanlah kot....hahahahaha.

uDean - Selalunya sampah di jalan orang tak suka...tapi sampah di TV orang suka. Agaknya lah kan.? kan?

Alan - Perubahan yang kau maksudkan yang kau tak mau itu sebenarnya sedang berlaku perlahan-lahan and kita aje yang tak sedar.

Magazineline - wish that you are a girl coz i can actually kiss you lah! Betul sangattttttt apa yang dikata ni!

Kayza - Well said!

D.N.A.S - Hahaha and nanti akan ada realiti show Gadis Melayu Urban vs Gadis Melayu Bandar.

Sep 24, 2009

Can you tell me What The Fuck Is Gadis Melayu Urban?


"Estetika Melayu merujuk kepada adab dan tingkahlaku orang Melayu yang lazimnya berlapik dalam bercakap atau menangani sesuatu. Oleh sebab orang Melayu menganut Islam, maka Estetika Melayu itu sinonim dengan Estetika Islam.Tamadun Islam yang berteraskan ajaran AI-Qur'an, Hadis dan ijmak ulama, membentuk peradaban Melayu dengan lebih halus dalam mengajar, menegur, menyindir, mengkritik, berdebat dan sebagainya. Ini selari dengan maksud firman Allah SWT dalam al-Quran, "Serulah kepada jalan Tuhan kamu dengan kebijaksanaan dan pelajaran yang baik. Debatlah mereka dengan (hujah) yang lebih baik. Sesungguhnya Tuhan kamu lebih mengetahui akan orang yang sesat daripada agama-Nya, dan mengetahui orang yang dapat petunjuk. An-Nahl:125)".

- Dr Syed Othman Omar / Berita Harian 5th July 2000 / Pg 8.


Dan juga dalam laporan Berita Harian bertarikh 13 Oktober 2001, dengan headline: "Melayu lupa jati diri, tidak baca sejarah bangsa” ia mencatatkan antara lain seperti berikut:


”Orang Melayu hari ini, apabila sudah terdesak dengan masalah yang boleh mengancam keberlangsungan identiti atau jati diri mereka sebagai bangsa yang dikatakan `dominan' (barangkali dominan dari segi jumlah orangnya, iaitu dari segi jumlah) di negara ini, menggelabah, tidak tahu apa dia yang dikatakan bangsa Melayu itu, lalu mereka bercengkerama tentang isu `jati diri Melayu', cuba mencari pelbagai takrif yang lebih mengelirukan isu itu lagi. Pada hal jati diri Melayu sudah ada, dibentuk secara kolektif sejak berabad-abad lamanya melalui proses penciptaan tamadun atau cultural production yang dirakamkan dalam wadah pengungkapan tamadun Melayu terpenting, iaitu kesusasteraan Melayu tradisional yang kita warisi hingga sekarang. Akibat kecelaruan kesedaran jati diri itu, orang Melayu hari ini makin dilihat oleh dunia luar, bahkan oleh orang Melayu sendiri, sebagai bangsa yang tiada budaya kuat untuk menjadi bangsa maju di dunia hari ini. Malah ada orang menulis sajak menghina orang Melayu, mengatakan melalui kata- kata berselindung bahawa orang Melayu tiada apa-apa hak untuk menggelar dirinya sebagai 'Bumiputera' Semenanjung Tanah Melayu."


Tulisan di atas menyebut kita terdesak sehingga kita gelabah.


Kita sendiri yang distort makna Melayu itu sendiri barangkali dengan pelbagai mesej yang tidak konsisten.


Kenapa aku terfikir semua ini?


Sebab aku baca yang ini.


Apakah dia "Pencarian Gadis Melayu Urban?"


Rambut mereka yang tak kaler ni kira urban ke? Kalau tindik hidung urban tak? Ada virgin test untuk tentukan mereka ni benar-benar Melayu tak? Eh Gadis Melayu Urban kena virgin ke in the 1st place? What the fuck do i know man!


I mean, siapa "Gadis Melayu Urban?"


How do you categorized "Gadis Melayu Urban?"


Adakah mereka kena pakai tudung atau tidak?


Adakah kalau mereka pakai tudung, tudung itu harus macam Yuna?


And jenis cutting apa kebaya mereka?


Boleh ke nampak paha?


Boleh ke kebaya mereka nampak lurah and kalau tak nampak lurah adakah mereka cukup "urban"?


What the fuck is "Gadis Melayu Urban" ni really?


Maybe one of the contestant ada definisi terbaik "Gadis Melayu Urban". Lihat dia di sini.


What i'm saying here...in so many ways we do exploit certain things in creating something new, something big...but for me...kena berpada-pada lah.


Aku rasa it was a nice ring to it when it was only looking for Gadis Melayu...but they want to shake things up with the urban shit and all.


Aku tak tahu lah dengan korang...tapi sebagai Melayu...aku rasa malu sikit dengan Gadis Melayu Urban ini dari pelbagai aspek.


Memang rancangan realiti best, tapi cukup-cukuplah.


Kita dah jaja banyak sangat ni and are we serious bila kita nak jaja bangsa Melayu pulak?


Ini pendapat peribadi aku. Again...lets agree to disagree.


Note 1: Pendapat ini tak ada kaitan dengan penerimaan aku terhadap kondisi budaya yang makin berubah Gadis Melayu sama ada mereka urban atau tidak, cuma eksplotasi menggunakan bangsa Melayu itu sahaja yang aku kisahkan.


Note 2: Aku okay-okay aje kalau Gadis Melayu nak jadi Beyonce ke apa ke. Hahaha.


KEEP IT COOL


Kredit Gambar:

1. http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0925&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm


19 comments:

Obefiend Weiland said...

bagi aku

melayu urban ialah melayu moden yang hendak moden macam gwailoh

i have no problem with that. i rather be a melayu urban jadi melayu totok pijak kepala lembu pasal nak tunjukkan dia islam sejati. atau melayu tungau yang sikit-sikit mahu angkat keris

instead of bashing this urban malays we must embrace them. kalau mat saleh boleh accept the coexistence of urban whites and red necks why can't we

at the end of the day i just think malays are in a transition. mereka nak jugak hidup macam mat saleh tapi masih nak kekalkan kemelayuan. this is a fallacy.nak buat camne. macam kamu cakap definasi "melayu" di malaysia ialah pada "adat dan adabnya" dan bukan "physical appearencenya".

sorta like kalau cina suddenly pops up with their own definition of what maketh a chinese?

cakap cina?
pakai cheongsam?
mengamalkan budaya cina?
agama tak ada?
sambut raya cina?

if that is what maketh a chinese then some of my "chinese" friends cannot be consideres as one lah

ah melayu.. just live with it lah. as a child of the 80's i know for a fact that melayu 60-70 an lebih urban dari melayu sekarang. diorang je tak nak ngaku depan anak generasi dia fakap jugak. tak pakai bra in the 70's.. lagi rampant. noor kumalasari zaman gelap dia semua tak pakai bra pun. ada gambar dia zaman tu terjojol puting maca Farrah Fawcett dan Cheryl Tiegs. ada orang marah? abah aku pun cerita zaman 60-70 kenduri kawin melayu ada beer. selamba je minum

so?

asal tetiba melayu jadi melayu RURAL.. lepas tu kembali ke urban? graph sine ke? hahahaha..

biarkan saja. its just culture..

DonCorleone said...

Obefiend - Well, me pun sebenarnya tak ada masalah sama dengan kebangkitan Urban dalam diksi Melayu itu sendiri tetapi the explotation of it in the media just makes me think of the bad taste the media has in these recent times you know.

MJ said...

melayu boleh

Hazrey said...

When they think of the money too much, they shall ignore all the values. Yang penting komersil.

Yeah, Melayu is associated with Islam and apa yang urbannya?

sI tEDI said...

harap2 gadis melayu urban ini tidak beruban!!

green said...

yg penting pegang iman
ade ilmu, jaga akhlak..

y u z said...

in my opinion lah bro --

diorang letak "URBAN" tu sebab nak cover line dek kerana yg bertanding pun tak berapa nak Melayu. konon-konon terkelabulah mata kita dengan mengiakan "ooooo kalau gitu sesuweilaa calon-calonnya gituuuuu...urban kekdahnyeeee."

blahlah.

Hazrey said...

Tapi, tapi..

Ada yang HOT. Aku tau kau pun teruja. Hahaha.. Jap, aku tengok ada yang rambut pendek tak?

Ermm.. takde, patutlah.

En. Romzi said...

Istilah "Gadis Melayu" itu berat konsepnya. Di dalam rancangan itu nampak sopan segalanya tetapi bila di luar baru nampak perangai sebenar...maknanya di dalam rancangan itu mereka sekadar "berlakon"...


http://manis18.blogspot.com

i.am.belle said...

pernah tonton program GADIS MELAYU tu dan rasa sangat MENGARUT!

dlm kepalaotak fikir gadis melayu = sopan (kut?)

hmmmph

M-Yusof said...

well-well..

label-label gadis melayu hanya sekadar nak tarik perhatian audiens jer bro..

biasa la, marketing idea nak naikkan rating TV..

persetan semua tu..

[+]yAyA[+] said...

biaq pi lah nak jadik apew.
asai kan aurat tutup.
adab jage.
senang ati mak bapak tuhh.

uDean said...

another program tv yg pada aku sia-sia..mcm sampah..

alan said...

aku x kisahpun pasal benda ni..dunia dah berubah beb..org berperang dah x guna keris dah..

lantaklah semua nak berubah, budaya atau hapa tapi yang penting agama tak berubah..

magazineline said...

aku dah agak, dari 1 season,1 hari nti, gadis melayu reality show ni, akan meletop jgk kontoversi, sbb rahsia media kita mmg mcm tu, ko nk boom program, kontroversi skit.sebut aja AF,OIAM apa saja sama, bila lah nk berubah, oh kosmo, akbar picisan, mmg slalu begitu, bg aku kosmo ni 3rd class akbar lah. baca boleh, jangan telan smua.

kayza said...

well, either dia wat pencarian gadis melayu or gadis melayu urban,aku tetap xnampak relevannya program nih selain daripada pengeksploitasian terhadap gadis n melayu...perlu ke rancangan yang macam ni???

so,isu urban atau tak, bukanlah minat terutama aku...pokoknya, gadis ,melayu urban ataupun tak,semuanya nampak palsu sebab masing2 cuba menunjukkan side terbaik diri sendiri sedangkan kat luar mungkin tak seperti apa yang dilihat di tv tuh....

manusia bila masuk program realiti macam tuh,kebanyakan cuba menjadi hipokrit...

rancangan yang hanya memburukkan bangsa sendiri + agama mungkin...so,itu adalah salah media yang terlalu ingin mencar untung hingga mengeksploitasi bangsa melayu...n yan melayu nih plak mang nk sangat 'femes' kan,join je lar program cmtu

D.N.A.S said...

Urban tu bukan ke bermaksud 'bandar'? So nanti patutnya ada la jugak pertandingan Pencarian Gadis Melayu Kampung.

Capt's Longhouse said...
This comment has been removed by the author.
DonCorleone said...

Hazrey - Kita mmg dah lama setuju bahawa Melayu akan sentiasa berasiosasi dengan Islam. Rambut pendek? Huh...obsesi lama ku lah!

sI tEDI / Green - Iman + Akhlak + Rasional + Antihipokrasi + etc + etc

Yuz - Betul tu. Peragakan Urban dan eksplotasikan Melayu. Diorang rasa itu a bold move barangkali!!

En Romzi - Benar tu. Realiti TV hanya "realiti" di mana penonton manakala "realiti"nya kepada producer adalah subjektif sebenarnya.

Belle - Gadis Melayu dah lama mengarut dah kalau nak urban sangat bila tak tahu apa makna Melayu dan apa makna Urban!

M Yusof - You are saying this is a rating rame? A fucking rating game? Hahah....you are totally right man! Congrats!

[+]yAyA[+] - Tutup aurat? Tak urbanlah kot....hahahahaha.

uDean - Selalunya sampah di jalan orang tak suka...tapi sampah di TV orang suka. Agaknya lah kan.? kan?

Alan - Perubahan yang kau maksudkan yang kau tak mau itu sebenarnya sedang berlaku perlahan-lahan and kita aje yang tak sedar.

Magazineline - wish that you are a girl coz i can actually kiss you lah! Betul sangattttttt apa yang dikata ni!

Kayza - Well said!

D.N.A.S - Hahaha and nanti akan ada realiti show Gadis Melayu Urban vs Gadis Melayu Bandar.