Mar 15, 2010

Aku dilambai nostalgia tapi aku ni jenis yg suka belajar dari sejarah, bukannya melayang dilambai nostalgia itu. Tapi itu aku lah. Korang aku tak tau.

Kadang-kadang aku ni dilambai nostalgia. Bagi aku lah kan, nostalgia itu adalah sejarah yang pastinya mendidik kita untuk masa depan. Jangan melayang sangat dengan kenangan sudahlah kalau kenangan itu tidak datangkan faedah.

Anyway, I was thinkin about my days working in Finas for one year in 2003 before leaving to to Media Prima in 2004.

Persepsi aku terhadap orang Kerajaan sebelum melangkah ke Finas memang macam kebanyakan korang lah.

Lebih kurang macam ni persepsi aku. Lihat bawah:

8am: Punch card masuk kerja
9.15am - 10.30am: Breakfast di kantin
10.35am - 11am: Sembang-sembang dengan staff
11am: Check email (yang selalu aje ada problem and terpaksa guna account Yahoo)
12noon: Start calling kawan di department lain untuk plan lunch
12.45pm: Keluar lunch
2pm: Balik opis and check lagi email and sambil tu jawab email yang tak ada kaitan dengan kerja
2.15pm: Get ready untuk attend meeting mingguan (banyak perkara berbangkit ni!)
3.45pm: Meeting habis and terus buat nota and baru start kerja sikit.
4pm: Lari sekejap ke kantin untuk minum petang
4.15pm: Lari balik ke pejabat sebab dah nak balik
4.30pm: Punch card balik
6pm: Lepas dengan kawan-kawan kat mamak and komplen betapa sibuknya kerja di pejabat!

Well, i was wrong. Aku rasa jarang sangat aku dapat balik on time di Finas dulu and boss aku selalu aje balik jam 7pm atau 8pm.

Masa tu my boss was the Datuk Shariff Ahmad, the Director General of Finas. Dia ni asalnya seorang jurutera and dia naik pangkat dalam Kerajaan dan kemudian dilantik sebagai Ketua Pengarah Finas.

Semua persepsi aku kesasar saat dia jadi boss aku.

Barangkali, memang ada orang Kerajaan yang ikut timing yang macam aku catat kat atas tadi, tapi apa yang Datuk Shariff "tunjuk" kat aku langsung tak sama.

Masa aku buat in house magazine Finas yang kita namakan 35mm, Datuk Shariff pantang sekali kalau kita feature kan story tentang Hari Keluarga jabatan atau agensi Kerajaan.

Katanya, organisasi besar seperti Finas tidak seharusnya mengutamakan staff sendiri seperti Hari Keluarga dalam produk yang akan dibaca oleh orang dalam industri perfileman tanah air kerana Finas jauh lebih serius daripada itu.

Malah, masa kita orang di Finas plan untuk buat Hari Finas, Datuk Shariff tegaskan supaya staff yang tidak berkaitan supaya jangan menyibuk sangat nak datang sebab Hari Finas ialah untuk meraikan pelanggan Finas serta mereka yang terlibat sebagai "players" dalam industri perfileman.

So, hari ini, aku gatal tangan cuba browse website Finas.

And aku kagum dengan kemajuan mereka.

Sebab diorang masih macam dulu.......pendek kata....sangat-sangat DAHULU.

Tak percaya?

Tengok bawah:

Hebat! Meriah sungguh Hari Keluarga Finas ni. Berita yang dimuatkan dalam website mereka ini ternyata begitu penting untuk memajukan industri perfileman negara kita. Maybe Finas should think on how to perbanyakkan lagi berita yang berkaitan dengan keluarga mereka kerana hanya dengan cara itu barangkali industri filem kita ni akan maju. Kan? Kan?

Teruskan membaca tentang Hari Keluarga Finas di sini.

Sekian terima kasih.

KEEP IT COOL

8 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Hahahha~

Lain cara dahulu dengan sekarang kan?

Apa yang dilaungkan, entah tercapai atau tidak~ sigh~~

Alan said...

erkk aku tak faham maksud yang ko disampaikan bro..

JiMi said...

bro..bg aku tgk siapa jd kepala la..klu kepala ikan masin,masin la semua..kalau kepala ikan pekasam, semua masam dan hampeh...
jd kalau kau masuk govt sekrg ni tentu persepsi kau yg dahulu ternyata amatlah benar barangkali...

iLOVEspeed said...

HAHAHAHAHAHAHAHA! hilarious!

things sure have changed =)

k1m1_KaeMoS said...

ha jgn lupa,

kalo staf pempuan belek2 barang jualan atau koman2 pun katalog barang...

edzlin007 said...

Hahaha setuju sangat2

Hazrey said...

Its a norm pada website gomen kat malaysia ni bro. Aku dah naik muak sebab mereka lebih utamakan benda benda yg glamerkan diaorg, dpt ampu bos diaorang. Itu kan budaya website gomen kat malaysia. Tul tak. Takyah nak highlight, tapi itulah dia. Website rasmi boleh ditransformasikan menjadi ala ala blog diaorang.

cik norfa said...

entah..pejadahnye citer psl hari keluarga dorg....

bkn kita nk tahu pasal keluarga dorg...nak tahu perkembangan industri filem...ceh!!

ckp tk serupa bikin la ini olang..

Mar 15, 2010

Aku dilambai nostalgia tapi aku ni jenis yg suka belajar dari sejarah, bukannya melayang dilambai nostalgia itu. Tapi itu aku lah. Korang aku tak tau.

Kadang-kadang aku ni dilambai nostalgia. Bagi aku lah kan, nostalgia itu adalah sejarah yang pastinya mendidik kita untuk masa depan. Jangan melayang sangat dengan kenangan sudahlah kalau kenangan itu tidak datangkan faedah.

Anyway, I was thinkin about my days working in Finas for one year in 2003 before leaving to to Media Prima in 2004.

Persepsi aku terhadap orang Kerajaan sebelum melangkah ke Finas memang macam kebanyakan korang lah.

Lebih kurang macam ni persepsi aku. Lihat bawah:

8am: Punch card masuk kerja
9.15am - 10.30am: Breakfast di kantin
10.35am - 11am: Sembang-sembang dengan staff
11am: Check email (yang selalu aje ada problem and terpaksa guna account Yahoo)
12noon: Start calling kawan di department lain untuk plan lunch
12.45pm: Keluar lunch
2pm: Balik opis and check lagi email and sambil tu jawab email yang tak ada kaitan dengan kerja
2.15pm: Get ready untuk attend meeting mingguan (banyak perkara berbangkit ni!)
3.45pm: Meeting habis and terus buat nota and baru start kerja sikit.
4pm: Lari sekejap ke kantin untuk minum petang
4.15pm: Lari balik ke pejabat sebab dah nak balik
4.30pm: Punch card balik
6pm: Lepas dengan kawan-kawan kat mamak and komplen betapa sibuknya kerja di pejabat!

Well, i was wrong. Aku rasa jarang sangat aku dapat balik on time di Finas dulu and boss aku selalu aje balik jam 7pm atau 8pm.

Masa tu my boss was the Datuk Shariff Ahmad, the Director General of Finas. Dia ni asalnya seorang jurutera and dia naik pangkat dalam Kerajaan dan kemudian dilantik sebagai Ketua Pengarah Finas.

Semua persepsi aku kesasar saat dia jadi boss aku.

Barangkali, memang ada orang Kerajaan yang ikut timing yang macam aku catat kat atas tadi, tapi apa yang Datuk Shariff "tunjuk" kat aku langsung tak sama.

Masa aku buat in house magazine Finas yang kita namakan 35mm, Datuk Shariff pantang sekali kalau kita feature kan story tentang Hari Keluarga jabatan atau agensi Kerajaan.

Katanya, organisasi besar seperti Finas tidak seharusnya mengutamakan staff sendiri seperti Hari Keluarga dalam produk yang akan dibaca oleh orang dalam industri perfileman tanah air kerana Finas jauh lebih serius daripada itu.

Malah, masa kita orang di Finas plan untuk buat Hari Finas, Datuk Shariff tegaskan supaya staff yang tidak berkaitan supaya jangan menyibuk sangat nak datang sebab Hari Finas ialah untuk meraikan pelanggan Finas serta mereka yang terlibat sebagai "players" dalam industri perfileman.

So, hari ini, aku gatal tangan cuba browse website Finas.

And aku kagum dengan kemajuan mereka.

Sebab diorang masih macam dulu.......pendek kata....sangat-sangat DAHULU.

Tak percaya?

Tengok bawah:

Hebat! Meriah sungguh Hari Keluarga Finas ni. Berita yang dimuatkan dalam website mereka ini ternyata begitu penting untuk memajukan industri perfileman negara kita. Maybe Finas should think on how to perbanyakkan lagi berita yang berkaitan dengan keluarga mereka kerana hanya dengan cara itu barangkali industri filem kita ni akan maju. Kan? Kan?

Teruskan membaca tentang Hari Keluarga Finas di sini.

Sekian terima kasih.

KEEP IT COOL

8 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Hahahha~

Lain cara dahulu dengan sekarang kan?

Apa yang dilaungkan, entah tercapai atau tidak~ sigh~~

Alan said...

erkk aku tak faham maksud yang ko disampaikan bro..

JiMi said...

bro..bg aku tgk siapa jd kepala la..klu kepala ikan masin,masin la semua..kalau kepala ikan pekasam, semua masam dan hampeh...
jd kalau kau masuk govt sekrg ni tentu persepsi kau yg dahulu ternyata amatlah benar barangkali...

iLOVEspeed said...

HAHAHAHAHAHAHAHA! hilarious!

things sure have changed =)

k1m1_KaeMoS said...

ha jgn lupa,

kalo staf pempuan belek2 barang jualan atau koman2 pun katalog barang...

edzlin007 said...

Hahaha setuju sangat2

Hazrey said...

Its a norm pada website gomen kat malaysia ni bro. Aku dah naik muak sebab mereka lebih utamakan benda benda yg glamerkan diaorg, dpt ampu bos diaorang. Itu kan budaya website gomen kat malaysia. Tul tak. Takyah nak highlight, tapi itulah dia. Website rasmi boleh ditransformasikan menjadi ala ala blog diaorang.

cik norfa said...

entah..pejadahnye citer psl hari keluarga dorg....

bkn kita nk tahu pasal keluarga dorg...nak tahu perkembangan industri filem...ceh!!

ckp tk serupa bikin la ini olang..