Nov 24, 2009

Aku bercerita tentang Mumbai menerusi gambar-gambar yang sempat aku rakamkan ini. Tajuk aku ialah: "Will There Be Tomorrow?"

Hari ini aku masih berada di Mumbai, India untuk meeting. Dalam fikiran aku, ternyata Mumbai bukanlah "my kind of country" sebab panas sangat and aku ni pulak senang sangat dapat sakit kepala.

The city is too fucking dusty and the traffic here...MY GOD....teruk sangat.

Anyway, aku tak ada masa sangat nak sepenuhnya bercerita tentang perjalanan ini sebab banyak lagi meeting yang aku harus attend.

So, cara terbaik ialah aku akan bercerita menerusi gambar.


This is one of the famous Mumbai TV actress. Dalam TV, dia tak nampak lawa sangat, tetapi in real life she is quite sweet. Lakonan dia okay aje lah. Kami bertemu dengan dia dalam lawatan kami ke Film City Mumbai. Its a fuckin huge studio.


Ini adalah salah satu scene di mana dia sedang dipimpin oleh kekasihnya manakala yang baju biru itu adalah watak jahat (siap pegang pistol lagi tu).

And this is me with the cast.


And this guy is said to be the up and coming actors in India. Suara dia macho nak mampus tetapi bila di TV, suara dia rabak gak lah. Anyway, he is a cool guy.


Ini adalah "drama sebabak" di mana aku adalah "directornya". Yang sebelah kiri itu ialah Nizam Sani (Pengurus Saluran Astro Prima) manakala yang di kanan itu ialah ManZ yang juga bekerja di Astro Ent Sdn Bhd. Mereka melakonkan babak dua adik beradik spastik yang sedang berebut botol air mineral. Hahaha


Dan ini aku lagi di set drama bersiri Mumbai terbitan Zee Network. Setnya maha hebat yang tak mungkin kita lihat berlaku di Malaysia.


Ini adalah kondo milik Priyaka Chopra yang sempat aku rakam saat bas lalu di depannya. Rumah Priyanka itu yang ada banyak bunga tu. Aku cuba call dia malam tadi tetapi gagal. Hahaha.

Ini adalah senja di Mumbai. Cantik sebenarnya tetapi polusi di Mumbai yang teruk sangat sampai buatkan visualnya blur sikit.

Ini adalah antara mereka yang meletakkan nasib mereka di tepi jalan and barangkali sedang memikirkan "Adakah Esok Masih Ada?". Saat aku melihat semua ini, aku berangan menulis buku tentang semua kita di dunia ini dan tajuk buku aku: "Will There Be Tomorrow?" Didatangi oleh anak-anak yang tidak tentu nasibnya itu memang banyak berlaku di Mumbai.

Ini adalah delegasi Astro sepenuhnya sesudah meeting selesai di Zee Network.

It is very true. They are the largest Indian Entertainment Group.

Yang dua dari kanan itu ialah big boss aku yang namanya Dr Raj. Dia memang rakyat India tetapi sudah bertahun-tahun berkerja di Astro. Orangnya sangat tenang dan bijak.

Dari kanan - ManZ, Nizam. Wong Siah Ping (dari Astro) dan Khairul Mizan (Astro Ent Sdn Bhd) ketika kami di bilik meeting Zee Network.

Dari Kiri - Khairul Anwar Salleh (my direct supervisor), Khairul Mizan, Murali (GM NSK - a production house), ManZ dan Nizam yang makan banyak visual ini dengan perutnya! Hahaha


Ini adalah teksi di Mumbai yang buruk sangat.

Jambatan "Pulau Pinang" di Mumbai.

Apa yang kita tonton dalam Sulmdog itu memang ada sangat di Mumbai. Ini adalah di antara mereka yang ada "rumah" di tepi jalan.

Dan dia ni mengharapkan bisnes laku untuk hari ini.

Sama juga dengan dia ni.

Keadaan traffic di Mumbai.

View daripada bilik hotel aku di Mumbai.

Macam-macam tanda yang ada di jalanraya Mumbai tetapi pemandunya tetap memandu macam gampang!

Aku, Khai dan Nizam di sebuah lagi set di Mumbai.

Dua contestant Raja Lawak musim terbaru!

Actress di Mumbai yang tengah syok kat aku! Ewah!

Aku dengan cast sebuah lagi drama bersiri ratusan episod di Mumbai.

Tengok ajelah set drama bersiri yang ada kat Mumbai ni. Bina setnya saja makan belanja lebih RM1 juta dah.

Ini adalah breakfast aku setiap pagi. Masala Toseinya memang the BOMB!


Aku sebenarnya nak menulis panjang tentang pengalaman di Mumbai ini dan juga bercerita tentang industri TV mereka di sini yang jauh berbeza dan happening berbanding kita. Banyak yang kami belajar di sini dan harapnya ia mampu diaplikasikan di Malaysia nanti, insya-Allah.

KEEP IT COOL

15 comments:

Obefiend Weiland said...

when i see pics from places like mumbai i quickly realised that

"malaysia is not that shitty"

then i went to egypt. where i was there i told myself

"gee.... malaysia really is not that bad"

then i went to london

"sheeyit.. and i taught malaysian LRT delays were bad"


the thing is i think malaysian needs to go out sometimes to see that their country isnt as bad as they think.

btw don... more pictures next time. i especially love the REAL PEOPLE picture. my idea of what idea is are mostly gathered from years of watching Bolly and Kollywood movie. that is hardly the reality right?

nice pics btw!

Moon said...

Enjoice! Good to know you are enjoying yourself! jangan lupa bawak balik souvenir.. oh, go to FabIndia!! Cool stuff.

sekilas said...

takde la buruk sangat teksi dia seperti yang dikatakan..tapi klu yang kecik tu buruk..hehehehe...

dikelilingi gadis mumbai nampak...

Belly-Button said...

nice..tp nape piccas mcm blur sket.

joegrimjow said...

bro
kena beli slr da ni
baru matap skit

ajie said...

gambo awek2 mumbai kasi tepek byk2 bro...baru cara...hahah

HipHopLess said...

Damn, that Tosei looks delicious! Better than Paandi?

Your word verification: EXPOOT
hahaha.

Anonymous said...

I like this post, very insightful:)

Liana
Sg.

Anonymous said...

mmg menginsafkan..

Arneta

i.am.belle said...

ecewah. u dah nampak mcm pelakon bollywood ler pulak xD

aishwarya rai tetap dihati.

Anonymous said...

dheii baiyeh..kemain kau ek..

mimie said...

sekali pandang u pon macam hero hindustan gak laaa..

ayau said...

Wahh laa weiiii lu mmg hebat bro.... hehehhehehe macam hero dowgh, neeway i'm out frm melodi dah bro..producing a new programme for tv3

Hann Haidar said...

lebih kurang je

Farid Zahid said...

No place like Malaysia, no matter what they ever they said.

Nov 24, 2009

Aku bercerita tentang Mumbai menerusi gambar-gambar yang sempat aku rakamkan ini. Tajuk aku ialah: "Will There Be Tomorrow?"

Hari ini aku masih berada di Mumbai, India untuk meeting. Dalam fikiran aku, ternyata Mumbai bukanlah "my kind of country" sebab panas sangat and aku ni pulak senang sangat dapat sakit kepala.

The city is too fucking dusty and the traffic here...MY GOD....teruk sangat.

Anyway, aku tak ada masa sangat nak sepenuhnya bercerita tentang perjalanan ini sebab banyak lagi meeting yang aku harus attend.

So, cara terbaik ialah aku akan bercerita menerusi gambar.


This is one of the famous Mumbai TV actress. Dalam TV, dia tak nampak lawa sangat, tetapi in real life she is quite sweet. Lakonan dia okay aje lah. Kami bertemu dengan dia dalam lawatan kami ke Film City Mumbai. Its a fuckin huge studio.


Ini adalah salah satu scene di mana dia sedang dipimpin oleh kekasihnya manakala yang baju biru itu adalah watak jahat (siap pegang pistol lagi tu).

And this is me with the cast.


And this guy is said to be the up and coming actors in India. Suara dia macho nak mampus tetapi bila di TV, suara dia rabak gak lah. Anyway, he is a cool guy.


Ini adalah "drama sebabak" di mana aku adalah "directornya". Yang sebelah kiri itu ialah Nizam Sani (Pengurus Saluran Astro Prima) manakala yang di kanan itu ialah ManZ yang juga bekerja di Astro Ent Sdn Bhd. Mereka melakonkan babak dua adik beradik spastik yang sedang berebut botol air mineral. Hahaha


Dan ini aku lagi di set drama bersiri Mumbai terbitan Zee Network. Setnya maha hebat yang tak mungkin kita lihat berlaku di Malaysia.


Ini adalah kondo milik Priyaka Chopra yang sempat aku rakam saat bas lalu di depannya. Rumah Priyanka itu yang ada banyak bunga tu. Aku cuba call dia malam tadi tetapi gagal. Hahaha.

Ini adalah senja di Mumbai. Cantik sebenarnya tetapi polusi di Mumbai yang teruk sangat sampai buatkan visualnya blur sikit.

Ini adalah antara mereka yang meletakkan nasib mereka di tepi jalan and barangkali sedang memikirkan "Adakah Esok Masih Ada?". Saat aku melihat semua ini, aku berangan menulis buku tentang semua kita di dunia ini dan tajuk buku aku: "Will There Be Tomorrow?" Didatangi oleh anak-anak yang tidak tentu nasibnya itu memang banyak berlaku di Mumbai.

Ini adalah delegasi Astro sepenuhnya sesudah meeting selesai di Zee Network.

It is very true. They are the largest Indian Entertainment Group.

Yang dua dari kanan itu ialah big boss aku yang namanya Dr Raj. Dia memang rakyat India tetapi sudah bertahun-tahun berkerja di Astro. Orangnya sangat tenang dan bijak.

Dari kanan - ManZ, Nizam. Wong Siah Ping (dari Astro) dan Khairul Mizan (Astro Ent Sdn Bhd) ketika kami di bilik meeting Zee Network.

Dari Kiri - Khairul Anwar Salleh (my direct supervisor), Khairul Mizan, Murali (GM NSK - a production house), ManZ dan Nizam yang makan banyak visual ini dengan perutnya! Hahaha


Ini adalah teksi di Mumbai yang buruk sangat.

Jambatan "Pulau Pinang" di Mumbai.

Apa yang kita tonton dalam Sulmdog itu memang ada sangat di Mumbai. Ini adalah di antara mereka yang ada "rumah" di tepi jalan.

Dan dia ni mengharapkan bisnes laku untuk hari ini.

Sama juga dengan dia ni.

Keadaan traffic di Mumbai.

View daripada bilik hotel aku di Mumbai.

Macam-macam tanda yang ada di jalanraya Mumbai tetapi pemandunya tetap memandu macam gampang!

Aku, Khai dan Nizam di sebuah lagi set di Mumbai.

Dua contestant Raja Lawak musim terbaru!

Actress di Mumbai yang tengah syok kat aku! Ewah!

Aku dengan cast sebuah lagi drama bersiri ratusan episod di Mumbai.

Tengok ajelah set drama bersiri yang ada kat Mumbai ni. Bina setnya saja makan belanja lebih RM1 juta dah.

Ini adalah breakfast aku setiap pagi. Masala Toseinya memang the BOMB!


Aku sebenarnya nak menulis panjang tentang pengalaman di Mumbai ini dan juga bercerita tentang industri TV mereka di sini yang jauh berbeza dan happening berbanding kita. Banyak yang kami belajar di sini dan harapnya ia mampu diaplikasikan di Malaysia nanti, insya-Allah.

KEEP IT COOL

15 comments:

Obefiend Weiland said...

when i see pics from places like mumbai i quickly realised that

"malaysia is not that shitty"

then i went to egypt. where i was there i told myself

"gee.... malaysia really is not that bad"

then i went to london

"sheeyit.. and i taught malaysian LRT delays were bad"


the thing is i think malaysian needs to go out sometimes to see that their country isnt as bad as they think.

btw don... more pictures next time. i especially love the REAL PEOPLE picture. my idea of what idea is are mostly gathered from years of watching Bolly and Kollywood movie. that is hardly the reality right?

nice pics btw!

Moon said...

Enjoice! Good to know you are enjoying yourself! jangan lupa bawak balik souvenir.. oh, go to FabIndia!! Cool stuff.

sekilas said...

takde la buruk sangat teksi dia seperti yang dikatakan..tapi klu yang kecik tu buruk..hehehehe...

dikelilingi gadis mumbai nampak...

Belly-Button said...

nice..tp nape piccas mcm blur sket.

joegrimjow said...

bro
kena beli slr da ni
baru matap skit

ajie said...

gambo awek2 mumbai kasi tepek byk2 bro...baru cara...hahah

HipHopLess said...

Damn, that Tosei looks delicious! Better than Paandi?

Your word verification: EXPOOT
hahaha.

Anonymous said...

I like this post, very insightful:)

Liana
Sg.

Anonymous said...

mmg menginsafkan..

Arneta

i.am.belle said...

ecewah. u dah nampak mcm pelakon bollywood ler pulak xD

aishwarya rai tetap dihati.

Anonymous said...

dheii baiyeh..kemain kau ek..

mimie said...

sekali pandang u pon macam hero hindustan gak laaa..

ayau said...

Wahh laa weiiii lu mmg hebat bro.... hehehhehehe macam hero dowgh, neeway i'm out frm melodi dah bro..producing a new programme for tv3

Hann Haidar said...

lebih kurang je

Farid Zahid said...

No place like Malaysia, no matter what they ever they said.