Nov 7, 2010

Sesekali ada juga cahaya di penghujung terowong itu tetapi sama ada ia kekal atau tidak aku tak tahu. Namun aku cuma boleh berharap.

Ini bukan perkara baru sebenarnya tetapi sejak zaman aku mula jadi wartawan pada 1991 pun sudah wujud. Walaupun ketika awal dulu, aku bukannya seorang wartawan hiburan, aku tetap jelik dengan banyak benda yang dilakukan oleh wartawan hiburan.


Perkara yang paling jijik buat aku ialah apabila sesetengah artis yang menjadi favorite sesetengah wartawan sampaikan kalau sang artis tu kentut pun, kalau boleh sang wartawan nak suakan muka ke punggungnya.


Namun, itulah yang dapat aku rasakan dalam The Sunday Papers sekarang ni. Artis yang jadi favorite wartawan sentiasa mendapat pembelaan sewajarnya sampaikan akan ada yang tonanya sangat bimbang kalau artis kesayangan mereka dilanda musibah atau bercerai berai.


Yang peliknya, kalau benar si artis itu dilanda musibah atau bercerai-berai, sang wartawan yang sama atau anak-anak buahnya jugak yang akan jaja story itu sebab ketika itu alasannya sudah pasti “news value” or some shit like that la.


Perkara kedua jijik ialah apabila sang wartawan suka sangat menulis: “Ketika sedang minum petang dengan artis X” or some shit like that la. Golongan penulis macam ni, ternyata sangat suka rub shoulders dengan artis kerana sangkanya populariti artis itu akan tempias sikit kat dirinya, barangkali.


Hakikatnya, The Sunday Papers has been tainted with all this shit and it’s a shame. It's also a disgrace to the journalism profession.


Aku sesungguhnya tak tahu sampai bila senario ini akan berkekalan. Aku fikir, selagi ada orang suka makan sampah sarap, ia akan terus begitu tetapi aku sentiasa akan berharap perubahan itu akan datang segera. Dan aku juga tahu bahawa bukan semua wartawan hiburan yang macam itu, tetapi sesetengahnya saja dan sayang sekali apabila sesetengah di kalangan mereka itu menyebabkan kejelikan berlaku secara berleluasa.


Kelmarin, dalam The Sunday Papers, kita juga lihat ‘pertengkaran’ di antara Shamsul Yusuf dan Farid Kamil. Tak kisahlah sama ada ia sebab komen Farid tentang kemenangan Shamusl Yusuf ataupun sebab GF Shamsul Yusuf dulu kini dah jadi GF Farid.

Dua anak muda industri filem yang sedang hangat bertengkar di akhbar tapi agaknya kalau bersua diorang ni akan berlakon macam dah baik la kot kan? Hahaha.


Frankly, aku suka stail Farid dalam laporan Pancaindera. Aku rasa luahan hati Farid sangat berani. Laporan Pancaindera ini juga tidak berat sebelah kerana ia turut memuatkan komen Shamsul Yusuf sendiri manakala kalau tak silap aku, ada laporan akhbar lain yang bukan main teriak eksklusif tetapi hanya memaparkan satu pihak.


Aku rasa laporan Pancaindera yang ditulis oleh Amirah Amaly Syafaat harus dijadikan contoh.


Aku rindukan berita hiburan seperti ini yang adil dan saksama, tidak memihak dan tidak berbaur seperti meluahkan pendapat peribadi, sebaliknya melaporkan tentang sebuah kontroversi di antara dua budak hingus ni.


Namun, ada juga sikit kelemahan yang aku rasa boleh dibaiki di masa depan untuk menjadikan laporan seperti ini lebih kukuh.


Misalnya, kata Farid (seperti yang dinyatakan di perenggan 4):


“Dalam SMS Syamsul, dia minta saya jangan kurang ajar, berhenti cakap yang bukan-bukan tentang dirinya. Tetapi, saya peduli apa? Saya bercakap lantang ini atas kapasiti orang filem, bukan sebab peribadi pun.”


Kemudian, kata Shamsul (seperti yang dinyatakan di perenggan 18, 19 dan 20):


“SMS yang saya hantar kepada Farid Kamil bukan berbau ugutan. Ia sekadar luahan seorang lelaki yang tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan sahabatnya. Itu sahaja.


‘‘Saya cukup terasa dengan bait kata Farid. Dia macam mahu tikam saya. Teruk sangatkah saya ini sampai tidak layak jadi pemenang? Atau saya ini tak cukup ilmu atau tak cukup matang kalau nak dibandingkan dengan dia?,’’ soal Syamsul.


Kiriman pesanan SMS itu berbunyi - “Farid, berhentilah dari keluarkan kenyataan. Aku tak mahu bermusuh dengan siapa-siapa.”


KOMEN AKU: Apa usaha Amirah untuk mengetahui apa sebenarnya kandungan SMS yang dihantar oleh Shamsul kepada Farid? Adakah dia melihat sendiri SMS itu? Sekarang ni, ikut laporan Amirah, Farid kata SMS itu berbaur ugutan dan Farid kata Shamsul hantar SMS yang memintanya ‘jangan kurang ajar’ manakala Shamsul pula kata dia antar SMS yang sedap sungguh bunyinya itu. So, mana satu yang betul? Siapa yang menipu.


Apa yang dilaporkan oleh Amirah ini menimbulkan tanda tanya.


Namun, bagi aku, setelah sekian lama membaca sampah di The Sunday Papers, semalam ada lah sikit yang elok. Tak banyak, sikit aje tetapi harapan aku akan terus membara.


Insya-Allah.


KEEP IT COOL


Baca laporan Pancaindera di sini.

8 comments:

Obefiend Weiland said...

this might be sedikit off topik tapi aku nak tanya

aku tengok DOCU p ramlee dan dikatakan wartawan hiburan boikot p ramlee

kenapa?

pasal dia ambik bini soltan?

so adakah wartawan hiburan malaya sudah jelek sejak 60 an lagi?

fenomena wartawan jengkel ini dah 5 dekadkah berlaku?

pertinent question i think

zan said...

nak jawab obe:

yang aku paham wartawan mula boikot p.ramlee lepas p.ramlee direct skrip tulisan shaw brothers tu. yang shaw maki semua director dalam pawagam kenapa x boleh direct citer dia sedangkan p.ramlee yg baru jadi director boleh buat..

bab royalti dan hak cipta karya tu aku rasa kena tekankan. courtney love berhabis berjuta dollar nak dapatkan hakcipta cobain dari DGC beitu juga yoko ono. takde usaha ke nak tebus balik hak cipta yang dipegang oleh shaw brothers tu?

Ajami Hashim said...

i likeee!!!

SriPanggung said...

eh betul tu..! sy stuju..! kalau Allahyarham sememangnya disanjung tinggi, spatutnya segala karya hasil beliau dan seangkatan ditebus balik hak ciptanya...kalau aku ni kayo rayo, aku takkan cakap ajo... :)

Ayyman Rahim said...

Ada seorang blogger ni yang jgk pemberita akhbar english ni dalam blog and twitter dia kan, semua artis dia minat, dia akan puji gila-gila. Macam kalau artis tu buat show ok ok je pn dia akan ckp "Awesome gila, u did really well!" semua. Lpstu artis yg tak ok dgn dia akan kena kaw kaw kutuk. Tah pape je.

Anonymous said...

Ayyman... I'm quite sure you are talking about Klubkidd. Yes, we all know about him and we have learn never to take him seriously. In fact, it's no secret that he's a pariah in the entertainment industry.

Joyah said...

Ayyman... I'm quite sure you are talking about Klubkidd. Yes, we all know about him and we have learn never to take him seriously. In fact, it's no secret that he's a pariah in the entertainment industry.


- Totally!! Semua tau he's a pariah? Good.

Anonymous said...

http://bilarentapbangkit.blogspot.com/

Nov 7, 2010

Sesekali ada juga cahaya di penghujung terowong itu tetapi sama ada ia kekal atau tidak aku tak tahu. Namun aku cuma boleh berharap.

Ini bukan perkara baru sebenarnya tetapi sejak zaman aku mula jadi wartawan pada 1991 pun sudah wujud. Walaupun ketika awal dulu, aku bukannya seorang wartawan hiburan, aku tetap jelik dengan banyak benda yang dilakukan oleh wartawan hiburan.


Perkara yang paling jijik buat aku ialah apabila sesetengah artis yang menjadi favorite sesetengah wartawan sampaikan kalau sang artis tu kentut pun, kalau boleh sang wartawan nak suakan muka ke punggungnya.


Namun, itulah yang dapat aku rasakan dalam The Sunday Papers sekarang ni. Artis yang jadi favorite wartawan sentiasa mendapat pembelaan sewajarnya sampaikan akan ada yang tonanya sangat bimbang kalau artis kesayangan mereka dilanda musibah atau bercerai berai.


Yang peliknya, kalau benar si artis itu dilanda musibah atau bercerai-berai, sang wartawan yang sama atau anak-anak buahnya jugak yang akan jaja story itu sebab ketika itu alasannya sudah pasti “news value” or some shit like that la.


Perkara kedua jijik ialah apabila sang wartawan suka sangat menulis: “Ketika sedang minum petang dengan artis X” or some shit like that la. Golongan penulis macam ni, ternyata sangat suka rub shoulders dengan artis kerana sangkanya populariti artis itu akan tempias sikit kat dirinya, barangkali.


Hakikatnya, The Sunday Papers has been tainted with all this shit and it’s a shame. It's also a disgrace to the journalism profession.


Aku sesungguhnya tak tahu sampai bila senario ini akan berkekalan. Aku fikir, selagi ada orang suka makan sampah sarap, ia akan terus begitu tetapi aku sentiasa akan berharap perubahan itu akan datang segera. Dan aku juga tahu bahawa bukan semua wartawan hiburan yang macam itu, tetapi sesetengahnya saja dan sayang sekali apabila sesetengah di kalangan mereka itu menyebabkan kejelikan berlaku secara berleluasa.


Kelmarin, dalam The Sunday Papers, kita juga lihat ‘pertengkaran’ di antara Shamsul Yusuf dan Farid Kamil. Tak kisahlah sama ada ia sebab komen Farid tentang kemenangan Shamusl Yusuf ataupun sebab GF Shamsul Yusuf dulu kini dah jadi GF Farid.

Dua anak muda industri filem yang sedang hangat bertengkar di akhbar tapi agaknya kalau bersua diorang ni akan berlakon macam dah baik la kot kan? Hahaha.


Frankly, aku suka stail Farid dalam laporan Pancaindera. Aku rasa luahan hati Farid sangat berani. Laporan Pancaindera ini juga tidak berat sebelah kerana ia turut memuatkan komen Shamsul Yusuf sendiri manakala kalau tak silap aku, ada laporan akhbar lain yang bukan main teriak eksklusif tetapi hanya memaparkan satu pihak.


Aku rasa laporan Pancaindera yang ditulis oleh Amirah Amaly Syafaat harus dijadikan contoh.


Aku rindukan berita hiburan seperti ini yang adil dan saksama, tidak memihak dan tidak berbaur seperti meluahkan pendapat peribadi, sebaliknya melaporkan tentang sebuah kontroversi di antara dua budak hingus ni.


Namun, ada juga sikit kelemahan yang aku rasa boleh dibaiki di masa depan untuk menjadikan laporan seperti ini lebih kukuh.


Misalnya, kata Farid (seperti yang dinyatakan di perenggan 4):


“Dalam SMS Syamsul, dia minta saya jangan kurang ajar, berhenti cakap yang bukan-bukan tentang dirinya. Tetapi, saya peduli apa? Saya bercakap lantang ini atas kapasiti orang filem, bukan sebab peribadi pun.”


Kemudian, kata Shamsul (seperti yang dinyatakan di perenggan 18, 19 dan 20):


“SMS yang saya hantar kepada Farid Kamil bukan berbau ugutan. Ia sekadar luahan seorang lelaki yang tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan sahabatnya. Itu sahaja.


‘‘Saya cukup terasa dengan bait kata Farid. Dia macam mahu tikam saya. Teruk sangatkah saya ini sampai tidak layak jadi pemenang? Atau saya ini tak cukup ilmu atau tak cukup matang kalau nak dibandingkan dengan dia?,’’ soal Syamsul.


Kiriman pesanan SMS itu berbunyi - “Farid, berhentilah dari keluarkan kenyataan. Aku tak mahu bermusuh dengan siapa-siapa.”


KOMEN AKU: Apa usaha Amirah untuk mengetahui apa sebenarnya kandungan SMS yang dihantar oleh Shamsul kepada Farid? Adakah dia melihat sendiri SMS itu? Sekarang ni, ikut laporan Amirah, Farid kata SMS itu berbaur ugutan dan Farid kata Shamsul hantar SMS yang memintanya ‘jangan kurang ajar’ manakala Shamsul pula kata dia antar SMS yang sedap sungguh bunyinya itu. So, mana satu yang betul? Siapa yang menipu.


Apa yang dilaporkan oleh Amirah ini menimbulkan tanda tanya.


Namun, bagi aku, setelah sekian lama membaca sampah di The Sunday Papers, semalam ada lah sikit yang elok. Tak banyak, sikit aje tetapi harapan aku akan terus membara.


Insya-Allah.


KEEP IT COOL


Baca laporan Pancaindera di sini.

8 comments:

Obefiend Weiland said...

this might be sedikit off topik tapi aku nak tanya

aku tengok DOCU p ramlee dan dikatakan wartawan hiburan boikot p ramlee

kenapa?

pasal dia ambik bini soltan?

so adakah wartawan hiburan malaya sudah jelek sejak 60 an lagi?

fenomena wartawan jengkel ini dah 5 dekadkah berlaku?

pertinent question i think

zan said...

nak jawab obe:

yang aku paham wartawan mula boikot p.ramlee lepas p.ramlee direct skrip tulisan shaw brothers tu. yang shaw maki semua director dalam pawagam kenapa x boleh direct citer dia sedangkan p.ramlee yg baru jadi director boleh buat..

bab royalti dan hak cipta karya tu aku rasa kena tekankan. courtney love berhabis berjuta dollar nak dapatkan hakcipta cobain dari DGC beitu juga yoko ono. takde usaha ke nak tebus balik hak cipta yang dipegang oleh shaw brothers tu?

Ajami Hashim said...

i likeee!!!

SriPanggung said...

eh betul tu..! sy stuju..! kalau Allahyarham sememangnya disanjung tinggi, spatutnya segala karya hasil beliau dan seangkatan ditebus balik hak ciptanya...kalau aku ni kayo rayo, aku takkan cakap ajo... :)

Ayyman Rahim said...

Ada seorang blogger ni yang jgk pemberita akhbar english ni dalam blog and twitter dia kan, semua artis dia minat, dia akan puji gila-gila. Macam kalau artis tu buat show ok ok je pn dia akan ckp "Awesome gila, u did really well!" semua. Lpstu artis yg tak ok dgn dia akan kena kaw kaw kutuk. Tah pape je.

Anonymous said...

Ayyman... I'm quite sure you are talking about Klubkidd. Yes, we all know about him and we have learn never to take him seriously. In fact, it's no secret that he's a pariah in the entertainment industry.

Joyah said...

Ayyman... I'm quite sure you are talking about Klubkidd. Yes, we all know about him and we have learn never to take him seriously. In fact, it's no secret that he's a pariah in the entertainment industry.


- Totally!! Semua tau he's a pariah? Good.

Anonymous said...

http://bilarentapbangkit.blogspot.com/