Mar 23, 2011

INI ADALAH POSTING TERAKHIR AKUBIMBO AS I WILL BE AROUND IN THE DARK AFTER THIS.


Aku tahu aku dah lama tak update blog aku ini. Aku macam hilang rasa untuk sambung blog ini sebenarnya. Menulis ini bagi aku ialah perasaan demi perasaan dan selalunya aku akan melayang dibawa perasaan ini ke satu dearah yang aku saja yang tahu. Lama kelamaan, perasaan aku makin mengikis. Bau yang busuk aku rasa jadi makin busuk. Pandangan yang tak manis pula, menjadi makin buruk. Namun, aku tidak sesekali termasuk dalam golongan-golongan busuk dan buruk ini. Aku masih bisa lari jauh-jauh selamatkan diri kerana aku tidak mahu jadi murid yang kencing berlari dek kerana cikgunya kencing berdiri.

Dan aku juga mula fikir, bisakah yang busuk itu jadi wangi semula? Yang buruk itu mampukah cantik kembali? Adakah keadaan kita sekarang ini ibarat perahu yang terlajak atau kah ia seperti terlajak kata-kata yang tidak mungkin kembali seperti sediakala?

Ini bukan kata-kata orang patah semangat tetapi ini kata-kata aku yang barangkali harus mencari cara lain untuk meneruskan perjuangan.

Pantas teringat aku kata-kata Tom Joad dalam konteksnya yang tersendiri:

"Then it don't matter. I'll be all around in the dark - I'll be everywhere. Wherever you can look - wherever there's a fight, so hungry people can eat, I'll be there. Wherever there's a cop beatin' up a guy, I'll be there. I'll be in the way guys yell when they're mad. I'll be in the way kids laugh when they're hungry and they know supper's ready, and when the people are eatin' the stuff they raise and livin' in the houses they build - I'll be there, too." - Tom Joad; The Grapes of Wrath, John Steinbeck; 1939.

Aku harap korang faham kenapa posting ini jadi posting terakhir untuk AkuBimbo.

Too all the haters, the lovers, the non believers, the believers - Thank you for reading.

I will be all around in the dark.

Assalamualaikum.


3 comments:

Pojie said...

1st

Cik Norfa said...

aisey..really2 last post ke ni??

sy suke je en.sani menulis.

JiMi said...

mana lu nak pegi bai..?

Mar 23, 2011

INI ADALAH POSTING TERAKHIR AKUBIMBO AS I WILL BE AROUND IN THE DARK AFTER THIS.


Aku tahu aku dah lama tak update blog aku ini. Aku macam hilang rasa untuk sambung blog ini sebenarnya. Menulis ini bagi aku ialah perasaan demi perasaan dan selalunya aku akan melayang dibawa perasaan ini ke satu dearah yang aku saja yang tahu. Lama kelamaan, perasaan aku makin mengikis. Bau yang busuk aku rasa jadi makin busuk. Pandangan yang tak manis pula, menjadi makin buruk. Namun, aku tidak sesekali termasuk dalam golongan-golongan busuk dan buruk ini. Aku masih bisa lari jauh-jauh selamatkan diri kerana aku tidak mahu jadi murid yang kencing berlari dek kerana cikgunya kencing berdiri.

Dan aku juga mula fikir, bisakah yang busuk itu jadi wangi semula? Yang buruk itu mampukah cantik kembali? Adakah keadaan kita sekarang ini ibarat perahu yang terlajak atau kah ia seperti terlajak kata-kata yang tidak mungkin kembali seperti sediakala?

Ini bukan kata-kata orang patah semangat tetapi ini kata-kata aku yang barangkali harus mencari cara lain untuk meneruskan perjuangan.

Pantas teringat aku kata-kata Tom Joad dalam konteksnya yang tersendiri:

"Then it don't matter. I'll be all around in the dark - I'll be everywhere. Wherever you can look - wherever there's a fight, so hungry people can eat, I'll be there. Wherever there's a cop beatin' up a guy, I'll be there. I'll be in the way guys yell when they're mad. I'll be in the way kids laugh when they're hungry and they know supper's ready, and when the people are eatin' the stuff they raise and livin' in the houses they build - I'll be there, too." - Tom Joad; The Grapes of Wrath, John Steinbeck; 1939.

Aku harap korang faham kenapa posting ini jadi posting terakhir untuk AkuBimbo.

Too all the haters, the lovers, the non believers, the believers - Thank you for reading.

I will be all around in the dark.

Assalamualaikum.


3 comments:

Pojie said...

1st

Cik Norfa said...

aisey..really2 last post ke ni??

sy suke je en.sani menulis.

JiMi said...

mana lu nak pegi bai..?