Dec 24, 2009

Subjek cerita Melayu: 1. Jadi Pelacur. 2. Jadi Penagih Dadah. 3. Jadi Bohsia. 4. Jadi Peragut. 5. Jadi Penyamun etc etc. Sampai bila le agaknya?


Dua tiga hari ni aku sibuk sangat mendengar presentation orang. Mereka yang membuat presentation ini adalah manusia-manusia kreatif yang sentiasa mencari peluang untuk berkarya sama ada berniat untuk membuat drama bersiri ataupun telefilem.

Frankly, aku kagum sebab mereka bersungguh-sungguh "menjual" idea dengan harapan ia dapat dihasilkan untuk disiarkan di TV.

Mereka ini bijak melahirkan idea sebenarnya.

Aku sendiri tidak tahu apa yang penonton di luar sana mahukan.

Apa cerita yang tagihkan?

Apa cerita yang pasti boleh buat mereka tidak mahu keluar rumah dan menatap kaca TV senantiasa?

Purata waktu tontotan di kalangan audiens di Malaysia ialah lebih kurang 8 jam dan bagaimana untuk menjadikannya at least 12 jam?

What do you guys wanna watch on TV?

Adakah Akademi Fantasia?
Adakah Jangan Lupa Lirik?
Adakah Gelanggang Raja Lawak?

Ataupun,

Adakah drama seperti Nurkasih?
Atau drama seperti Awan Dania?

Dalam mendengar presentation itu, kepala aku melayang jauh tentang cerita-cerita berkisarkan Melayu yang dikemukakan.

Banyak sekali cerita tentang budak Melayu yang daif, perempuan Melayu yang ada di lembah hina (pelacuran), budak Melayu yang tak tahu membaca dan menulis, perempuan Melayu yang miskin, etc etc.

Adakah ini maksudnya penonton Melayu suka cerita tentang kemunduran? Kemiskinan? Kedaifan? Kebodohan? Kekalutan?

Cerita tentang si polan yang gagal dalam hidup kemudian jadi penagih dadah atau cerita tentang perempuan yang ditipu sehingga menjadi pelacur menjadi tarikan utama untuk penonton ke?

Namun, itu isi ceritanya dan dalam hampir semua idea yang dikemukakan itu ada "pengajarannya". Kalau soal pelacur....akan ada hukum karmanya. Yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat.

Hakikat: Cerita dengan elemen-elemen pelacuran, kedaifan, kebodohan, kekalutan ini mudah untuk dipintal menjadi sebuah drama barangkali, dan tanpa kita sedar, biar pun kita tidak ketagih, kita sentiasa sahaja mampu digest penceritaan sebegini.

Well, aku menantikan benda yang lain.

Aku menantikan saat kita mula bangkitkan cerita yang lebih inspiring.

Aku penat dengar cerita yang ada "pengajaran" sebab bagi aku semua cerita ada pengajarannya tersendiri bergantung daripada perspektif atau sudut pandangan cerita itu.

Can't we survive tanpa cerita orang Melayu yang:
1. Jadi pelacur
2. Jadi penagih dadah
3. Jadi bohsia
4. Jadi peragut
5. Jadi pondan
6. Jadi setan

These are questions which I do not have the answer to.

Aku sekadar bertanya.

Dan sementara itu, aku akan terus melayang dengan soalan-soalan berkenaan.

Malam dah makin larut, bilik aku sekarang dingin, bantal seolah memanggil.

Akan aku cuba tidur sekarang.

Semoga aku mimpikan jawapannya.

Sementara itu...

KEEP IT COOL.

28 comments:

DlrngMlrng said...

mak aku suka cerita umah2 kampung yang ada elemen2 diatas je, kalau bagi cerita golongan profesional, mak2 datinn, aset2 berjuta2 dia xpaham.

hihi, tapi betulah. melayu ni sume tentang buruk2 sebab tu banyak yang buruk2 d buat cite.

lain2, kisah buang bayi, anak yatim, mak yg kmatian laki n mak mertua yg jahat. hihi.

ateeka amer said...

melayu memang suka buat cerita pelacur, penagih dadah, bohsia, dsb. in the end, sebab ada "pengajaran." hebat kan?

and btw zaman drama korporat, guna rumah cam yusuf haslam dah habis la. drama cinta terhalang pun org dah bosan.

fynn jamal said...

kita tak ada budget on research. cerita 1950an ada baju fesyen 70. tak study lorat. tak study itu. tak study ini.

tapi nak cakap apa.
kalau kita bebel, "bagi duit la. hang banyak sgt ckp"

terzip mulut secara otomatik. dem.

Anonymous said...

i have to agree with fynn jamal,drama dan filem melayu tak pernah buat research..kadang2 jalan ceritanya pun tak masuk akal..bukan nak puji cerita orang putih tapi cerita fantasi diaorang pun sarat dengan facts and research tentang zaman,pakaian dan lain2.saya tak tahu ciput pun tentang cara bekerja pengarah dan krew penerbitan filem dan drama di negara kita tapi para pelakon yang hafal skrip tak bolehkah beri pendapat mereka tentang skrip atau jalan cerita sesuatu drama tu? taklah berlakon buta tuli je..saya dah tak larat nak tengok bila part masuk hospital je doktor mesti pakai kot putih dan stetoskop tak pernah lekang kat dada..hmm oh yang itu doktor..baik tengok shinchan atau doraemonn

Myth said...

kalau tak kaya melampau, mesti miskin melampau.

Dan pembikin cerita ni pun hanya nak kaut keuntungan, sebab dah itu permintaan orang-orang yang menonton.

Tak nak ke dia sama-sama ubah orang melayu?

Cik Norfa said...

mgkin nak drama macam Nr Kasih kot. nur kasih kan dapat rating tinggi..

tak cukup research dan tak cukup duit! huhuhu...

Hazrey said...

Dan kau lupa, kalau jadik polis mesti pakai jaket kulit supaya nampak cam polis dan nampak cool. lols. Dan kalau jahat, mesti pakai sleeveless.

Dan, biasanya, bukan sahaja orang kita malas dalam melakukan research, malah malas untuk elaborate scene tetapi suka buat masukkan scene filler untuk cukupkan duration. Sampaikan orang gaji angkat cawan pun dijadikan satu scene padahal it is self explanatory.

Kalau scene potong bawang, bawang akan dipotong sampai lumat walhal cerita adalah tentang pontianak atau penagih dadah.

Mereka suka drag scene yang tak perlu diheret panjang dalam produksi mereka.

Kalau pelakon naik kereta, scene mesti sampai dia off frame termasuklah dia naik. Untung buat produksi kat Malaysia ni. Scene takyah banyak. Boleh drag jek.

Dan kau juga lupa, kalau produksi kat Malaysia ni, kalau kisah penyakit, mestilah barah otak, sakit jantung, leukemia. Takder penyakit yang pelik pelik macam kat Hollywood tu.

Dan kau juga tertinggal, kalau kisah orang kaya, mesti projek berjuta ringgit dan berebut harta. Lols.

Haha.

But wait Don, bukankah orang kita sendiri yang dambakan itu semua, semua yang melankolik dan dapat meratapi kisah dalam produksi itu? Atau kita terpaksa telan sebab disogokkan dengan tu semua?

Hazrey said...

Ohh lupa Don, please stop using that house kat Shah Alam depan UiTM tu. Asal kaya mesti pakai rumah tiang tinggi tu. Cari rumah lain lah wei.

Obefiend Weiland said...

the malays are unique

they love pengajaran stories because it is imprinted in their psyche. you see when a malay grew up they read and listen to stories from the holy books.

lemme explain because i dont want to butthurt the religious types

when u read the holy books all the stories are PENGAJARAN type

the fags in sodom - they got own

tsa'labah the sheep herder - he got owned

pharaoh and the israelites - he got drowned

abrahan and the elephats - he got burned

the list goes on and on. I am sure as many of the readers here are muslims, you guys musta have a fav pembalasan story from the holy book.

ever since they were 7 they were fed this kinds of story. to some the koran is the only thing they read growing up. Newspapers in the 80's alos publish this kinds of story. when tv became affordable the producers saw there is a market for dramas based on the EVIL deeds will be punished by god template.

so don

as you know bila buat story they target the market. and the majority of the malays love this kind of story. kalau buat cerita lain tak laku pulak. like masa RAYA. mesti ada sob story anak derhaka lupa mak stories. repeat ad nauseum.

to change this i think we need the malays to start reading

you are a liberal malay and probably read alot too. so you want the kinds of stories you find in the those books. you are a growing majority

i give it ten years or so before we can finally say goodbye to the cliched storylines we have now

oh i can wait

and i will wait

hehehe............

hellioz said...

this is what we called
'drama melayu'...
gyahahhahha~
bosan lagi membosankan~

emjayakula said...

bajet, bajet, bajet
ciput, ciput, ciput

ada orang kata sebab nak 'bajet', maka hasil kerja meleset.

ada yang kata sebab bayar ciput, kerja macam siput...

ujungnya jadi macam telur dan ayam, mana dulu?

kata yang menulis, nak research takdak bajet sebab dibayar ciput, kata yang bayar, aku bayar ciput la sebab tak buat research...

jadi nak salah siapa ni?

azyze gomez said...

impian angan-angan aku for 2010:
penerbit telefilem ngan movie buat feel good movies macam yang selalu ada time christmas. Feel good tau, bukan 'feel stupid', 'feel rempit' atau 'feel nurraka jahanam sebab ko macam setan terhadap mak/bapak/family ko'.

Ida said...

I miss drama series macam Opah, PJ ...

muteaudio said...

fynn jamal,
I don't know whether you've seen mini series on Rosli Dhoby recently shown. I think it was quite well researched. Nothing to be ashamed. A bit more effort on the story telling it might brought back an award from the Asian TV Awards.

Don,
Saya rasa mungkin penerbit2 yg present menyamakan anda dan rakan2 mahu kan benda yg sama seperti mana stesyen tv lain mahukan. Teruskan mencari kerana saya percaya ada org lain diluar sana yg mempunyai kelainan yg anda carikan. Mungkin belum ada rezeki dipertemukan.

HipHopLess said...

Pelakon suka ad-lib tak tentu hala camne?

zulaikha said...

stuju ngan hazrey.. penyakit2 yang ade sume dah biasa dengar. xde ke penyakit yang pelik2?

lagi satu.. cite melayu ni background music lbih kuat dari suara plakon. kadang2 naik bosan. sepatutnya kalo tengah bercakap2 tu, muzik tu slow2 kan la....

eh, ade tambahan lg...
kisah sesat dalam hutan dan sebagainya.. tapi leh pulak dalam hutan tu cerah? kalo cahaya bulan skalipon, jangan la over sangat... huhu...

i.am.belle said...

dear bro.DonC,
dengan selambanya i declare yg i like korean/japanese drama/film.

'kick' nya lain macam aarrr xD

boleh tak Astro buat drama Boys Over Flowers versi Malaysia. ngeeee...


p/s: suka love story yg menyakitkan hati tapi kelakar.

filem melayu said...

Filem ni agak lama tapi hot juga masa tu.

Ada kes ssorang lelaki tu tunang dia yg cantik dan seksi lari dengan lelaki lain pada hari perkahwinan! Ini perkara biasa kan.

Dia punya maengamuk dia cari dia orang dan tembak lelaki yang bawa lari gf dia. Inipun cliche.

Habis tu dia rogol gf yang memalukan dia kerana semua orang tahu dia kena tinggalkan. Hmm bab ni boleh stim sikit masa dia rogol dihujung pistol.

Lepas tu dia bawa gf dia hari tu juga pergi Siam dan jual tubuh perempuan tu kat Siam. Kat situ dia kena jual tubuh selama 2 tahun tak renti. Lakulah sebab dia perempuan cantik. Adakah dia pelacur? Itu soalannya sedangkan dia dipaksa. Selepas puas ditiduri lebih 4,000 (anggaran je) lelaki Siam baru dia kena dibawa balik.

Kalau tak silap nama dia Nasir Bilal kunt?

Perempuan yang kena jual tu sofiah ke dan pembeli dia kalau tak silap M rajajoli.

Sibuk satu malayalah..pada masa tu

Ladynoe™ said...

aku rasalah kan, aku lebih suka cerita yang berunsur realiti hidup manusia. Aku suka tengok macam mana mereka olah drama tu secara logik atau merapik.

daripada,

tengok cerita melayu korporat, syarikat berlian, gah, kaya, anak datuk, anak tan sri, culik-culik, siap ada pistol, macam samarinda.

dan

cerita hantu yang entah hapa-hapa.

Anonymous said...

lebih baik dr Sinetron Indo yg tk habis2 anak trtukar/terpisah dr orang tua yg kemudiannya diketahui sebnarnye anak orang kaye jugak...
-isya, PJ-

ringo said...

mereka hanya mengikut selera penonton Malaysia.jika itu yang mereka gemar tonton,itulah yang mereka buat cerita, walaupun ianya berkisar tentang benda yang sama berulang kali.cerita mati, cerita cinta bodoh,dan lain2.senang kata,kebanyakan orang malaysia belum pandai tengok cerita yang lebih berat atau luas.hanya pandangan saya.

mumsteen said...

well, itulah selera hampir keseluruhan penonton malaysia. the same goes with our musics industries.

The Pumpkin Lady said...

bila agaknya malaysia akan keluarkan siri2 cerita fiction atau fantasi yg boleh meng'wow'kan penonton?? mungkin malaysia kena dikejutkan kot??

StingRay said...

Kalau masuk bahagian sains pun..makmal dia mesti kelakar.

Memang kena ada pelapis baru untuk menda-menda ni semua.Lambat lagi la gamaknya.

Myth said...

hak2...kalau lab yang penting kena ada tabung uji, bikar, air kaler2 and asap. then mesti pakai lab-coat.

adoyai...mahal sgt kah nak sewa mana-mana lab kat U malaysia ni?

xpayah sewa la..datang tgk macammana lab yang realiti.

pastu kalau lab, mesti la bahagian kimia. xda bahagian bedah katak, xde bahagian ujian fotonik, atau ujian pengenalpastian batuan.

Arni said...

Nak salahkan tak cukup budget, tak boleh jugak pasal 'Children of Heaven' dari Iran tu pun, budget ciput jugak. Dah la tu cerita nya tak der letup2, tembak2, bogel2 pun dpt jugak Academy Award nomination. Cerita pasal adik beradik dan sepasang kasut jer, yet berkesan betul di jiwa aku.

Aku meluat cerita Melayu 'kaya' dgn aset berjuta, ada 'projek' di Sepang. Etc. trend sekarang pulak, akan diselitkan satu dua pompuan melayu ayu yg pakai tudung...

Sebabnya, kt malaysia ni sekarang dah ramai pompuan melayu pakai tudung, so nanti ramai la berangan yg depa tu heroin citer nur kasih.. (peh!)

Apasal citer melayu musik latarnya sama jer? Berapa RM sgt la nak bayar pemuzik jlnan utk compose musik yg tersendiri? Tak yah guna Philharmonik orchestra pun kami tak kisah. Cuba tgk citer Juno tu, simple jer musicnya..

Anonymous said...

Kalau diminta untuk menerangkan apa yang orang Melayu tagihkan di kaca telivision, satu saja perkataan yang terlintas di pemikiran saya : ROMANTIS.
Orang Melayu suka dengan apa-apa cerita walaupun ia bermula dengan kemunduran, tragis, seram, kedukaan dan sebagainya, asalkan ia diakhiri dengan idea drama yang ROMANTIS.
Idea bercakap dalam bahasa Inggeris pun boleh dikaitkan dengan ROMANTIS...kalau difikirkan dengan teliti, kenapa selalunya kata-kata cinta diucapkan dengan perkataan bahasa Inggeris seperti 'I love You', 'Baby', 'Honey', umpamanya..dan bukan bahasa Melayu?

Ridhuan said...

film producers x berani wat cerita lain dari common.. yg penting kt dorg is how much the tickets sold.. sebab tu la sapa nama director tu dok wat cerita anak mami tak abih2..
ramai yang comment kt sini maybe tak suka cerita jenis tu.. tapi we are just small percentage dari semua org malaysia yg lagi ramai suka cerita2 bodoh..

Dec 24, 2009

Subjek cerita Melayu: 1. Jadi Pelacur. 2. Jadi Penagih Dadah. 3. Jadi Bohsia. 4. Jadi Peragut. 5. Jadi Penyamun etc etc. Sampai bila le agaknya?


Dua tiga hari ni aku sibuk sangat mendengar presentation orang. Mereka yang membuat presentation ini adalah manusia-manusia kreatif yang sentiasa mencari peluang untuk berkarya sama ada berniat untuk membuat drama bersiri ataupun telefilem.

Frankly, aku kagum sebab mereka bersungguh-sungguh "menjual" idea dengan harapan ia dapat dihasilkan untuk disiarkan di TV.

Mereka ini bijak melahirkan idea sebenarnya.

Aku sendiri tidak tahu apa yang penonton di luar sana mahukan.

Apa cerita yang tagihkan?

Apa cerita yang pasti boleh buat mereka tidak mahu keluar rumah dan menatap kaca TV senantiasa?

Purata waktu tontotan di kalangan audiens di Malaysia ialah lebih kurang 8 jam dan bagaimana untuk menjadikannya at least 12 jam?

What do you guys wanna watch on TV?

Adakah Akademi Fantasia?
Adakah Jangan Lupa Lirik?
Adakah Gelanggang Raja Lawak?

Ataupun,

Adakah drama seperti Nurkasih?
Atau drama seperti Awan Dania?

Dalam mendengar presentation itu, kepala aku melayang jauh tentang cerita-cerita berkisarkan Melayu yang dikemukakan.

Banyak sekali cerita tentang budak Melayu yang daif, perempuan Melayu yang ada di lembah hina (pelacuran), budak Melayu yang tak tahu membaca dan menulis, perempuan Melayu yang miskin, etc etc.

Adakah ini maksudnya penonton Melayu suka cerita tentang kemunduran? Kemiskinan? Kedaifan? Kebodohan? Kekalutan?

Cerita tentang si polan yang gagal dalam hidup kemudian jadi penagih dadah atau cerita tentang perempuan yang ditipu sehingga menjadi pelacur menjadi tarikan utama untuk penonton ke?

Namun, itu isi ceritanya dan dalam hampir semua idea yang dikemukakan itu ada "pengajarannya". Kalau soal pelacur....akan ada hukum karmanya. Yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat.

Hakikat: Cerita dengan elemen-elemen pelacuran, kedaifan, kebodohan, kekalutan ini mudah untuk dipintal menjadi sebuah drama barangkali, dan tanpa kita sedar, biar pun kita tidak ketagih, kita sentiasa sahaja mampu digest penceritaan sebegini.

Well, aku menantikan benda yang lain.

Aku menantikan saat kita mula bangkitkan cerita yang lebih inspiring.

Aku penat dengar cerita yang ada "pengajaran" sebab bagi aku semua cerita ada pengajarannya tersendiri bergantung daripada perspektif atau sudut pandangan cerita itu.

Can't we survive tanpa cerita orang Melayu yang:
1. Jadi pelacur
2. Jadi penagih dadah
3. Jadi bohsia
4. Jadi peragut
5. Jadi pondan
6. Jadi setan

These are questions which I do not have the answer to.

Aku sekadar bertanya.

Dan sementara itu, aku akan terus melayang dengan soalan-soalan berkenaan.

Malam dah makin larut, bilik aku sekarang dingin, bantal seolah memanggil.

Akan aku cuba tidur sekarang.

Semoga aku mimpikan jawapannya.

Sementara itu...

KEEP IT COOL.

28 comments:

DlrngMlrng said...

mak aku suka cerita umah2 kampung yang ada elemen2 diatas je, kalau bagi cerita golongan profesional, mak2 datinn, aset2 berjuta2 dia xpaham.

hihi, tapi betulah. melayu ni sume tentang buruk2 sebab tu banyak yang buruk2 d buat cite.

lain2, kisah buang bayi, anak yatim, mak yg kmatian laki n mak mertua yg jahat. hihi.

ateeka amer said...

melayu memang suka buat cerita pelacur, penagih dadah, bohsia, dsb. in the end, sebab ada "pengajaran." hebat kan?

and btw zaman drama korporat, guna rumah cam yusuf haslam dah habis la. drama cinta terhalang pun org dah bosan.

fynn jamal said...

kita tak ada budget on research. cerita 1950an ada baju fesyen 70. tak study lorat. tak study itu. tak study ini.

tapi nak cakap apa.
kalau kita bebel, "bagi duit la. hang banyak sgt ckp"

terzip mulut secara otomatik. dem.

Anonymous said...

i have to agree with fynn jamal,drama dan filem melayu tak pernah buat research..kadang2 jalan ceritanya pun tak masuk akal..bukan nak puji cerita orang putih tapi cerita fantasi diaorang pun sarat dengan facts and research tentang zaman,pakaian dan lain2.saya tak tahu ciput pun tentang cara bekerja pengarah dan krew penerbitan filem dan drama di negara kita tapi para pelakon yang hafal skrip tak bolehkah beri pendapat mereka tentang skrip atau jalan cerita sesuatu drama tu? taklah berlakon buta tuli je..saya dah tak larat nak tengok bila part masuk hospital je doktor mesti pakai kot putih dan stetoskop tak pernah lekang kat dada..hmm oh yang itu doktor..baik tengok shinchan atau doraemonn

Myth said...

kalau tak kaya melampau, mesti miskin melampau.

Dan pembikin cerita ni pun hanya nak kaut keuntungan, sebab dah itu permintaan orang-orang yang menonton.

Tak nak ke dia sama-sama ubah orang melayu?

Cik Norfa said...

mgkin nak drama macam Nr Kasih kot. nur kasih kan dapat rating tinggi..

tak cukup research dan tak cukup duit! huhuhu...

Hazrey said...

Dan kau lupa, kalau jadik polis mesti pakai jaket kulit supaya nampak cam polis dan nampak cool. lols. Dan kalau jahat, mesti pakai sleeveless.

Dan, biasanya, bukan sahaja orang kita malas dalam melakukan research, malah malas untuk elaborate scene tetapi suka buat masukkan scene filler untuk cukupkan duration. Sampaikan orang gaji angkat cawan pun dijadikan satu scene padahal it is self explanatory.

Kalau scene potong bawang, bawang akan dipotong sampai lumat walhal cerita adalah tentang pontianak atau penagih dadah.

Mereka suka drag scene yang tak perlu diheret panjang dalam produksi mereka.

Kalau pelakon naik kereta, scene mesti sampai dia off frame termasuklah dia naik. Untung buat produksi kat Malaysia ni. Scene takyah banyak. Boleh drag jek.

Dan kau juga lupa, kalau produksi kat Malaysia ni, kalau kisah penyakit, mestilah barah otak, sakit jantung, leukemia. Takder penyakit yang pelik pelik macam kat Hollywood tu.

Dan kau juga tertinggal, kalau kisah orang kaya, mesti projek berjuta ringgit dan berebut harta. Lols.

Haha.

But wait Don, bukankah orang kita sendiri yang dambakan itu semua, semua yang melankolik dan dapat meratapi kisah dalam produksi itu? Atau kita terpaksa telan sebab disogokkan dengan tu semua?

Hazrey said...

Ohh lupa Don, please stop using that house kat Shah Alam depan UiTM tu. Asal kaya mesti pakai rumah tiang tinggi tu. Cari rumah lain lah wei.

Obefiend Weiland said...

the malays are unique

they love pengajaran stories because it is imprinted in their psyche. you see when a malay grew up they read and listen to stories from the holy books.

lemme explain because i dont want to butthurt the religious types

when u read the holy books all the stories are PENGAJARAN type

the fags in sodom - they got own

tsa'labah the sheep herder - he got owned

pharaoh and the israelites - he got drowned

abrahan and the elephats - he got burned

the list goes on and on. I am sure as many of the readers here are muslims, you guys musta have a fav pembalasan story from the holy book.

ever since they were 7 they were fed this kinds of story. to some the koran is the only thing they read growing up. Newspapers in the 80's alos publish this kinds of story. when tv became affordable the producers saw there is a market for dramas based on the EVIL deeds will be punished by god template.

so don

as you know bila buat story they target the market. and the majority of the malays love this kind of story. kalau buat cerita lain tak laku pulak. like masa RAYA. mesti ada sob story anak derhaka lupa mak stories. repeat ad nauseum.

to change this i think we need the malays to start reading

you are a liberal malay and probably read alot too. so you want the kinds of stories you find in the those books. you are a growing majority

i give it ten years or so before we can finally say goodbye to the cliched storylines we have now

oh i can wait

and i will wait

hehehe............

hellioz said...

this is what we called
'drama melayu'...
gyahahhahha~
bosan lagi membosankan~

emjayakula said...

bajet, bajet, bajet
ciput, ciput, ciput

ada orang kata sebab nak 'bajet', maka hasil kerja meleset.

ada yang kata sebab bayar ciput, kerja macam siput...

ujungnya jadi macam telur dan ayam, mana dulu?

kata yang menulis, nak research takdak bajet sebab dibayar ciput, kata yang bayar, aku bayar ciput la sebab tak buat research...

jadi nak salah siapa ni?

azyze gomez said...

impian angan-angan aku for 2010:
penerbit telefilem ngan movie buat feel good movies macam yang selalu ada time christmas. Feel good tau, bukan 'feel stupid', 'feel rempit' atau 'feel nurraka jahanam sebab ko macam setan terhadap mak/bapak/family ko'.

Ida said...

I miss drama series macam Opah, PJ ...

muteaudio said...

fynn jamal,
I don't know whether you've seen mini series on Rosli Dhoby recently shown. I think it was quite well researched. Nothing to be ashamed. A bit more effort on the story telling it might brought back an award from the Asian TV Awards.

Don,
Saya rasa mungkin penerbit2 yg present menyamakan anda dan rakan2 mahu kan benda yg sama seperti mana stesyen tv lain mahukan. Teruskan mencari kerana saya percaya ada org lain diluar sana yg mempunyai kelainan yg anda carikan. Mungkin belum ada rezeki dipertemukan.

HipHopLess said...

Pelakon suka ad-lib tak tentu hala camne?

zulaikha said...

stuju ngan hazrey.. penyakit2 yang ade sume dah biasa dengar. xde ke penyakit yang pelik2?

lagi satu.. cite melayu ni background music lbih kuat dari suara plakon. kadang2 naik bosan. sepatutnya kalo tengah bercakap2 tu, muzik tu slow2 kan la....

eh, ade tambahan lg...
kisah sesat dalam hutan dan sebagainya.. tapi leh pulak dalam hutan tu cerah? kalo cahaya bulan skalipon, jangan la over sangat... huhu...

i.am.belle said...

dear bro.DonC,
dengan selambanya i declare yg i like korean/japanese drama/film.

'kick' nya lain macam aarrr xD

boleh tak Astro buat drama Boys Over Flowers versi Malaysia. ngeeee...


p/s: suka love story yg menyakitkan hati tapi kelakar.

filem melayu said...

Filem ni agak lama tapi hot juga masa tu.

Ada kes ssorang lelaki tu tunang dia yg cantik dan seksi lari dengan lelaki lain pada hari perkahwinan! Ini perkara biasa kan.

Dia punya maengamuk dia cari dia orang dan tembak lelaki yang bawa lari gf dia. Inipun cliche.

Habis tu dia rogol gf yang memalukan dia kerana semua orang tahu dia kena tinggalkan. Hmm bab ni boleh stim sikit masa dia rogol dihujung pistol.

Lepas tu dia bawa gf dia hari tu juga pergi Siam dan jual tubuh perempuan tu kat Siam. Kat situ dia kena jual tubuh selama 2 tahun tak renti. Lakulah sebab dia perempuan cantik. Adakah dia pelacur? Itu soalannya sedangkan dia dipaksa. Selepas puas ditiduri lebih 4,000 (anggaran je) lelaki Siam baru dia kena dibawa balik.

Kalau tak silap nama dia Nasir Bilal kunt?

Perempuan yang kena jual tu sofiah ke dan pembeli dia kalau tak silap M rajajoli.

Sibuk satu malayalah..pada masa tu

Ladynoe™ said...

aku rasalah kan, aku lebih suka cerita yang berunsur realiti hidup manusia. Aku suka tengok macam mana mereka olah drama tu secara logik atau merapik.

daripada,

tengok cerita melayu korporat, syarikat berlian, gah, kaya, anak datuk, anak tan sri, culik-culik, siap ada pistol, macam samarinda.

dan

cerita hantu yang entah hapa-hapa.

Anonymous said...

lebih baik dr Sinetron Indo yg tk habis2 anak trtukar/terpisah dr orang tua yg kemudiannya diketahui sebnarnye anak orang kaye jugak...
-isya, PJ-

ringo said...

mereka hanya mengikut selera penonton Malaysia.jika itu yang mereka gemar tonton,itulah yang mereka buat cerita, walaupun ianya berkisar tentang benda yang sama berulang kali.cerita mati, cerita cinta bodoh,dan lain2.senang kata,kebanyakan orang malaysia belum pandai tengok cerita yang lebih berat atau luas.hanya pandangan saya.

mumsteen said...

well, itulah selera hampir keseluruhan penonton malaysia. the same goes with our musics industries.

The Pumpkin Lady said...

bila agaknya malaysia akan keluarkan siri2 cerita fiction atau fantasi yg boleh meng'wow'kan penonton?? mungkin malaysia kena dikejutkan kot??

StingRay said...

Kalau masuk bahagian sains pun..makmal dia mesti kelakar.

Memang kena ada pelapis baru untuk menda-menda ni semua.Lambat lagi la gamaknya.

Myth said...

hak2...kalau lab yang penting kena ada tabung uji, bikar, air kaler2 and asap. then mesti pakai lab-coat.

adoyai...mahal sgt kah nak sewa mana-mana lab kat U malaysia ni?

xpayah sewa la..datang tgk macammana lab yang realiti.

pastu kalau lab, mesti la bahagian kimia. xda bahagian bedah katak, xde bahagian ujian fotonik, atau ujian pengenalpastian batuan.

Arni said...

Nak salahkan tak cukup budget, tak boleh jugak pasal 'Children of Heaven' dari Iran tu pun, budget ciput jugak. Dah la tu cerita nya tak der letup2, tembak2, bogel2 pun dpt jugak Academy Award nomination. Cerita pasal adik beradik dan sepasang kasut jer, yet berkesan betul di jiwa aku.

Aku meluat cerita Melayu 'kaya' dgn aset berjuta, ada 'projek' di Sepang. Etc. trend sekarang pulak, akan diselitkan satu dua pompuan melayu ayu yg pakai tudung...

Sebabnya, kt malaysia ni sekarang dah ramai pompuan melayu pakai tudung, so nanti ramai la berangan yg depa tu heroin citer nur kasih.. (peh!)

Apasal citer melayu musik latarnya sama jer? Berapa RM sgt la nak bayar pemuzik jlnan utk compose musik yg tersendiri? Tak yah guna Philharmonik orchestra pun kami tak kisah. Cuba tgk citer Juno tu, simple jer musicnya..

Anonymous said...

Kalau diminta untuk menerangkan apa yang orang Melayu tagihkan di kaca telivision, satu saja perkataan yang terlintas di pemikiran saya : ROMANTIS.
Orang Melayu suka dengan apa-apa cerita walaupun ia bermula dengan kemunduran, tragis, seram, kedukaan dan sebagainya, asalkan ia diakhiri dengan idea drama yang ROMANTIS.
Idea bercakap dalam bahasa Inggeris pun boleh dikaitkan dengan ROMANTIS...kalau difikirkan dengan teliti, kenapa selalunya kata-kata cinta diucapkan dengan perkataan bahasa Inggeris seperti 'I love You', 'Baby', 'Honey', umpamanya..dan bukan bahasa Melayu?

Ridhuan said...

film producers x berani wat cerita lain dari common.. yg penting kt dorg is how much the tickets sold.. sebab tu la sapa nama director tu dok wat cerita anak mami tak abih2..
ramai yang comment kt sini maybe tak suka cerita jenis tu.. tapi we are just small percentage dari semua org malaysia yg lagi ramai suka cerita2 bodoh..