Feb 15, 2009

Aku tak sengaja menonton Melodi tengah hari tadi dan as you can guess, masih banyak benda gampang!

Salam.

Dah agak lama dah aku tak menonton Melodi tapi tadi sempat gak lah aku tengok. Tak lah rindu ke apa ke, tapi dah secara tak sengaja lepas lunch aku duduk di depan TV ketika Melodi tengah on air.

Kontroversi, panas, kontroversi, panas...apa lagi yang ada? With the pre-text that "kita" as the "Audience" yang suka, itulah sebabnya rancangan seperti Melodi terus hidup dan terus mendapat ratings yang tinggi. Dah kita suka kan? Nak buat macam mana lagi?

Everybody will "give in".

Tadi ada story Mas (yang kononnya dah gila tu) and you can see even Freddie Fernandez "gave in" dengan buat phone call in front of the camera to Mas...so that I guess, to get Mas off Maestro's back I think. I am not sure that is brighstest thing to do, but Freddie "gave in" and it was on Melodi.

Well, what the fuck can I say about changing the fucking entertainment journalism industry coz with the way its going, I guess, it's easier to commit murder than to make the fuckin' changes.

Tak cukup dengan itu, aku tak faham dengan sesetengah syariah's lawyer. I saw Nash and his ex-wife and also AC Mizal's ex wife giving comments (slandering comments from AC's ex) on their cases.

Aku tak salahkan dia ni jaja cerita dia kat mana-mana media pun sebab masih banyak media nak kan cerita dia agaknya.

Namun, biar macam mana pun pandangan media terhadap mamat ni....(must he wear like this? hahah) apa yang pasti keadilan kena ada. Journalism must have fair comment. Tadi Melodi siar apa kata bekas isterinya tetapi langsung tak ada apa-apa kata/komen daripada AC or even an effort from Melodi to get his comment. That is clearly unfair.

And as for Nash and his ex Wife ni pulak. I guess they are having a ball having their legal feud on Melodi too.

Isn't anybody care about sub-judice no more?

Setahu aku, dalam undang-undang, sub-judice bermaksud "under judgement" dan adalah tidak sesuai untuk pihak-pihak terbabit memberikan komen secara umum mengenainya kerana ia boleh lead to contempt.

But hey, Melodi went all out. Fuck justice...just get the hot stuff I guess.

But would you blame Melodi for Freddie's inappropriate phone call to Mas? Would you blame Melodi for AC's ex harsh comments about her ex husband (sampai langsung tak ada for comment from AC sendiri)? Or would you blame Melodi for the legal fued on TV between Nash and his ex wife?

Aku tak tahulah minah ni gila ke apa, tetapi calling her on her cell on Melodi just now was just fucking uncool.

And Freddie, you were uncool for giving in.

Do we crave that every week when we sit in front of the TV on Sunday at 12.30noon?

Aku tak tahu nak cakap apa? Barangkali, kalau tak suka kita patut tukar channel. But, sudahkah kita bersedia untuk "Say NO to Melodi"? It has only been around for the past 20 years or so.

"Abang Sani....pass me the remote pls," there you go....my 13 year old sis-in-law has made the 1st move.

Nevertheless........

KEEP IT COOL !!!

26 comments:

CAHAYA said...

I stop the crave for Melodi years ago. I don't really like the 'terjah' style. Hate it so much.

Like you said, where's the sub-judice? They can nicely say, "No comment." kan? Lagipun masih dalam kes. Belum selesai pun di mahkamah.

Tak teringat pun Melodi setiap hari Ahad. Kalau ada depan mata, tengok. Kalau takde, tak heran pun.

*pil.tahan.sakit* said...

aku sendiri pun da lama tak tengok melodi tu..bertahun2 dah..tak menarik pun host wahid n farah fauzana tu..

and then rasanya dah tak ada yang menarik pun pasal artis2 malaysia kecuali isu cerai berai..gosip cinta sana sini..kontroversi and so on.. macam dorang semua tak ada kerja berlakon/menyanyi ke? tak ada pencapaian bakat yang bagus pun kecuali gosip2 murah.

Fad Ariffin said...

sedar tak sedar, rupa2nya dah sebuan tak tengok Melodi. Bosanlah. Bosan dengan segment Terjah especially. Terjah tuh rasanya makin lama makin 'kurang adab'!

Ajami Hashim said...

bro biasanya nx week musti ada follow-up dgn pihak yg 1 lagi.. agaknyalahhh!

tapi! tapi! kau kena tgklah nx week! hahaha!

p/s: aritu kau kat maskara 13 @ rmh pena kan?

Hazrey said...

aku jarang ucap selamat kat orang, sebab lebih baik mendoakan.. Nevertheless, happy belated Bird day bro. Kalendar dah makin banyak. Aku lupa bebenor birthday kau. Hahah.. Sebab u dun wear a bra, so mungkin sebab tu kot, hahahahahah..

Poyo said...

Aku lagi suka tgk or dengar cerita artis ni keluar album baru, pelakon ni dapat ofer acting filem baru, pengarah tu buat filem or drama baru. Aku nak tahu what new happen in industri hiburan dalam negara.

Aku tak nak ambik tahu pun pelakon ni baru putus cinta ngan si polan, penyanyi ni baru lepas goda laki pada penyanyi lain or pengarah tu baru je ceraikan isteri yang minggu lepas dia nikahi.

sebab tu kalau bagi aku baca majalah hiburan, tak sampai 2 minit je aku dah habis baca.
Sebab banyak sangat page pasal gosip.

syahrilkadir said...

bro, aku selalu mengikuti blog ini dan setia menunggu setiap entry yang baru masuk.
akupun bekas wartawan jenayah, kalau sudi silalah lawat blog aku atau linkkan ke www.syahrilkadir.wordpress.com
Salam Perjuangan!

DonCorleone said...

Cahaya - Does Terjah reminds you of MTV's Room Raider? Hahahah

Pil.tahan.sakit - Gossip yang mahal macam mana ye? Aku sukalah Farah Fauzana tu....hehehehe. Tapi kombinasi Farah and Wahid kadang2 boleh bikin telinga bingit lak.

Fad - Terjah kurang abad? Hmmm....kalau ada rezeki nanti saya ceritakan asal usul Terjah tu okay. :)

Ajami - Sorry tak perasan di Maskara. Lain kali tegur gua bro, boleh kita sembang2. Kadang2 memang gua tak perasaan. Anyway, soal fair comment gua pernah tulis dulu. Fair comment tidak akan wujud kalau komen dia minggu depan. Konsep fair comment mesti ada di masa dan waktu yang sama bro.

Hazrey - Tks and Selasa pagi ni aku akan memandu dari Seremban ke JB...so kau boleh belanja aku birthday dinner...and aku nak Lala....and aku nak makan di Senibong....and banyak lagi makanan aku nak!

Poyo - Aku pun dah nak jadi macam lu...tengok gambar aje lebih sebab the story sucks! I agree totally with you.

Syahril - Aku baru saja lawat blog kau. Nanti insya-Allah akan aku linkkan. Terima kasih kerana membaca ye.

AeRiN cRyBaBy said...

Aku setuju bro.Melodi amat memperbodohkan mental.Diorang enjoy mengaiban dan mengkucar-kacirkan(betulke perkataan aku nih?) hidup orang kot.Host dia pun amatlah tak bijak.Wallahhualam..

Ida said...

Melodi is no longer one of the programs that I watch since the Terjah segment was introduced and the reporters started asking irrelevant and unintelligent question.

Abby ♥ said...

Hepi belated birthday mr Sani.. sama bday ngan makhayam besar Azwan Ali kan, hehe

i.am.belle said...

bro DonC, aku anggap Melodi itu seperti drama atau filem Gred 'B'.

andriyana said...

Saya dah lama stop tengok melodi nie. Waktu tengahari diisi dengan tengok citer tamil kat tv2. Bosan la citer artis2 nie.
Moral of value for those tamil movies is more realistic than citer artis kita.
Walaupun ada part nyanyi2 and gaduh2 pukul hero yang kena belasah teruk tapi tak mati2 but in the end of the story ada value pasal family's bond, friendship and love.

NaN NaN said...

nice nice
aku start x suka melodi nie bila
dia interview band2 indon pergh bukan main syng lagi..

thn lepas dia interview Butterfinger
soalan bersama kritikan diorng bagi kat butter..
siap kata
aik. muzik korng ada kelas kew..

shiiiittttt

senang citer melodi nak jatuhkan maruah org je..

Sabda Rasulullah s.a.w ;

……………………….

” Rasulullah bertanya kepada sahabat : tahukan kamu apa yang dimaksudkan akan ghibah ? Mereka menjawab : Allah dan rasulnya lebih mengatahui. Maka sabda Rasulullah s.a.w : iaitu kamu membicarakan tentang saudara kamu berkenaan apa yang tidak ia sukai. kemudian mereka berkata : Bagaimana dengan apa yang diperkatakan itu ada pada dirinya . sabda Rasulullah s.a.w : jika padanya terdapat apa yang kamu bicarakan, maka bererti kamu mengumpatinya, dan jika apa yang kamu katakan itu tidak terdapat pada dirinya, maka bererti kamu telah menuduhnya “. ( Hadith riwayat Muslim )

Sokat said...

tgk melodi utk kak azreen je dlu heheh...

fafarafa said...

layan CSI lg bagus dr layan Melodi :D

princeshetaki said...

seriously, melodi semakin memualkan.. makin la makin hampeh dan tak berperikemanusian..

idolem said...

dlm tak sengaja tu, sampai habis gak la tgk haha. the power is in our hand. or sometimes in your sister hand haha. hey we are a generations with 100 channels to switch.

ajie said...

melodi? tolongla..flush si wahid terus ke lubang jamban.....dia tak kelako..bingit...

cam pengor dia jd pengacara...

Anonymous said...

ac mizal=model avon
jatuh kaki gelak kot

PuakaDariPatpong said...

saye peminat bende2 tv melayu buat. seriyes..


dari zaman popkuiz lagi.

tapi melodi sekarang pthetic. sedih. rendah.


aku dah tak tengok tv sangat. host host bru tak best.

meera said...

sudah lama sungguh x tengok melodi... takut tak pasal2 ter'share' dosa ngan wartawan melodi yg suka melaga2kan org... huhuhuhu

lgpun melodi dah tak menarik langsung... kalo dolu2 rasa 'rugi' gak kalo terlepas melodi... skang xde lg dah...

samad_righthanded said...

jangan lah jadi mcm eros. dewa greek yang hanya tahu memuji dan memuja diri sendiri. jangan tahu blame people which tak ikut apa kehendak kita.

Cermin diri kita dahulu sebelum menjatuhkan hukum pada orang lain seandainya anda hebat nescaya taraf sudah jadi pemimpin agung bukan hanya memekik melolong di dalam penulisan. Penulisan kadang-kala alpa realiti kehidupan sebenarnya di dunia ini.

Jadi pesanan aku janganlah menjadi EROS.

DonCorleone said...

To Samad_Righthanded (whomever fuck you are) - Baca disclaimer aku di blog aku ni. Memekik melolong menerusi penulisan adalah cara "pekikan" yang sekian lama diamalkan. Era BLOG adalah di mana "pekikan" ini lebih berkesan untuk self expression. Aku bukan pemimpin agung. And who the fuck saying that I am blaming people here? Try to understand the whole reason/mission of this blog but if you maintain to be a fucking idiot, so be it.

samad_righthanded said...

Biasala manusia yang hanya nampak diri mereka agung bila dikritik bukan dikutuk pun dah meloncat lebih tinggi. Bila kita mengutuk atau mengkritik orang kita selalu alpa pada kelemahan diri kita sendiri. Sudah menjadi resmi manusia kita muda alpa dan terlepas pandang kekurangan pada diri kita sendiri. Teruskan sahaja usaha kamu wahai DON. Mungkin bagi kamu hanya kamu dan kamu dan kamu sahaja yang betul dan mungkin kamu menafikan diri kamu sebagai manusia agung tanpa kamu sedari sebenarnya kamu ingin memperkatakan pada dunia bahawa kamu lah paling agung di kalangan umat manusia. Pekara sebegini selalu ada pada diri seorang manusia. Aku mengikuti blog kamu dari mula hingga kini bagi aku, kamu hanya tahu mengkritik mencerca orang lain tanpa kamu memikirkan kreativiti mahupun usaha mereka-mereka yang kamu cerca kerana kamu menganggap bahawasana hanya kamu sahaja yang bijak dan pandai. Aku tahu kamu bijak menggunakkan kata-kata. Tapi wahai DOn pernahkah kamu mencerminkan diri kamu sendiri.
Atau kamu hanya mencerminkan diri kamu di dalam CERMIN MIMPI. wassalam

samad_righthanded said...

Biasala manusia yang hanya nampak diri mereka agung bila dikritik bukan dikutuk pun dah meloncat lebih tinggi. Bila kita mengutuk atau mengkritik orang kita selalu alpa pada kelemahan diri kita sendiri. Sudah menjadi resmi manusia kita mudah alpa dan terlepas pandang kekurangan pada diri kita sendiri. Teruskan sahaja usaha kamu wahai DON. Mungkin bagi kamu hanya kamu dan kamu dan kamu sahaja yang betul dan mungkin kamu menafikan diri kamu sebagai manusia agung tanpa kamu sedari sebenarnya kamu ingin memperkatakan pada dunia bahawa kamu lah paling agung di kalangan umat manusia. Pekara sebegini selalu ada pada diri seorang manusia. Aku mengikuti blog kamu dari mula hingga kini bagi aku, kamu hanya tahu mengkritik mencerca orang lain tanpa kamu memikirkan kreativiti mahupun usaha mereka-mereka yang kamu tahu hanya mencerca kerana kamu menganggap bahawasana hanya kamu sahaja yang bijak dan pandai. Aku tahu kamu bijak menggunakkan kata-kata. Tapi wahai DOn pernahkah kamu mencerminkan diri kamu sendiri.
Atau kamu hanya mencerminkan diri kamu di dalam CERMIN MIMPI. wassalam

Feb 15, 2009

Aku tak sengaja menonton Melodi tengah hari tadi dan as you can guess, masih banyak benda gampang!

Salam.

Dah agak lama dah aku tak menonton Melodi tapi tadi sempat gak lah aku tengok. Tak lah rindu ke apa ke, tapi dah secara tak sengaja lepas lunch aku duduk di depan TV ketika Melodi tengah on air.

Kontroversi, panas, kontroversi, panas...apa lagi yang ada? With the pre-text that "kita" as the "Audience" yang suka, itulah sebabnya rancangan seperti Melodi terus hidup dan terus mendapat ratings yang tinggi. Dah kita suka kan? Nak buat macam mana lagi?

Everybody will "give in".

Tadi ada story Mas (yang kononnya dah gila tu) and you can see even Freddie Fernandez "gave in" dengan buat phone call in front of the camera to Mas...so that I guess, to get Mas off Maestro's back I think. I am not sure that is brighstest thing to do, but Freddie "gave in" and it was on Melodi.

Well, what the fuck can I say about changing the fucking entertainment journalism industry coz with the way its going, I guess, it's easier to commit murder than to make the fuckin' changes.

Tak cukup dengan itu, aku tak faham dengan sesetengah syariah's lawyer. I saw Nash and his ex-wife and also AC Mizal's ex wife giving comments (slandering comments from AC's ex) on their cases.

Aku tak salahkan dia ni jaja cerita dia kat mana-mana media pun sebab masih banyak media nak kan cerita dia agaknya.

Namun, biar macam mana pun pandangan media terhadap mamat ni....(must he wear like this? hahah) apa yang pasti keadilan kena ada. Journalism must have fair comment. Tadi Melodi siar apa kata bekas isterinya tetapi langsung tak ada apa-apa kata/komen daripada AC or even an effort from Melodi to get his comment. That is clearly unfair.

And as for Nash and his ex Wife ni pulak. I guess they are having a ball having their legal feud on Melodi too.

Isn't anybody care about sub-judice no more?

Setahu aku, dalam undang-undang, sub-judice bermaksud "under judgement" dan adalah tidak sesuai untuk pihak-pihak terbabit memberikan komen secara umum mengenainya kerana ia boleh lead to contempt.

But hey, Melodi went all out. Fuck justice...just get the hot stuff I guess.

But would you blame Melodi for Freddie's inappropriate phone call to Mas? Would you blame Melodi for AC's ex harsh comments about her ex husband (sampai langsung tak ada for comment from AC sendiri)? Or would you blame Melodi for the legal fued on TV between Nash and his ex wife?

Aku tak tahulah minah ni gila ke apa, tetapi calling her on her cell on Melodi just now was just fucking uncool.

And Freddie, you were uncool for giving in.

Do we crave that every week when we sit in front of the TV on Sunday at 12.30noon?

Aku tak tahu nak cakap apa? Barangkali, kalau tak suka kita patut tukar channel. But, sudahkah kita bersedia untuk "Say NO to Melodi"? It has only been around for the past 20 years or so.

"Abang Sani....pass me the remote pls," there you go....my 13 year old sis-in-law has made the 1st move.

Nevertheless........

KEEP IT COOL !!!

26 comments:

CAHAYA said...

I stop the crave for Melodi years ago. I don't really like the 'terjah' style. Hate it so much.

Like you said, where's the sub-judice? They can nicely say, "No comment." kan? Lagipun masih dalam kes. Belum selesai pun di mahkamah.

Tak teringat pun Melodi setiap hari Ahad. Kalau ada depan mata, tengok. Kalau takde, tak heran pun.

*pil.tahan.sakit* said...

aku sendiri pun da lama tak tengok melodi tu..bertahun2 dah..tak menarik pun host wahid n farah fauzana tu..

and then rasanya dah tak ada yang menarik pun pasal artis2 malaysia kecuali isu cerai berai..gosip cinta sana sini..kontroversi and so on.. macam dorang semua tak ada kerja berlakon/menyanyi ke? tak ada pencapaian bakat yang bagus pun kecuali gosip2 murah.

Fad Ariffin said...

sedar tak sedar, rupa2nya dah sebuan tak tengok Melodi. Bosanlah. Bosan dengan segment Terjah especially. Terjah tuh rasanya makin lama makin 'kurang adab'!

Ajami Hashim said...

bro biasanya nx week musti ada follow-up dgn pihak yg 1 lagi.. agaknyalahhh!

tapi! tapi! kau kena tgklah nx week! hahaha!

p/s: aritu kau kat maskara 13 @ rmh pena kan?

Hazrey said...

aku jarang ucap selamat kat orang, sebab lebih baik mendoakan.. Nevertheless, happy belated Bird day bro. Kalendar dah makin banyak. Aku lupa bebenor birthday kau. Hahah.. Sebab u dun wear a bra, so mungkin sebab tu kot, hahahahahah..

Poyo said...

Aku lagi suka tgk or dengar cerita artis ni keluar album baru, pelakon ni dapat ofer acting filem baru, pengarah tu buat filem or drama baru. Aku nak tahu what new happen in industri hiburan dalam negara.

Aku tak nak ambik tahu pun pelakon ni baru putus cinta ngan si polan, penyanyi ni baru lepas goda laki pada penyanyi lain or pengarah tu baru je ceraikan isteri yang minggu lepas dia nikahi.

sebab tu kalau bagi aku baca majalah hiburan, tak sampai 2 minit je aku dah habis baca.
Sebab banyak sangat page pasal gosip.

syahrilkadir said...

bro, aku selalu mengikuti blog ini dan setia menunggu setiap entry yang baru masuk.
akupun bekas wartawan jenayah, kalau sudi silalah lawat blog aku atau linkkan ke www.syahrilkadir.wordpress.com
Salam Perjuangan!

DonCorleone said...

Cahaya - Does Terjah reminds you of MTV's Room Raider? Hahahah

Pil.tahan.sakit - Gossip yang mahal macam mana ye? Aku sukalah Farah Fauzana tu....hehehehe. Tapi kombinasi Farah and Wahid kadang2 boleh bikin telinga bingit lak.

Fad - Terjah kurang abad? Hmmm....kalau ada rezeki nanti saya ceritakan asal usul Terjah tu okay. :)

Ajami - Sorry tak perasan di Maskara. Lain kali tegur gua bro, boleh kita sembang2. Kadang2 memang gua tak perasaan. Anyway, soal fair comment gua pernah tulis dulu. Fair comment tidak akan wujud kalau komen dia minggu depan. Konsep fair comment mesti ada di masa dan waktu yang sama bro.

Hazrey - Tks and Selasa pagi ni aku akan memandu dari Seremban ke JB...so kau boleh belanja aku birthday dinner...and aku nak Lala....and aku nak makan di Senibong....and banyak lagi makanan aku nak!

Poyo - Aku pun dah nak jadi macam lu...tengok gambar aje lebih sebab the story sucks! I agree totally with you.

Syahril - Aku baru saja lawat blog kau. Nanti insya-Allah akan aku linkkan. Terima kasih kerana membaca ye.

AeRiN cRyBaBy said...

Aku setuju bro.Melodi amat memperbodohkan mental.Diorang enjoy mengaiban dan mengkucar-kacirkan(betulke perkataan aku nih?) hidup orang kot.Host dia pun amatlah tak bijak.Wallahhualam..

Ida said...

Melodi is no longer one of the programs that I watch since the Terjah segment was introduced and the reporters started asking irrelevant and unintelligent question.

Abby ♥ said...

Hepi belated birthday mr Sani.. sama bday ngan makhayam besar Azwan Ali kan, hehe

i.am.belle said...

bro DonC, aku anggap Melodi itu seperti drama atau filem Gred 'B'.

andriyana said...

Saya dah lama stop tengok melodi nie. Waktu tengahari diisi dengan tengok citer tamil kat tv2. Bosan la citer artis2 nie.
Moral of value for those tamil movies is more realistic than citer artis kita.
Walaupun ada part nyanyi2 and gaduh2 pukul hero yang kena belasah teruk tapi tak mati2 but in the end of the story ada value pasal family's bond, friendship and love.

NaN NaN said...

nice nice
aku start x suka melodi nie bila
dia interview band2 indon pergh bukan main syng lagi..

thn lepas dia interview Butterfinger
soalan bersama kritikan diorng bagi kat butter..
siap kata
aik. muzik korng ada kelas kew..

shiiiittttt

senang citer melodi nak jatuhkan maruah org je..

Sabda Rasulullah s.a.w ;

……………………….

” Rasulullah bertanya kepada sahabat : tahukan kamu apa yang dimaksudkan akan ghibah ? Mereka menjawab : Allah dan rasulnya lebih mengatahui. Maka sabda Rasulullah s.a.w : iaitu kamu membicarakan tentang saudara kamu berkenaan apa yang tidak ia sukai. kemudian mereka berkata : Bagaimana dengan apa yang diperkatakan itu ada pada dirinya . sabda Rasulullah s.a.w : jika padanya terdapat apa yang kamu bicarakan, maka bererti kamu mengumpatinya, dan jika apa yang kamu katakan itu tidak terdapat pada dirinya, maka bererti kamu telah menuduhnya “. ( Hadith riwayat Muslim )

Sokat said...

tgk melodi utk kak azreen je dlu heheh...

fafarafa said...

layan CSI lg bagus dr layan Melodi :D

princeshetaki said...

seriously, melodi semakin memualkan.. makin la makin hampeh dan tak berperikemanusian..

idolem said...

dlm tak sengaja tu, sampai habis gak la tgk haha. the power is in our hand. or sometimes in your sister hand haha. hey we are a generations with 100 channels to switch.

ajie said...

melodi? tolongla..flush si wahid terus ke lubang jamban.....dia tak kelako..bingit...

cam pengor dia jd pengacara...

Anonymous said...

ac mizal=model avon
jatuh kaki gelak kot

PuakaDariPatpong said...

saye peminat bende2 tv melayu buat. seriyes..


dari zaman popkuiz lagi.

tapi melodi sekarang pthetic. sedih. rendah.


aku dah tak tengok tv sangat. host host bru tak best.

meera said...

sudah lama sungguh x tengok melodi... takut tak pasal2 ter'share' dosa ngan wartawan melodi yg suka melaga2kan org... huhuhuhu

lgpun melodi dah tak menarik langsung... kalo dolu2 rasa 'rugi' gak kalo terlepas melodi... skang xde lg dah...

samad_righthanded said...

jangan lah jadi mcm eros. dewa greek yang hanya tahu memuji dan memuja diri sendiri. jangan tahu blame people which tak ikut apa kehendak kita.

Cermin diri kita dahulu sebelum menjatuhkan hukum pada orang lain seandainya anda hebat nescaya taraf sudah jadi pemimpin agung bukan hanya memekik melolong di dalam penulisan. Penulisan kadang-kala alpa realiti kehidupan sebenarnya di dunia ini.

Jadi pesanan aku janganlah menjadi EROS.

DonCorleone said...

To Samad_Righthanded (whomever fuck you are) - Baca disclaimer aku di blog aku ni. Memekik melolong menerusi penulisan adalah cara "pekikan" yang sekian lama diamalkan. Era BLOG adalah di mana "pekikan" ini lebih berkesan untuk self expression. Aku bukan pemimpin agung. And who the fuck saying that I am blaming people here? Try to understand the whole reason/mission of this blog but if you maintain to be a fucking idiot, so be it.

samad_righthanded said...

Biasala manusia yang hanya nampak diri mereka agung bila dikritik bukan dikutuk pun dah meloncat lebih tinggi. Bila kita mengutuk atau mengkritik orang kita selalu alpa pada kelemahan diri kita sendiri. Sudah menjadi resmi manusia kita muda alpa dan terlepas pandang kekurangan pada diri kita sendiri. Teruskan sahaja usaha kamu wahai DON. Mungkin bagi kamu hanya kamu dan kamu dan kamu sahaja yang betul dan mungkin kamu menafikan diri kamu sebagai manusia agung tanpa kamu sedari sebenarnya kamu ingin memperkatakan pada dunia bahawa kamu lah paling agung di kalangan umat manusia. Pekara sebegini selalu ada pada diri seorang manusia. Aku mengikuti blog kamu dari mula hingga kini bagi aku, kamu hanya tahu mengkritik mencerca orang lain tanpa kamu memikirkan kreativiti mahupun usaha mereka-mereka yang kamu cerca kerana kamu menganggap bahawasana hanya kamu sahaja yang bijak dan pandai. Aku tahu kamu bijak menggunakkan kata-kata. Tapi wahai DOn pernahkah kamu mencerminkan diri kamu sendiri.
Atau kamu hanya mencerminkan diri kamu di dalam CERMIN MIMPI. wassalam

samad_righthanded said...

Biasala manusia yang hanya nampak diri mereka agung bila dikritik bukan dikutuk pun dah meloncat lebih tinggi. Bila kita mengutuk atau mengkritik orang kita selalu alpa pada kelemahan diri kita sendiri. Sudah menjadi resmi manusia kita mudah alpa dan terlepas pandang kekurangan pada diri kita sendiri. Teruskan sahaja usaha kamu wahai DON. Mungkin bagi kamu hanya kamu dan kamu dan kamu sahaja yang betul dan mungkin kamu menafikan diri kamu sebagai manusia agung tanpa kamu sedari sebenarnya kamu ingin memperkatakan pada dunia bahawa kamu lah paling agung di kalangan umat manusia. Pekara sebegini selalu ada pada diri seorang manusia. Aku mengikuti blog kamu dari mula hingga kini bagi aku, kamu hanya tahu mengkritik mencerca orang lain tanpa kamu memikirkan kreativiti mahupun usaha mereka-mereka yang kamu tahu hanya mencerca kerana kamu menganggap bahawasana hanya kamu sahaja yang bijak dan pandai. Aku tahu kamu bijak menggunakkan kata-kata. Tapi wahai DOn pernahkah kamu mencerminkan diri kamu sendiri.
Atau kamu hanya mencerminkan diri kamu di dalam CERMIN MIMPI. wassalam