Dec 3, 2010

F.T.G (Akronim ini barangkali ada kaitan dengan Fuck The Government) tapi I Might Be Wrong!

Ini cerita tentang filem kita.

* Creative industry players are urged to make full use of the RM425 million allocation provided by the government to produce local works of art that are of high quality that can be accepted internationally.

* RM200 million allocated in the 2010 Budget, only RM75 million had been utilised so far.

* Thus, with the additional RM200 million given in the 2011 Budget together with the RM100 million from the Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC), and the balance of RM125 million from the 2010 Budget, the overall total available for industry players was RM425 million.

"I feel they (industry players) are interested in the fund but extensive information on the fund was not forthcoming," said Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim last Thursday.

* Rais also said the RM5 million loan for the film 'Hanyut' (directed by U-Wei Saary) was small compared to the allocation received by Hollywood film producers, but he was convinced it was sufficient to push the film to a level that could be accepted in terms of the story line and production technique.

Source: BERNAMA Read here.



KOMEN AKU:


* Kerajaan memperuntukkan RM425 juta untuk memakmurkan atau memajukan bidang seni tetapi hakikat yang tak dapat nak kita lupakan ialah kenapa seni kita masih nampak macam tak ke mana-mana pun?

* Rais sendiri cakap bahawa peruntukkan RM5 juta untuk filem Hanyut terlalu kecil berbanding filem Hollywood tetapi kayu ni juga sebut bahawasanya dia sangat yakin bahawa peruntukkan berkenaan adalah mencukupi.

* RM5 juta ialah lebih kurang USD$1.6 juta sahaja.

* Let me break it down about Hollywood sikit okay (please sabar dengan apa yang aku tulis di bawah ni sebab aku cuma nak tunjuk betapa dungunya statement menteri kita kadang-kadang).

THIS IS HOLLYWOOD:



* Hak Cipta Cerita: Hak cipta untuk menerbitkan sesebuah filem berdasarkan pementasan, novel, permainan video ataupun remake atau sequel boleh mencecah dari puluhan ribu dollar kepada USD$10 juta. Lakon Layar Asli oleh ahli Writer Guild of America boleh mencecah jumlah minumum USD$50,000 (i.e True Romance oleh Tarantino) kepada USD$5 juta (i.e Unbreakable oleh M Night Shyamalan).

* Lakon Layar: Penulis lakon layar kelas-A dibayar USD$1 juta untuk menulis tiga draf pertama sesebuah skrip filem dengan janji (bertulis) bonus sebanyak di antara USD$1 juta hingga USD2 juta bergantung kepada jumlah kutipan box-office. Apabila sesebuah jalan cerita sudah persetujui, editor skrip akan dipanggil untuk "membetulkan" skrip berkenaan dengan bayaran di antara USD$100,000 sehingga USD$200,000 seminggu. Columbia Pictures misalnya menawarkan penulis skrip/lakon layar sebanyak 2 peratus daripada jumlah keuntungan kasar sesebuah filem. Dalam ertikata lain, di Hollywood, pembangunan skrip menelan belanja hampir 5 peratus daripada kos penerbitan filem berkenaan.

* Itu hanya lebih kurang sahaja aku mahu menyebut tentang produksi filem di Hollywood.

HAKIKAT 1:


* Does Rais really think that peruntukkan RM5 juta untuk sesebuah filem akan buat negara kita hebat di mata dunia? Its only USD$1.6 fucking million you idiot!

* Puteri Gunung Ledang was produced with the budget of RM25 juta pun masih belum mampu bukak maka dunia sepenuhnya (tapi dah hampir).

* The Government has RM425 juta (USD$141 juta) and why not really spend it to actually make a fucking fantastic big film and really let the world knows that we have more than only Rempit V3 la, Evolusi KL Drift la and etc.

* And why the fuck is that only RM75 juta daripada RM200 juta peruntukkan tahun 2010 digunakan untuk MEMBANGUNKAN industri seni? How did these idiots communicate about the fucking peruntukkan?

* Rais kata: "I feel they (industry players) are interested in the fund but extensive information on the fund was not forthcoming." Kenapa? Kalau Kerajaan lebih telus dalam "memberitahu" tentang peruntukkan ini, aku yakin ramai yang akan tampil untuk benar-benar membuat sebuah filem yang bertaraf dunia.

* Kenapa Rais tak sebut berapa ramai produser yang gagal dalam permohonan mereka dan apakah punca yang buat mereka gagal? Kerana kegagalan mereka barangkali boleh jadi pengajaran bagi yang baru nak memohon.

HAKIKAT 2:


The film industry - a fucking sad case.

The Government - they don't really care.

Rais Yatim - #yorais!

KEEP IT COOL

6 comments:

Ayyman Rahim said...

Rais tu macam tak tahu apa sangat tapi nak buat macam tau. Mentaliti kelas bawahan yang rasa dia kelas atasan. Entah-entah kajian pun tak buat?

JiMi said...

hahhaha..nnt aku smpaikan luahan hati kau kat ahli parlimen jelebu ni..

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Nice layout AB! and the best posting i baca today! keep it cool! =)

yours
SH

Anonymous said...

Nak berhijrah ka? Hijrah lani Kalu Pompuan pakai tudong... Kalau laki?

petai jeruk said...

FTG = freedom that's gone...

Effy said...

nice
jom follow my blog

Dec 3, 2010

F.T.G (Akronim ini barangkali ada kaitan dengan Fuck The Government) tapi I Might Be Wrong!

Ini cerita tentang filem kita.

* Creative industry players are urged to make full use of the RM425 million allocation provided by the government to produce local works of art that are of high quality that can be accepted internationally.

* RM200 million allocated in the 2010 Budget, only RM75 million had been utilised so far.

* Thus, with the additional RM200 million given in the 2011 Budget together with the RM100 million from the Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC), and the balance of RM125 million from the 2010 Budget, the overall total available for industry players was RM425 million.

"I feel they (industry players) are interested in the fund but extensive information on the fund was not forthcoming," said Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim last Thursday.

* Rais also said the RM5 million loan for the film 'Hanyut' (directed by U-Wei Saary) was small compared to the allocation received by Hollywood film producers, but he was convinced it was sufficient to push the film to a level that could be accepted in terms of the story line and production technique.

Source: BERNAMA Read here.



KOMEN AKU:


* Kerajaan memperuntukkan RM425 juta untuk memakmurkan atau memajukan bidang seni tetapi hakikat yang tak dapat nak kita lupakan ialah kenapa seni kita masih nampak macam tak ke mana-mana pun?

* Rais sendiri cakap bahawa peruntukkan RM5 juta untuk filem Hanyut terlalu kecil berbanding filem Hollywood tetapi kayu ni juga sebut bahawasanya dia sangat yakin bahawa peruntukkan berkenaan adalah mencukupi.

* RM5 juta ialah lebih kurang USD$1.6 juta sahaja.

* Let me break it down about Hollywood sikit okay (please sabar dengan apa yang aku tulis di bawah ni sebab aku cuma nak tunjuk betapa dungunya statement menteri kita kadang-kadang).

THIS IS HOLLYWOOD:



* Hak Cipta Cerita: Hak cipta untuk menerbitkan sesebuah filem berdasarkan pementasan, novel, permainan video ataupun remake atau sequel boleh mencecah dari puluhan ribu dollar kepada USD$10 juta. Lakon Layar Asli oleh ahli Writer Guild of America boleh mencecah jumlah minumum USD$50,000 (i.e True Romance oleh Tarantino) kepada USD$5 juta (i.e Unbreakable oleh M Night Shyamalan).

* Lakon Layar: Penulis lakon layar kelas-A dibayar USD$1 juta untuk menulis tiga draf pertama sesebuah skrip filem dengan janji (bertulis) bonus sebanyak di antara USD$1 juta hingga USD2 juta bergantung kepada jumlah kutipan box-office. Apabila sesebuah jalan cerita sudah persetujui, editor skrip akan dipanggil untuk "membetulkan" skrip berkenaan dengan bayaran di antara USD$100,000 sehingga USD$200,000 seminggu. Columbia Pictures misalnya menawarkan penulis skrip/lakon layar sebanyak 2 peratus daripada jumlah keuntungan kasar sesebuah filem. Dalam ertikata lain, di Hollywood, pembangunan skrip menelan belanja hampir 5 peratus daripada kos penerbitan filem berkenaan.

* Itu hanya lebih kurang sahaja aku mahu menyebut tentang produksi filem di Hollywood.

HAKIKAT 1:


* Does Rais really think that peruntukkan RM5 juta untuk sesebuah filem akan buat negara kita hebat di mata dunia? Its only USD$1.6 fucking million you idiot!

* Puteri Gunung Ledang was produced with the budget of RM25 juta pun masih belum mampu bukak maka dunia sepenuhnya (tapi dah hampir).

* The Government has RM425 juta (USD$141 juta) and why not really spend it to actually make a fucking fantastic big film and really let the world knows that we have more than only Rempit V3 la, Evolusi KL Drift la and etc.

* And why the fuck is that only RM75 juta daripada RM200 juta peruntukkan tahun 2010 digunakan untuk MEMBANGUNKAN industri seni? How did these idiots communicate about the fucking peruntukkan?

* Rais kata: "I feel they (industry players) are interested in the fund but extensive information on the fund was not forthcoming." Kenapa? Kalau Kerajaan lebih telus dalam "memberitahu" tentang peruntukkan ini, aku yakin ramai yang akan tampil untuk benar-benar membuat sebuah filem yang bertaraf dunia.

* Kenapa Rais tak sebut berapa ramai produser yang gagal dalam permohonan mereka dan apakah punca yang buat mereka gagal? Kerana kegagalan mereka barangkali boleh jadi pengajaran bagi yang baru nak memohon.

HAKIKAT 2:


The film industry - a fucking sad case.

The Government - they don't really care.

Rais Yatim - #yorais!

KEEP IT COOL

6 comments:

Ayyman Rahim said...

Rais tu macam tak tahu apa sangat tapi nak buat macam tau. Mentaliti kelas bawahan yang rasa dia kelas atasan. Entah-entah kajian pun tak buat?

JiMi said...

hahhaha..nnt aku smpaikan luahan hati kau kat ahli parlimen jelebu ni..

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Nice layout AB! and the best posting i baca today! keep it cool! =)

yours
SH

Anonymous said...

Nak berhijrah ka? Hijrah lani Kalu Pompuan pakai tudong... Kalau laki?

petai jeruk said...

FTG = freedom that's gone...

Effy said...

nice
jom follow my blog