Dec 14, 2009

Teksi di Malaysia lebih buruk dan busuk dan lebih GAMPANG daripada tandas awam di Malaysia yang memang macam gampang!

Aku sejak datang KL pada 1991 lalu dah tak boleh kira dah berapa banyak kali naik teksi yang macam haram.

Haram sebab perangai-perangai kriminal mereka yang macam di bawah ni:

1. Tak guna meter
2. Mintak tambang sesuka hati mak ayah diorang
3. Bawak macam pelesit haram
4. Buruk dan busuknya teksi ya rabbi!
5. Tak ada air cond tetapi harga masih macam gampang

Ini antara perangai-perangai gampang pemandu teksi di Malaysia.

Ini satu hakikat.

Cakaplah atau pertahankanlah macam mana pun nak dipertahankan.

Aku dah naik teksi di banyak negara termasuk teksi-teksi yang teruk macam di Damascus, Syria; Jakarta, Indonesia ataupun yang terbaru di Mumbai, India tetapi memang yang paling gampang ialah di Malaysia.

So, bila Nazri Aziz (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri) kata perkhidmatan teksi di Malaysia lebih buruk daripada tandas awam kita, aku terpaksa sangat sangat sokong sebab dia seolah-olah membaca apa yang terbuku di dada aku sekian lama.

AKU DI SINI MENYOKONG PENUH KENYATAAN NAZRI AZIZ.

Kenyataan dia kali ini sangat-sangat aku sokong!

Katanya: "Perkhidmatan pengangkutan awam terutama teksi sebenarnya tidak berubah dan masih di takuk lama." (Berdasarkan laporan Harian Metro; 9 Dis 2009; m/s 4)

Orang persatuan teksi yang ada di Malaysia sekarang ni dah melompat macam beruk dah pun sebab kenyataan itu.

Pengerusi Jabatan Kebajikan Pemandu Teksi Kuala Lumpur & Selangor, M Manickam, misalnya sibuk keluarkan kenyataan pula yang bunyinya lebih kurang gini: "Hanya segelintir pemandu teksi yang tidak menggunakan meter tetapi Datuk Seri Nazri Aziz tidak berhak melabelkan semua pemandu teksi lebih teruk daripada tandas." (Berdasarkan laporan Harian Metro; 14 Dis 2009; m/s 22)

Bila kena kritik macam itu, sibuk lah persatuan teksi di seluruh Malaysia ni nak tarik muka, nak buat demonstrasi lah, nak hantar memorandum lah. Tapi hakikat tetap hakikat, perkhidmatan teksi di Malaysia memang macam GAMPANG!

So, aku harap Nazri Aziz bukan takat buat kenyataan sahaja, please fucking do something about it.

Get those idiots at Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) ataupun Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) atau mana-mana pihak berkuasa lah untuk buat kerja dan hapuskan teksi gampang di Malaysia.

And to all those pemimpin persatuan teksi, tolonglah....TOLONGLAH....jangan nak tegakkan benang yang basah sebab korang pi aje lah dekat Central Market atau Jalan Bukit Bintang atau Pudu Raya atau masa hujan di Mid Valley atau di hampir 1,001 kawasan di KL di sahaja....memang banyak sangat di kalangan ahli-ahli korang yang macam GAMPANG!

Kepada pemandu teksi GAMPANG di Malaysia - FUCK YOU!!!

Kepada pemandu teksi GAMPANG yang pernah kikis duit penumpang atau sentiasa tak guna meter - FUCK YOU TOO!!!

Lambang yang sekaar retorik bagi kebanyakan pemandu teksi gampang di Malaysia. Teksi Bermeter jubur korang lah! Kalau kata orang Putih: "Metre my arse!"

In the meantime...

KEEP IT COOL!!!

39 comments:

Obefiend Weiland said...

RAGEEEEEEEEEEEEEE

dia ada tektik baik punya. masa bawak kereta dia bukak story

"sekarang ekonomi teruk dik.... bla bla.............. bayar sewa mahal dik teksi ni....... bla bla"

bila sampai destinasi dia cakap RM 30.

"tapi selalu saya naik 13 jek"

dia jawab

"kesian kat abang dik.. mahal dik. nak bagi anak makan"

ass!

Bewilder said...

mesti kecik hati anak pemandu teksi lepas baca entry ni hehe

hellioz said...

i'm with you...

we are talking bout pemandu teksi yang gampang,
bukan semua pemandu teksi kt malaysia...
nampak sangat yang marah2 tu semua pemandu teksi gampang...
pemandu teksi yang gampang memang gampang...
gyahahhaha~

xora said...

Saya pernah naik teksi, orang teksi tu pakai meter. dari komuter serdang ke umah saya dia charge RM, based pada meter dia. Next time, saya naik teksi, dgn orang lain, dia tak pakai meter, tapi dia tetap charge RM5 pasal dia kata dah masak sgt dgn harga area tu. jadi utk pemandu teksi yg tak pakai meter, tapi tak charge lebih, keep it cool! :P Boley?

yatie said...

memang pun teksi kat KL cam #^%^*%*. compare kat oversea jauh sgt ler beza. dah lah kecik ...kurang ajar plak tuh kekadang... kotor....

tandas awam tak yah citer , kena byr lak tuh nak masuk

Anonymous said...

I dont agree with you pasal statement taxi kt Mumbai India tuh.. berapa lama u kt India..???..seminggu?, 2 weeks??..

I tinggal di India few years, klu u kate taxi di India lebih bagus dri Msia, you are dead wrong mister..lol

F A R Y N said...

memang tahap pemandu teksi kat kl ni mmg tahap hampeh...tu blom lagi masuk cerita pemandu yg miang..yuckks!

Anonymous said...

bewilder: mmng i kecik hati..ayah saya tak camtu tau...


saya anak pemandu teksi

Aya Whitetea said...

long time ago masa aku umur 19 /20 aku naik bus dari perlis then sampai KL jam 3 am. memang hampeh , dalam tiket tu cakap Kelang bukan KL. jadi aku pepagi buta kena la amik teksi blik kelang. that time mana tau sangat Kl ni . dalam poket memang tak ada duit langsung. then aku tahan satu teksi yang orang tua bawa . dia x guna meter pun tapi aku deal ngan dia sampai rumah aku RM 30 . dia tak tau jarak antara rumah aku ngan tempat tu jauh. dalam teksi dia yang busuk tu duk dia cerita macam2 , seks la , apa la , politik la. korang tau macam mana aku takut masa tu. Jadi aku berdoa la sepanjang masa dalam teksi tu. haish . bila difikir balik kalau aku ada option masa tu . aku mmg takkan naik teksi mcm tu . Sampai sekarang aku tak naik teksi dah. Takut.

DonCorleone said...

Aku rasa ramai yang ada cerita diorang sendiri tentang teksi GAMPANG di Malaysia ni kan? aku harap korang tulis lah pengalaman itu di sini. And ramai juga yang akan kata bukan semua pemandu teksi macam tu. Yes, I agree to that. We are not idiots yang akan fikir semua teksi macam tu. Yang elok tu, elok lah. We understand this. Sama ada aku ke Mumbai sehari atau sebulan atau setahun, fitrah manusia ialah untuk membuat perbandingan and kalau ada yang tak suka cara aku membandingkan, maka fuck you too!

Anyway, ikut aku, daripada 10 kali aku naik teksi, 7 kali pasti ada negativitynya.

Itu satu hakikat!

Teksi haram bukan saja sebab tak ada lesen sebagai alasannya, tetapi memang pemandunya HARAM dan GAMPANG!

Keep it cool!

Imn said...

MEMANG GAMPANG ,
my friend kena raped dengan taxi driver .
That is just plain not awesome .
And dia buat report police and all .
But then orang tak ambik tindakan x.x
Tapi taxi man memang selfish . Ingat dia je cari makan .
Orang lain pun cari makan lah !

Sharifah said...

Carik taxi depan KTM lama tu pukul 11.30 malam. Satu taxi ni agaknya dia ingat saya turun dari bus banyak-banyak dari Singapore, dia nak charge RM50 pegi PJ.

Saya tunggu jauh sikit, tahan taxi pakcik Melayu ni. Dia pakai meter. Bawak gila babi slow tapi sampai PJ, saya kena bayar RM18 je.

Agaknya dah berapa banyak orang kena tipu dengan pemandu taxi kat KTM tu.

HipHopLess said...

Remember the kind taxi driver who drove all the way back to return my phone?

ajie said...

jgn cakap byk...tumbuk jer muka driver teksi laknat camtu...

pengalaman dulu, aku gi kl pagi...malam dah sampai jb balik...sampai larkin pi cri teksi...drebar teksi tanya kemana aku nak gi..aku ckplah kg melayu jer...area yg sangat dekat dgn larkin...dan2 jer drebar tu ckp...dia cakap, ke kg melayu rm15, boleh?..

dia pikir aku org luar kot...silap besar laaa....gua balas blik

"hello, gua baru jer gi kl tak sampai 1 hr ..harga tambang dah naik....lu mmg keturunan bangsat la"....agak2 laa kalo nak cekik duit org!

dan dgn muka tebal cam bontot babi brader teksi tu blah dgn membebel ntahapa2....kahkahkah....

Alan said...

yaaa aku sokong teksi kl memang gampang

jiMs said...

memang GAMPANG..!!

sekali lagi...GAMPANG..!!

kat mana-mana pun ada yang GAMPANG dan tetap ada jugak yang BAIK..

tapi yang GAMPANG ni lah memburukkan keadaan..

liza barhan said...

tringat lagi time nak amik taxi dari jln masjid india nak pegi times square. bila tye,driver tu kata rm25. nsb baik x naik sbb mcm pelik je. bila naik teksi lain kt area yg sama, rupa2nya rm7 je..padahal dua2 teksi bmeter. 2 tak kira lagi pengalaman kena tengking ngan driver teksi..kdg2 smpai takut nk naik teksi. wlaupun bukan semua, tapi bak kata org, sbb nila setitik, rosak susu sbelanga..

Myth said...

Bewilder: yup..agak la...

And aku pun salah seorang anak pemandu teksi.
Nope, aku xnak bantah ayat Nazri. Aku akui...tapi cam biasa la akn, dala setandan pisang xsemua busuk.

But kita kena ingat gak, walaupun camtu, pemandu teksi banyak gak risiko dia ..kena tipu, kena rompak

And bapak aku dah kena rompak 2 kali sepanjang 5tahun ni dia menjadi pemandu teksi.

Masing-masing ada alami musibah, baik penumpang dan pemandu.

Cik Norfa said...

memang pengalaman dengan teksi menyiksakan dan menyakitkan hati. rasa nak maki-maki je tapi dorang tu semua kebanyakan dah tua pulak tu.
dulu, saya juga anak pemandu teksi.kalau kita jujur bawa teksi, rezeki yang sikit tu pun sebenarnya cukup untuk tampung kehidupan.tapi, bila menipu atau cuba nak dapat duit lebih (walaupun konon dorang rasa itu halal), memang duit banyak pun sekejap je abis...
memang perangai pemandu teksi ghopa itu..my dad bawa teksi pun pernah tak guna meter.sbb dia asik merungut je tak cukup duit la, tak berbaloi la. dia sendiri pernah marah orang kalau takmo bayar ikut harga dia. kami adik beradik tak suka cara dia tu.so, kami tak bagi dia bawa teksi. sebab merasakan rezeki itu akan jadi tidak halal.lagi pulak dia dah tua.tak sesuai nak maki-maki orang dan dimaki oleh orang. baik dia duduk rumah. Now, my brother pulak yg bawa teksi. Alhamdulillah. even duit tu masuk sikit-sikit..tapi sikit itu rezeki halal yang akan membahagiakan.
kpd anak pemandu teksi..takyah nak terasa hati..sebab korang sendiri pun memang akan kena punya dgn pemandu teksi cekik darah ni.(melainkan ko tak penah naik teksi org lain la selain teksi ayah ko tu)

s a L o m a said...

aku pernah sekali TERPAKSA call taxi nk p kl sentral,kalau tak aku lagi rela naik lrt monorail ke apa.diorang sent taxi yg busuk mcm hanjing!driver taxi ni macam gampang dok korek idung bau jari dia,korek idung bau jari dia,korek idung bau jari dia sepanjang dia dok drive!!bau badan toksah cakap la..bukan nk hina,dgn size dia yg obese tu,n tak reti jaga kebersihan,haih,dia tak malu ke kalau orang luar naik taxi dia??lepastu dok tanya aku dh kawin belum dah kawin belum dah kawin belum.macam haram!!gila seks ke apa!!

Umie S said...

Got one time i bercuti kat KL. Bila book hotel, i request for airport transfer and bila all confirmed, it indicates that a limousine taxi will jemput us on arrival and will take us to the hotel lah (Pyramid Hotel).

konon2 tu bila nampak the word limousine, i imagine lah the taxi mesti class punya. but punyalah terkejut bila yg datang, taxi tu ya ampun, really teruk macam dah bertahun tak hantar carwash. itu baru kat luar. blm sempat overcome the shock, bila masuk dalam, aisey.... kusyennyer hapak, taxi driver selekeh, tak friendly pulak tu. aircon setengah masak. ingat nak bukak tingkap, tapi winder dia dah patah...kerusi depan dah mereng ke belakang.

so bayangkan, sepanjang perjalanan dari airport ke hotel, terpaksa tahan je ler.

manalah i tau, limousine kat sini indah khabar dari nama....

The Muppets Boy said...

Aslkm,helo sedara n sedari,erm leh visit blog saye tak di http://mysterygraphy.blogspot.com ,ok n jgn lupe linkkan sekali blog ini yer,ok bye

Moose said...

pernah sekali sebab malas nak jalan kaki dari pudu ke central market nak naik teksi. bila tanya driver teksi tu dia nak charge RM25.like wtf? lebih baik jalan kaki.

mizmaleya said...

haha, teringat kisah driver teksi lancaukan saya sebab suruh dia pakai meter.

dan ada sedozen pengalaman dengan driver teksi memandangkan saya naik teksi hari-hari ke tempat kerja

Anonymous said...

sehari dua kat Mumbai and then nk wat banding dgn taxi in msia..??..what the fuck..???..lol

edzlin007 said...

saya sangat setuju dengan anda

Ayyman Rahim said...

Pernah kena sekali dengan seorang mat India ni. Kalau biasanya balik rumah daripada KTM kena RM10.


Tengah sedap-sedap dia hantar, tiba-tiba dekat nak sampai dia kata "Eh, tadi bayar dekat kaunter RM10 kan, tu salah tu, seksyen rumah awak ni sebenarnya RM20 ni"


Lepastu sebab dah malam and tengah kecoh pasal Hindraf, bayar jugak. Siot kan diorang.

Hazrey said...

Dude, memang patut rage. But, aku rasa si bangang Nazri ni lupa pada satu fakta.

Ada tak dia check berapa ramai pemilik permit teksi di Kuala Lumpur adalah milik konsortium atau syarikat?

Sebenarnya pemandu teksi kena sembelih, maka sasaran seterusnya untuk disembelih ialah kita - pengguna.

Kenapa dia tak pergi to the root of the problem? Sebagai menteri, kenapa dia cuma nampak surface jek? Yang pi luluskan permit diberikan kepada syarikat dulu siapa?

Dan pemandu teksi terpaksa berhempas pulas cari duit hanya untuk bayar sewa permit dan sewa teksi setiap hari. It is not cheap ok. And, guess what, they are made to pay 365 days regardless sakit ker, dah nak mati ker, koma ker, nak raya ker.

And kita dok caci mereka. Sepatutnya kita caci tokeh tokeh permit tu semua yang untung atas angin perah kederat pemandu teksi yang terpaksa menipu untuk mencari duit. Kalau satu hari kena bayar RM60, dengan jumlah teksi yang banyak, minus the petrol, jammed, maintenance dan lelain, last last kat rumah makan apa?

Bayar selama 5 tahun, baru dapat teksi and you can imagine the condition of the cab yang bergerak hampir 24 jam selama beratus hari, baru pemandu teksi tu jadik pemilik.

But wait, teksi dia punya - betul, tapi permit tetap dia kena bayar pada tokeh yang sama. Untung apa pemandu teksi? Mereka bukan usahawan tetapi buruh paksa ala ala zaman Jepun. Bila kederat 24jam terpaksa cari duit untuk tampung bayar sewa, memanglah lupa bau busuk, cilok mencilok ni semua.

Seriously, we ought to see the root of the problem and when a minister says that, then he must be so blind. Dan let me say this to him - Melayu Mudah Lupa.

Tempohari, bila diumumkan permit boleh dimohon pemilik persendirian, berapa kerat yang dapat? Ada dia check siapa yang dapat? Dan ada dia buat comparison dengan teksi milik syarikat? Berapa banyak permit yang sedia ada di KL tu yang dimiliki syarikat berbanding pemilik persendirian? Bila aku bercakap dengan pemandu teksi tentang permit, kenapa tak mohon - depa cakap susahlah dik tak kenal sesiapa kat dalam. Maka?

Dan bila Nazri cakap macam tu, sesungguhnya dia bukan seorang pemimpin, tapi baik dia duduk jadik presiden NGO. Atau jadik tokeh konsortium teksi. Kaya beb. Tulah apabila seorang yang suka bantai orang tapi tak tahu asasnya. Dia ada ke naik teksi dan berbual dengan pemandu teksi dan tanya: "Pakcik permit siapa punya?" Berapa ringgit pakcik kena bayar? Ni tidak, dok sibuk bandingkan dengan tandas.

For the fact is - his mouth macam public toilet. lols.

Myth said...

i must say...credit to hazrey..

aku lupa nak masukkan point tu.

Cam bapak aku, everyday kena kumpul RM50. Sebab every month need to pay Rm1500 as sewa.

bergantung pada jenis-jenis syarikat. Ada yang tetapkan RM80. but bila count balik semua, lebih kurang dengan bayaran terkumpul untuk yang Rm50.

DonCorleone said...

Hazry & Myth - Does the end justify the means? Dulu aku start kerja dengan gaji RM400 sebulan (RM200 aku antar kampung, RM70 aku bayar sewa-dan aku hanya tidur di hall rumah manakala aku hanya RM130 untuk belanja sebulan-maknanya aku hanya boleh belanja less than RM10 a day). So, aku tolong orang buat burger di Brickfields.

Masa kerja sebagai wartawan di Berita Harian dan Harian Metro aku banyak kali sangat buat liputan tentang pemandu teksi, persatuan teksi atau pun konsortium teksi. Aku tahu masalah ni.

But have a clear mind, without bias, does the end justify the means?

Anonymous said...

mmg la matlamat tak menghalalkan cara bro..tp the root of the problem tu mang kena tgk gak...br la without bias ;)

nwa

Topet said...

thank you bro.....nasib baik bro buat entry pasai teksi ni....saya minta keizinan ambil sedikit sebanyak ulasan nak buat survey..terima kasih

Hazrey said...

Bro, definitely. IT does not justify at all.

And kalau the root is being look at, mesti permasalahan ni akan dapat dikocak sedikit dan diratakan. Of course, enforcement is vital too.

Kena ada dua dua. Both must be done, to address this issue. Check balik dan enforce. Kalau cuma cakap, then pak menteri is NOT doing anything except bercakap (of course he is good in talking kan).

Singapore mempunyai sistem yang baik. Tetapi ia juga menggunakan enforcement yang tegas. Permit pun depa bagi pada syarikat, tetapi kenapa teksi depa elok, comel dan cun?

And I know too about the problems with taxis. Kita kan sesama buat dulu. Yet, the problem still exists. Kenapa? Mengapa? Dude, they dun have time to jual burger. Serious. Dan kita sering dirompak oleh pemandu teksi. Memang celaka.

Tetapi hari ni, kita pikir, kenapa mereka buat camtu?

1. Nak cukupkan duit bayar sewa.
2. Dah memang budaya pemandu teksi rompak duit penumpang.
3. Penguatkuasaan cuma berlaku apabila ada aduan. Ok, menteri akan cakap, kita kurang anggota, seperti biasalah.
4. Teksi banyak sangat kat bandaraya dan terpaksa bersaing.

Cuba lihat berapa banyak teksi yang bersidai. Kenapa mereka tak bergerak? Adakah mereka malas? Mereka tak malas, mereka tunggu penumpang yang boleh mereka sembelih untuk cover masa yang mereka tunggu. Kalau mereka jalan, mereka terpaksa bersaing dengan teksi lain, dan minyak akan abis.

Dan aku masih lagi buat kisah teksi kena tangkap tak pakai meter. :)

omar said...

paling fuck-off sekali pemandu teksi ktm komuter serdang (yeah yous!). itu zaman aku belajar dulu la. fak dala student kau nak ketuk mmg aku doakan tayar keta kau terkeluar sendiri dan kau eksiden sewaktu fikirkan betapa bestnya perah duit student. aku hutang kerajaan sbb nak bayar tambang teksi tu (translation:ptptn)

tp skang aku pun naik teksi drp wangsamaju lrt. so far ok la.

tp aku xkan maafkan pemandu teksi komuter serdang dan mana2 yg nak rompak manusia2 malaysia. you feel either insaf one day and put up a meter or eksiden mcm yg aku ckp atas tu. gatdemmit!!

DonCorleone said...

Bentangkanlah apa pun masalah pemandu teksi, daripada sewa mahal kepada harga tambang rendah. Ini semua walaupun macam mana benar ia sekalipun tidak akan sesekali memberikan justifikasi kepada sikap pemandu teksi yang tidak guna meter, charge penumpang macam gampang atau tidak menjaga teksi.

Adakah pemandu teksi the only people yang rasa tidak cukup diberi perhatian? You wanna talk about being underpaid and all? Seriously? What about the rest?

Kalau setiap manusia yang ada di negara kita yang ada isu dengan gaji (terutama apabila ia tidak cukup untuk menampung hidup) buat perangai macam pemandu teksi, apakah yang akan jadi kat negara kita?

Bila berdepan dengan masalah macam itu aje, kita merompak? Apabila teksi yang sewanya mahal, yang tambangnya rendah, mereka boleh "merompak" kita secara halal?

Hakikat tetap hakikat: Tak guna meter, caj lebih...semua tu salah di sisi undang-undang no matter what FUCKING problems that they are facing!

Anonymous said...

saya sokong hazrey & myth. setiap masalah pasti ada punca. thumbs-up!

P.s. negara yg kurang rasuah = kurang masalah termasuk masalah teksi mcm ni.

Myth said...

aku xmenghalalkan apa-apa jenayah yang mereka lakukan. Dan jenayah lain yang bukan dilakukan oleh penjenayah pun,bukan semuanya berlaku atas niat yang jahat atau terlalu tamak.

But just bayangkan jugak...sesetngah pembawa teksi bersengkang mata bawak berapa belas jam sehari untuk cari nafkah. sure ada yang tertekan dan mula mengambil jalan mudah. Nak bagi anak bini makan lagi..

Lagipun..aku rasakan, kita leh tau cam mana pemandu teksi yang bermasalah.

Cam kalau pemandu teksi yang bersidai kat mana-mana stesen KTM,LRT,Puduraya..itu memang bangsat nak cekik darah.

And diorang memang serius samseng. So, dulu kalau nak selamat, berjalan la sket ke luar tempat and tunggu teksi kat tempat lain. xboleh bagi muka sgt diorang ni..

Aku bukan nak menangkan pemandu teksi. Aku cuma nak orang tau jugak pasal masalah orang yang bawak teksi.

If u wanna blame them, go ahead.

Aku tau, kita masing-masing ada masalah sendiri.

m.addyhadzari said...

ANON... guna name bley x?


kepada pemimpin persatuan teksi semalaysia...

takkan bile menteri cakap teksi cam TANDAS baru nak buat kecoh...

buat la kecoh untuk MEMBELA nasib pemandu yang tak dijaga kebajikan mereka nih...

baru la diorang buat teksi tu WANGI je cam kedai perfume...

Ni semua keje org nak FAME je ni...

bongok...

fadz said...

cayalah don! sokong! sokong!

pada pemandu teksi, waspada!

ini yg berlaku pada aku sendiri:

Di Pavilion, jgn haraplah nak dapat naik teksi kalau korang nak gi damansara. Deme hanya akan stop dan tunggu utk foreigners (utk kencing deme) atau gi tempat yg "dekat2" (as if ada samseng lain yg jaga kawasan damansara), dan mintak duit berpuluh (rm20) kalau kita pujuk (pelanggan pujuk pemandu, lawak tak?). Pernah, aku dan adik aku dah tak tahan kena balik, bila teksi tu berhenti, kita masuk je. dia tanya dulu, kita katalah ke d'sara, dia kata tak, then adik aku yg selamba kata, "sebagai pemandu teksi, anda tidak boleh menolak permohonan pelanggan, ini hak kami sebagai pelanggan dan pengguna awa,".. pemandu cina tu terus keluarkan payung nak hentam kitaorg.. gila siot!!

Dec 14, 2009

Teksi di Malaysia lebih buruk dan busuk dan lebih GAMPANG daripada tandas awam di Malaysia yang memang macam gampang!

Aku sejak datang KL pada 1991 lalu dah tak boleh kira dah berapa banyak kali naik teksi yang macam haram.

Haram sebab perangai-perangai kriminal mereka yang macam di bawah ni:

1. Tak guna meter
2. Mintak tambang sesuka hati mak ayah diorang
3. Bawak macam pelesit haram
4. Buruk dan busuknya teksi ya rabbi!
5. Tak ada air cond tetapi harga masih macam gampang

Ini antara perangai-perangai gampang pemandu teksi di Malaysia.

Ini satu hakikat.

Cakaplah atau pertahankanlah macam mana pun nak dipertahankan.

Aku dah naik teksi di banyak negara termasuk teksi-teksi yang teruk macam di Damascus, Syria; Jakarta, Indonesia ataupun yang terbaru di Mumbai, India tetapi memang yang paling gampang ialah di Malaysia.

So, bila Nazri Aziz (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri) kata perkhidmatan teksi di Malaysia lebih buruk daripada tandas awam kita, aku terpaksa sangat sangat sokong sebab dia seolah-olah membaca apa yang terbuku di dada aku sekian lama.

AKU DI SINI MENYOKONG PENUH KENYATAAN NAZRI AZIZ.

Kenyataan dia kali ini sangat-sangat aku sokong!

Katanya: "Perkhidmatan pengangkutan awam terutama teksi sebenarnya tidak berubah dan masih di takuk lama." (Berdasarkan laporan Harian Metro; 9 Dis 2009; m/s 4)

Orang persatuan teksi yang ada di Malaysia sekarang ni dah melompat macam beruk dah pun sebab kenyataan itu.

Pengerusi Jabatan Kebajikan Pemandu Teksi Kuala Lumpur & Selangor, M Manickam, misalnya sibuk keluarkan kenyataan pula yang bunyinya lebih kurang gini: "Hanya segelintir pemandu teksi yang tidak menggunakan meter tetapi Datuk Seri Nazri Aziz tidak berhak melabelkan semua pemandu teksi lebih teruk daripada tandas." (Berdasarkan laporan Harian Metro; 14 Dis 2009; m/s 22)

Bila kena kritik macam itu, sibuk lah persatuan teksi di seluruh Malaysia ni nak tarik muka, nak buat demonstrasi lah, nak hantar memorandum lah. Tapi hakikat tetap hakikat, perkhidmatan teksi di Malaysia memang macam GAMPANG!

So, aku harap Nazri Aziz bukan takat buat kenyataan sahaja, please fucking do something about it.

Get those idiots at Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) ataupun Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) atau mana-mana pihak berkuasa lah untuk buat kerja dan hapuskan teksi gampang di Malaysia.

And to all those pemimpin persatuan teksi, tolonglah....TOLONGLAH....jangan nak tegakkan benang yang basah sebab korang pi aje lah dekat Central Market atau Jalan Bukit Bintang atau Pudu Raya atau masa hujan di Mid Valley atau di hampir 1,001 kawasan di KL di sahaja....memang banyak sangat di kalangan ahli-ahli korang yang macam GAMPANG!

Kepada pemandu teksi GAMPANG di Malaysia - FUCK YOU!!!

Kepada pemandu teksi GAMPANG yang pernah kikis duit penumpang atau sentiasa tak guna meter - FUCK YOU TOO!!!

Lambang yang sekaar retorik bagi kebanyakan pemandu teksi gampang di Malaysia. Teksi Bermeter jubur korang lah! Kalau kata orang Putih: "Metre my arse!"

In the meantime...

KEEP IT COOL!!!

39 comments:

Obefiend Weiland said...

RAGEEEEEEEEEEEEEE

dia ada tektik baik punya. masa bawak kereta dia bukak story

"sekarang ekonomi teruk dik.... bla bla.............. bayar sewa mahal dik teksi ni....... bla bla"

bila sampai destinasi dia cakap RM 30.

"tapi selalu saya naik 13 jek"

dia jawab

"kesian kat abang dik.. mahal dik. nak bagi anak makan"

ass!

Bewilder said...

mesti kecik hati anak pemandu teksi lepas baca entry ni hehe

hellioz said...

i'm with you...

we are talking bout pemandu teksi yang gampang,
bukan semua pemandu teksi kt malaysia...
nampak sangat yang marah2 tu semua pemandu teksi gampang...
pemandu teksi yang gampang memang gampang...
gyahahhaha~

xora said...

Saya pernah naik teksi, orang teksi tu pakai meter. dari komuter serdang ke umah saya dia charge RM, based pada meter dia. Next time, saya naik teksi, dgn orang lain, dia tak pakai meter, tapi dia tetap charge RM5 pasal dia kata dah masak sgt dgn harga area tu. jadi utk pemandu teksi yg tak pakai meter, tapi tak charge lebih, keep it cool! :P Boley?

yatie said...

memang pun teksi kat KL cam #^%^*%*. compare kat oversea jauh sgt ler beza. dah lah kecik ...kurang ajar plak tuh kekadang... kotor....

tandas awam tak yah citer , kena byr lak tuh nak masuk

Anonymous said...

I dont agree with you pasal statement taxi kt Mumbai India tuh.. berapa lama u kt India..???..seminggu?, 2 weeks??..

I tinggal di India few years, klu u kate taxi di India lebih bagus dri Msia, you are dead wrong mister..lol

F A R Y N said...

memang tahap pemandu teksi kat kl ni mmg tahap hampeh...tu blom lagi masuk cerita pemandu yg miang..yuckks!

Anonymous said...

bewilder: mmng i kecik hati..ayah saya tak camtu tau...


saya anak pemandu teksi

Aya Whitetea said...

long time ago masa aku umur 19 /20 aku naik bus dari perlis then sampai KL jam 3 am. memang hampeh , dalam tiket tu cakap Kelang bukan KL. jadi aku pepagi buta kena la amik teksi blik kelang. that time mana tau sangat Kl ni . dalam poket memang tak ada duit langsung. then aku tahan satu teksi yang orang tua bawa . dia x guna meter pun tapi aku deal ngan dia sampai rumah aku RM 30 . dia tak tau jarak antara rumah aku ngan tempat tu jauh. dalam teksi dia yang busuk tu duk dia cerita macam2 , seks la , apa la , politik la. korang tau macam mana aku takut masa tu. Jadi aku berdoa la sepanjang masa dalam teksi tu. haish . bila difikir balik kalau aku ada option masa tu . aku mmg takkan naik teksi mcm tu . Sampai sekarang aku tak naik teksi dah. Takut.

DonCorleone said...

Aku rasa ramai yang ada cerita diorang sendiri tentang teksi GAMPANG di Malaysia ni kan? aku harap korang tulis lah pengalaman itu di sini. And ramai juga yang akan kata bukan semua pemandu teksi macam tu. Yes, I agree to that. We are not idiots yang akan fikir semua teksi macam tu. Yang elok tu, elok lah. We understand this. Sama ada aku ke Mumbai sehari atau sebulan atau setahun, fitrah manusia ialah untuk membuat perbandingan and kalau ada yang tak suka cara aku membandingkan, maka fuck you too!

Anyway, ikut aku, daripada 10 kali aku naik teksi, 7 kali pasti ada negativitynya.

Itu satu hakikat!

Teksi haram bukan saja sebab tak ada lesen sebagai alasannya, tetapi memang pemandunya HARAM dan GAMPANG!

Keep it cool!

Imn said...

MEMANG GAMPANG ,
my friend kena raped dengan taxi driver .
That is just plain not awesome .
And dia buat report police and all .
But then orang tak ambik tindakan x.x
Tapi taxi man memang selfish . Ingat dia je cari makan .
Orang lain pun cari makan lah !

Sharifah said...

Carik taxi depan KTM lama tu pukul 11.30 malam. Satu taxi ni agaknya dia ingat saya turun dari bus banyak-banyak dari Singapore, dia nak charge RM50 pegi PJ.

Saya tunggu jauh sikit, tahan taxi pakcik Melayu ni. Dia pakai meter. Bawak gila babi slow tapi sampai PJ, saya kena bayar RM18 je.

Agaknya dah berapa banyak orang kena tipu dengan pemandu taxi kat KTM tu.

HipHopLess said...

Remember the kind taxi driver who drove all the way back to return my phone?

ajie said...

jgn cakap byk...tumbuk jer muka driver teksi laknat camtu...

pengalaman dulu, aku gi kl pagi...malam dah sampai jb balik...sampai larkin pi cri teksi...drebar teksi tanya kemana aku nak gi..aku ckplah kg melayu jer...area yg sangat dekat dgn larkin...dan2 jer drebar tu ckp...dia cakap, ke kg melayu rm15, boleh?..

dia pikir aku org luar kot...silap besar laaa....gua balas blik

"hello, gua baru jer gi kl tak sampai 1 hr ..harga tambang dah naik....lu mmg keturunan bangsat la"....agak2 laa kalo nak cekik duit org!

dan dgn muka tebal cam bontot babi brader teksi tu blah dgn membebel ntahapa2....kahkahkah....

Alan said...

yaaa aku sokong teksi kl memang gampang

jiMs said...

memang GAMPANG..!!

sekali lagi...GAMPANG..!!

kat mana-mana pun ada yang GAMPANG dan tetap ada jugak yang BAIK..

tapi yang GAMPANG ni lah memburukkan keadaan..

liza barhan said...

tringat lagi time nak amik taxi dari jln masjid india nak pegi times square. bila tye,driver tu kata rm25. nsb baik x naik sbb mcm pelik je. bila naik teksi lain kt area yg sama, rupa2nya rm7 je..padahal dua2 teksi bmeter. 2 tak kira lagi pengalaman kena tengking ngan driver teksi..kdg2 smpai takut nk naik teksi. wlaupun bukan semua, tapi bak kata org, sbb nila setitik, rosak susu sbelanga..

Myth said...

Bewilder: yup..agak la...

And aku pun salah seorang anak pemandu teksi.
Nope, aku xnak bantah ayat Nazri. Aku akui...tapi cam biasa la akn, dala setandan pisang xsemua busuk.

But kita kena ingat gak, walaupun camtu, pemandu teksi banyak gak risiko dia ..kena tipu, kena rompak

And bapak aku dah kena rompak 2 kali sepanjang 5tahun ni dia menjadi pemandu teksi.

Masing-masing ada alami musibah, baik penumpang dan pemandu.

Cik Norfa said...

memang pengalaman dengan teksi menyiksakan dan menyakitkan hati. rasa nak maki-maki je tapi dorang tu semua kebanyakan dah tua pulak tu.
dulu, saya juga anak pemandu teksi.kalau kita jujur bawa teksi, rezeki yang sikit tu pun sebenarnya cukup untuk tampung kehidupan.tapi, bila menipu atau cuba nak dapat duit lebih (walaupun konon dorang rasa itu halal), memang duit banyak pun sekejap je abis...
memang perangai pemandu teksi ghopa itu..my dad bawa teksi pun pernah tak guna meter.sbb dia asik merungut je tak cukup duit la, tak berbaloi la. dia sendiri pernah marah orang kalau takmo bayar ikut harga dia. kami adik beradik tak suka cara dia tu.so, kami tak bagi dia bawa teksi. sebab merasakan rezeki itu akan jadi tidak halal.lagi pulak dia dah tua.tak sesuai nak maki-maki orang dan dimaki oleh orang. baik dia duduk rumah. Now, my brother pulak yg bawa teksi. Alhamdulillah. even duit tu masuk sikit-sikit..tapi sikit itu rezeki halal yang akan membahagiakan.
kpd anak pemandu teksi..takyah nak terasa hati..sebab korang sendiri pun memang akan kena punya dgn pemandu teksi cekik darah ni.(melainkan ko tak penah naik teksi org lain la selain teksi ayah ko tu)

s a L o m a said...

aku pernah sekali TERPAKSA call taxi nk p kl sentral,kalau tak aku lagi rela naik lrt monorail ke apa.diorang sent taxi yg busuk mcm hanjing!driver taxi ni macam gampang dok korek idung bau jari dia,korek idung bau jari dia,korek idung bau jari dia sepanjang dia dok drive!!bau badan toksah cakap la..bukan nk hina,dgn size dia yg obese tu,n tak reti jaga kebersihan,haih,dia tak malu ke kalau orang luar naik taxi dia??lepastu dok tanya aku dh kawin belum dah kawin belum dah kawin belum.macam haram!!gila seks ke apa!!

Umie S said...

Got one time i bercuti kat KL. Bila book hotel, i request for airport transfer and bila all confirmed, it indicates that a limousine taxi will jemput us on arrival and will take us to the hotel lah (Pyramid Hotel).

konon2 tu bila nampak the word limousine, i imagine lah the taxi mesti class punya. but punyalah terkejut bila yg datang, taxi tu ya ampun, really teruk macam dah bertahun tak hantar carwash. itu baru kat luar. blm sempat overcome the shock, bila masuk dalam, aisey.... kusyennyer hapak, taxi driver selekeh, tak friendly pulak tu. aircon setengah masak. ingat nak bukak tingkap, tapi winder dia dah patah...kerusi depan dah mereng ke belakang.

so bayangkan, sepanjang perjalanan dari airport ke hotel, terpaksa tahan je ler.

manalah i tau, limousine kat sini indah khabar dari nama....

The Muppets Boy said...

Aslkm,helo sedara n sedari,erm leh visit blog saye tak di http://mysterygraphy.blogspot.com ,ok n jgn lupe linkkan sekali blog ini yer,ok bye

Moose said...

pernah sekali sebab malas nak jalan kaki dari pudu ke central market nak naik teksi. bila tanya driver teksi tu dia nak charge RM25.like wtf? lebih baik jalan kaki.

mizmaleya said...

haha, teringat kisah driver teksi lancaukan saya sebab suruh dia pakai meter.

dan ada sedozen pengalaman dengan driver teksi memandangkan saya naik teksi hari-hari ke tempat kerja

Anonymous said...

sehari dua kat Mumbai and then nk wat banding dgn taxi in msia..??..what the fuck..???..lol

edzlin007 said...

saya sangat setuju dengan anda

Ayyman Rahim said...

Pernah kena sekali dengan seorang mat India ni. Kalau biasanya balik rumah daripada KTM kena RM10.


Tengah sedap-sedap dia hantar, tiba-tiba dekat nak sampai dia kata "Eh, tadi bayar dekat kaunter RM10 kan, tu salah tu, seksyen rumah awak ni sebenarnya RM20 ni"


Lepastu sebab dah malam and tengah kecoh pasal Hindraf, bayar jugak. Siot kan diorang.

Hazrey said...

Dude, memang patut rage. But, aku rasa si bangang Nazri ni lupa pada satu fakta.

Ada tak dia check berapa ramai pemilik permit teksi di Kuala Lumpur adalah milik konsortium atau syarikat?

Sebenarnya pemandu teksi kena sembelih, maka sasaran seterusnya untuk disembelih ialah kita - pengguna.

Kenapa dia tak pergi to the root of the problem? Sebagai menteri, kenapa dia cuma nampak surface jek? Yang pi luluskan permit diberikan kepada syarikat dulu siapa?

Dan pemandu teksi terpaksa berhempas pulas cari duit hanya untuk bayar sewa permit dan sewa teksi setiap hari. It is not cheap ok. And, guess what, they are made to pay 365 days regardless sakit ker, dah nak mati ker, koma ker, nak raya ker.

And kita dok caci mereka. Sepatutnya kita caci tokeh tokeh permit tu semua yang untung atas angin perah kederat pemandu teksi yang terpaksa menipu untuk mencari duit. Kalau satu hari kena bayar RM60, dengan jumlah teksi yang banyak, minus the petrol, jammed, maintenance dan lelain, last last kat rumah makan apa?

Bayar selama 5 tahun, baru dapat teksi and you can imagine the condition of the cab yang bergerak hampir 24 jam selama beratus hari, baru pemandu teksi tu jadik pemilik.

But wait, teksi dia punya - betul, tapi permit tetap dia kena bayar pada tokeh yang sama. Untung apa pemandu teksi? Mereka bukan usahawan tetapi buruh paksa ala ala zaman Jepun. Bila kederat 24jam terpaksa cari duit untuk tampung bayar sewa, memanglah lupa bau busuk, cilok mencilok ni semua.

Seriously, we ought to see the root of the problem and when a minister says that, then he must be so blind. Dan let me say this to him - Melayu Mudah Lupa.

Tempohari, bila diumumkan permit boleh dimohon pemilik persendirian, berapa kerat yang dapat? Ada dia check siapa yang dapat? Dan ada dia buat comparison dengan teksi milik syarikat? Berapa banyak permit yang sedia ada di KL tu yang dimiliki syarikat berbanding pemilik persendirian? Bila aku bercakap dengan pemandu teksi tentang permit, kenapa tak mohon - depa cakap susahlah dik tak kenal sesiapa kat dalam. Maka?

Dan bila Nazri cakap macam tu, sesungguhnya dia bukan seorang pemimpin, tapi baik dia duduk jadik presiden NGO. Atau jadik tokeh konsortium teksi. Kaya beb. Tulah apabila seorang yang suka bantai orang tapi tak tahu asasnya. Dia ada ke naik teksi dan berbual dengan pemandu teksi dan tanya: "Pakcik permit siapa punya?" Berapa ringgit pakcik kena bayar? Ni tidak, dok sibuk bandingkan dengan tandas.

For the fact is - his mouth macam public toilet. lols.

Myth said...

i must say...credit to hazrey..

aku lupa nak masukkan point tu.

Cam bapak aku, everyday kena kumpul RM50. Sebab every month need to pay Rm1500 as sewa.

bergantung pada jenis-jenis syarikat. Ada yang tetapkan RM80. but bila count balik semua, lebih kurang dengan bayaran terkumpul untuk yang Rm50.

DonCorleone said...

Hazry & Myth - Does the end justify the means? Dulu aku start kerja dengan gaji RM400 sebulan (RM200 aku antar kampung, RM70 aku bayar sewa-dan aku hanya tidur di hall rumah manakala aku hanya RM130 untuk belanja sebulan-maknanya aku hanya boleh belanja less than RM10 a day). So, aku tolong orang buat burger di Brickfields.

Masa kerja sebagai wartawan di Berita Harian dan Harian Metro aku banyak kali sangat buat liputan tentang pemandu teksi, persatuan teksi atau pun konsortium teksi. Aku tahu masalah ni.

But have a clear mind, without bias, does the end justify the means?

Anonymous said...

mmg la matlamat tak menghalalkan cara bro..tp the root of the problem tu mang kena tgk gak...br la without bias ;)

nwa

Topet said...

thank you bro.....nasib baik bro buat entry pasai teksi ni....saya minta keizinan ambil sedikit sebanyak ulasan nak buat survey..terima kasih

Hazrey said...

Bro, definitely. IT does not justify at all.

And kalau the root is being look at, mesti permasalahan ni akan dapat dikocak sedikit dan diratakan. Of course, enforcement is vital too.

Kena ada dua dua. Both must be done, to address this issue. Check balik dan enforce. Kalau cuma cakap, then pak menteri is NOT doing anything except bercakap (of course he is good in talking kan).

Singapore mempunyai sistem yang baik. Tetapi ia juga menggunakan enforcement yang tegas. Permit pun depa bagi pada syarikat, tetapi kenapa teksi depa elok, comel dan cun?

And I know too about the problems with taxis. Kita kan sesama buat dulu. Yet, the problem still exists. Kenapa? Mengapa? Dude, they dun have time to jual burger. Serious. Dan kita sering dirompak oleh pemandu teksi. Memang celaka.

Tetapi hari ni, kita pikir, kenapa mereka buat camtu?

1. Nak cukupkan duit bayar sewa.
2. Dah memang budaya pemandu teksi rompak duit penumpang.
3. Penguatkuasaan cuma berlaku apabila ada aduan. Ok, menteri akan cakap, kita kurang anggota, seperti biasalah.
4. Teksi banyak sangat kat bandaraya dan terpaksa bersaing.

Cuba lihat berapa banyak teksi yang bersidai. Kenapa mereka tak bergerak? Adakah mereka malas? Mereka tak malas, mereka tunggu penumpang yang boleh mereka sembelih untuk cover masa yang mereka tunggu. Kalau mereka jalan, mereka terpaksa bersaing dengan teksi lain, dan minyak akan abis.

Dan aku masih lagi buat kisah teksi kena tangkap tak pakai meter. :)

omar said...

paling fuck-off sekali pemandu teksi ktm komuter serdang (yeah yous!). itu zaman aku belajar dulu la. fak dala student kau nak ketuk mmg aku doakan tayar keta kau terkeluar sendiri dan kau eksiden sewaktu fikirkan betapa bestnya perah duit student. aku hutang kerajaan sbb nak bayar tambang teksi tu (translation:ptptn)

tp skang aku pun naik teksi drp wangsamaju lrt. so far ok la.

tp aku xkan maafkan pemandu teksi komuter serdang dan mana2 yg nak rompak manusia2 malaysia. you feel either insaf one day and put up a meter or eksiden mcm yg aku ckp atas tu. gatdemmit!!

DonCorleone said...

Bentangkanlah apa pun masalah pemandu teksi, daripada sewa mahal kepada harga tambang rendah. Ini semua walaupun macam mana benar ia sekalipun tidak akan sesekali memberikan justifikasi kepada sikap pemandu teksi yang tidak guna meter, charge penumpang macam gampang atau tidak menjaga teksi.

Adakah pemandu teksi the only people yang rasa tidak cukup diberi perhatian? You wanna talk about being underpaid and all? Seriously? What about the rest?

Kalau setiap manusia yang ada di negara kita yang ada isu dengan gaji (terutama apabila ia tidak cukup untuk menampung hidup) buat perangai macam pemandu teksi, apakah yang akan jadi kat negara kita?

Bila berdepan dengan masalah macam itu aje, kita merompak? Apabila teksi yang sewanya mahal, yang tambangnya rendah, mereka boleh "merompak" kita secara halal?

Hakikat tetap hakikat: Tak guna meter, caj lebih...semua tu salah di sisi undang-undang no matter what FUCKING problems that they are facing!

Anonymous said...

saya sokong hazrey & myth. setiap masalah pasti ada punca. thumbs-up!

P.s. negara yg kurang rasuah = kurang masalah termasuk masalah teksi mcm ni.

Myth said...

aku xmenghalalkan apa-apa jenayah yang mereka lakukan. Dan jenayah lain yang bukan dilakukan oleh penjenayah pun,bukan semuanya berlaku atas niat yang jahat atau terlalu tamak.

But just bayangkan jugak...sesetngah pembawa teksi bersengkang mata bawak berapa belas jam sehari untuk cari nafkah. sure ada yang tertekan dan mula mengambil jalan mudah. Nak bagi anak bini makan lagi..

Lagipun..aku rasakan, kita leh tau cam mana pemandu teksi yang bermasalah.

Cam kalau pemandu teksi yang bersidai kat mana-mana stesen KTM,LRT,Puduraya..itu memang bangsat nak cekik darah.

And diorang memang serius samseng. So, dulu kalau nak selamat, berjalan la sket ke luar tempat and tunggu teksi kat tempat lain. xboleh bagi muka sgt diorang ni..

Aku bukan nak menangkan pemandu teksi. Aku cuma nak orang tau jugak pasal masalah orang yang bawak teksi.

If u wanna blame them, go ahead.

Aku tau, kita masing-masing ada masalah sendiri.

m.addyhadzari said...

ANON... guna name bley x?


kepada pemimpin persatuan teksi semalaysia...

takkan bile menteri cakap teksi cam TANDAS baru nak buat kecoh...

buat la kecoh untuk MEMBELA nasib pemandu yang tak dijaga kebajikan mereka nih...

baru la diorang buat teksi tu WANGI je cam kedai perfume...

Ni semua keje org nak FAME je ni...

bongok...

fadz said...

cayalah don! sokong! sokong!

pada pemandu teksi, waspada!

ini yg berlaku pada aku sendiri:

Di Pavilion, jgn haraplah nak dapat naik teksi kalau korang nak gi damansara. Deme hanya akan stop dan tunggu utk foreigners (utk kencing deme) atau gi tempat yg "dekat2" (as if ada samseng lain yg jaga kawasan damansara), dan mintak duit berpuluh (rm20) kalau kita pujuk (pelanggan pujuk pemandu, lawak tak?). Pernah, aku dan adik aku dah tak tahan kena balik, bila teksi tu berhenti, kita masuk je. dia tanya dulu, kita katalah ke d'sara, dia kata tak, then adik aku yg selamba kata, "sebagai pemandu teksi, anda tidak boleh menolak permohonan pelanggan, ini hak kami sebagai pelanggan dan pengguna awa,".. pemandu cina tu terus keluarkan payung nak hentam kitaorg.. gila siot!!