Aug 15, 2010

You want to know the truth? You can't handle the truth! Ini tentang kebenaran & HAKIKAT.



Salam.

We can't just go on a blaming game on this. Nak salah kan polis? Nak salah kan kerajaan?

Salah kan sesiapa pun tidak akan kembalikan keadaan mereka seperti asal. Che Ku Zaimah Che Ku Awang, 28, dan tiga anaknya, Nurul Dahyatul Fazlina, 8; Mohd Irfan Firdaus, 2; dan ibu kepada Zaimah, Minah Omar, 58, kena simbah asid.

Nurul Dayatul khabarnya kemungkinan akan buta terus.

Ya, seperti yang korang baca di paper pagi ni, diorang ni semua kena simbah dengan bapak diorang.....laki kepada Che Ku Zaimah dan menantu kepada Minah.

Sial! Benda2 celaka simbah asih ni jadi kat Kampung Sekayu, Hulu Terengganu. Sangat sial lelaki itu. Aku yakin kalau dia ada di depan mata kita sekarang, barangkali kita akan rejam dia and mengharapkan mati dia lambat sekali.

Bak aku katakan tadi, kita sebenarnya kekadang jadi marah sangat bila perkara seperti ini berlaku sehingga kita rasa kita perlu menyalahkan seseorang, atau menyalahkan pihak berkuasa atau sesiapa sahaja.

Kenapa wujud manusia seperti ini? Kenapa di kawasan Kampung Sekayu, wujud seorang manusia yang sanggup buat begitu kepada anaknya sendiri?

Kalau kita baca laporan akhbar tentang indeks jenayah, politikus sentiasa mahu buat kita rasa selamat dengan mengatakan jenayah makin berkurangan. Misalnya, lihat saja cara Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammudin, mengumumkan mengenai indeks jenayah yang berkurangan di negara ini. Baca sini.

Barangkali aku naif. Pandangan naif aku berkata bahawa untuk tujuan politik, kerajaan sentiasa akan memberikan kita berita yang baik and the only bad news yang kerajaan selalu kasi ialah saat ekonomi merudum and they make it sound so bad as if the country akan hancur berkecai and gesa kita supaya berbelanja lebih banyak untuk menyelamatkan negara.

Korang try lah layan mana-mana website PDRM atau PDRM negeri and semuanya good news.

Tapi sebelum itu, sebelum aku terlupa and sebelum dia bersara (atau tidak), apa kata kita layan kenyataan akhbarnya.

Ini dia apa yang dikata oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan: (Aku hanya ambik point2 aje). Nak penuh, baca di sini.

* Indeks jenayah tunjuk penurunan ketara 14.2 peratus.

* Jan - Jun 2009: Ada 103,414 kes


* Jan - Jun 2010: Ada 88,350 kes


* So, korang nampak tak penurunan itu?


* Jan - Jun 2009: 19,349 kes jenayah jalanan


* Jan - Jun 2010: 12,233 kes jenayah jalanan


* So, korang nampak tak penurunan kes jenayah jalanan ni?


But frankly my dear IGP, who gives a fuck about kes jenayah jalanan when we have motherfuckers throwing acid on their children? I'm sorry, i'm a bit emotional this morning.

Kalau korang layan website PDRM Terengganu, aku yakin korang akan BANGGA dengan kejayaan PDRM Terengganu apabila membaca part KEJAYAAN mereka. Meh aku catatkan:

1. Tukang cuci kereta miliki pil kuda.
KAMPUNG CAGAR, 4 OGOS 2010: Seorang tukang cuci kereta ditahan untuk membantu siasatan berkaitan kes memiliki dadah dekat sini. Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Nor, berkata pihaknya menemui 14 biji pil kemerahan disyaki dadah jenis Meth dalam genggaman salah seorang suspek.
KOMEN AKU: Wow! They really solved a real BIG case.

2. Padah warisi kerja haram suami
KUALA TERENGGANU, 3 OGOS 2010: Setelah suaminya tidak terdaya menjual air ketum kerana menghidapi penyakit kronik, seorang wanita akhirnya mengambil alih perniagaan itu kononnya bagi menampung kehidupan mereka sekeluarga. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Terengganu, Superitendan Roslan Abdul Wahid, berkata hasil serbuan itu pihaknya merampas 117 bungkus air ketum untuk dijual kepada pelanggan bernilai RM350 tersimpan di dalam baldi.
KOMEN AKU: What the fuck is air ketum? Kamus DBP sebut "ketum" sebagai sejenis tumbuhan (pokok), bia, biak, Mitragyna Speciosa. Kalau nak tahu apa kejadahnya, baca lah di sini. This another WOW! Fucking BIG case with rampasan ketum yang nilainya RM350!

3. Remaja 14 tahun positif dadah
LANGKAP, 30 JULAI 2010: Seorang remaja bawah umur yang dikatakan berjinak-jinak dengan dadah menerima padah apabila ditahan bersama rakannya oleh sepasukan polis di sebuah rumah di Chalok, Setiu.
KOMEN AKU: Another WOW! Always a WOW when they tangkap penagih. Aku yang naif ni kekadang pikir, dari manalah agaknya budak bawah umur tu boleh beli dadah?

4. Polis narkotik tumpas Harun Pek
KUALA DUNGUN, 19 JULAI 2010: Usaha pihak berkuasa memburu seorang tauke dadah yang menjadi dalang utama aktiviti pengedaran dadah di sekitar Dungun hampir setengah tahun akhirnya membuahkan hasil apabila suspek yang paling dikehendaki itu berjaya diberkas. Suspek dikenali sebagai Harun Pek berjaya ditahan ketika bersembunyi di sebuah kedai makan hasil risikan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Derah.
KOMEN AKU: Wow! Walaupun tidak dinyatakan jumlah dadah yang berjaya dirampas sebab kalau tauke dadah mesti dia ada banyak dadah kan? Kan?

Bila aku baca semua ini, benda yang datang kepada aku ialah:

1. Bila IGP umum mengenai indeks jenayah yang makin berkurangan, dia berikan contoh jenayah jalanan.
2. Apa maknanya apabila kadar jenayah berkurangan tetapi jenis jenayah makin hebat? (i.e Bapak sendiri campak asid ke muka anak kandung? atau bapa kandung rogol anak sendiri? etc)
3. Kenapa setiap kali berbicara tentang jenayah di negara kita, kita akan dihidangkan dengan berita baik tetapi setiap hari kalau kita baca Harian Metro, semuanya cerita2 yang sangat2 menakutkan dilaporkan?
4. Mana satu HAKIKAT?

Jangan sesekali korang fikir aku nak salahkan PDRM atau kerajaan di sini.

Lagipun, kalau kita salahkan sesiapa pun, nothing good will come out from it.

Yang HAKIKAT di sini ialah Nurul Dahyatul mungkin buta sampai bila-bila, itu saja.

Wassalam.

Inilah dia NURUL DAHYATUL yang melecur teruk dirawat di Hospital Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu semalam. Terima kasih KOSMO.

Baca tragedi Nurul Dahyatul di bawah ini:
1. Berita Harian.
2. Harian Metro
3. Kosmo
4. Utusan Malaysia
5. The Star Online

12 comments:

zan said...

Aku bersetuju dengan ko bang.

Aku pun tau ko tak salahkan polis dan aku pun tak pernah salahkan polis. Yela, kalau kita ditimpa kecelakaan ke, nak report jenayah ke mesti kena jumpa dorang gak kan.

Tapi kalau dah anggota yang ada sibuk dikerah bila tiap kali ada demonstrasi (kadang2 bilangan anggota melebihi orang yang berdemo) aku rasa memang ada benda yang tak kena dalam sistem polis kita.

Lagipun kita rakyat marhaen ni lagi banyak cerita2 pasal polis yang kita tau/dengar dari orang yang duduk kat atas sana...

JiMi said...

hakikatnya..tak ada Menteri Dalam Negeri yang bernama Datuk Hishammudin Aun..yang tu jiran kau kat Kampar...

DonCorleone said...

Jimi - Hahahahah...aku dah betul kan dah

joeymzain said...

Kampar; Jimi;!!!...macam pernah kudengar nama-nama itu...tapi di mana yea?

LORD ZARA 札拉 said...

Dan waktu2 kemuncak sekarang ni, disamping kejadian bapa2 yang makin tak berapa betul, kes buang bayi melacak2 naik, bertambah2 musimnya (yg menunjukkan mak2 juga bertambah kurang sesuai otaknya)

Hazrey said...

Education bro. Education. Seriously even sekarang pun ramai yang gagal tamatkan persekolahan. Even so, adakah sekolah hari ini menjanjikan nilai jatidiri yang sesuai (tak payah tinggi)?

Lihat sehari sebelum tu, laki mengamuk pi tetak bini. Apa tu? Kenapa tidak dihampiri komuniti dengan cara yang mesra?

Alan said...

hahaha betul tu bro..tetapi kalau mengikut mana mana polisi negara,setiap kerajaan akan menyorok berita buruk sebaliknya hanya mendedahkan berita yang tidak berapa teruk..alasan mereka untuk menjaga ketenteraman awam.

biasalah bro mana mana kerajaan mesti ada berbohong.

Pak Shake said...

Allah dah tau kelemahan manusia sebab tu allah bagi rasul bagi Al-Quran untuk panduan... tapi bukan setakat tak mau hikut melawan pulak tue... hitu pasal masalah tak selesai !

i.am.belle said...

kejam.

tak tahu nak maki apa dah sbb sedih tgk berita mcm ni.

oja said...

mungkin ketidakwarasan si ayah, ke-desperate-an si ayah sebenarnya berpunca dari dadah.

dan sebab itu kerajaan lebih focus dalam mencegah (merampas semua dadah dan seangkatannya) sampai terlupa nak focus kepada mereka yang sudah terkena.

The Poyo Me said...

tambah skit...

cuba kira berapa kes ayah yang mencederakan anak dalam bulan ni?

yang sembelih anak semalam, yang sembelih anak isteri minggu lepas...

semuanya pesakit mental.

semuanya kerana kehabisan ubat.

kes ganas2 ni aku percaya, datang dari kegagalan kita mengawal orang2 berpenyakit mental.

sebab stigma, kita malu bawa dia ke pakar. sebab malas, enggan, kita tak belikan dia ubat. lepas tu kita biar dia hidup sama2 orang normal.

anak isteri kita.

sanggupkah?

ayau said...

Bro kasut hang chantek laa mana beli

Aug 15, 2010

You want to know the truth? You can't handle the truth! Ini tentang kebenaran & HAKIKAT.



Salam.

We can't just go on a blaming game on this. Nak salah kan polis? Nak salah kan kerajaan?

Salah kan sesiapa pun tidak akan kembalikan keadaan mereka seperti asal. Che Ku Zaimah Che Ku Awang, 28, dan tiga anaknya, Nurul Dahyatul Fazlina, 8; Mohd Irfan Firdaus, 2; dan ibu kepada Zaimah, Minah Omar, 58, kena simbah asid.

Nurul Dayatul khabarnya kemungkinan akan buta terus.

Ya, seperti yang korang baca di paper pagi ni, diorang ni semua kena simbah dengan bapak diorang.....laki kepada Che Ku Zaimah dan menantu kepada Minah.

Sial! Benda2 celaka simbah asih ni jadi kat Kampung Sekayu, Hulu Terengganu. Sangat sial lelaki itu. Aku yakin kalau dia ada di depan mata kita sekarang, barangkali kita akan rejam dia and mengharapkan mati dia lambat sekali.

Bak aku katakan tadi, kita sebenarnya kekadang jadi marah sangat bila perkara seperti ini berlaku sehingga kita rasa kita perlu menyalahkan seseorang, atau menyalahkan pihak berkuasa atau sesiapa sahaja.

Kenapa wujud manusia seperti ini? Kenapa di kawasan Kampung Sekayu, wujud seorang manusia yang sanggup buat begitu kepada anaknya sendiri?

Kalau kita baca laporan akhbar tentang indeks jenayah, politikus sentiasa mahu buat kita rasa selamat dengan mengatakan jenayah makin berkurangan. Misalnya, lihat saja cara Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammudin, mengumumkan mengenai indeks jenayah yang berkurangan di negara ini. Baca sini.

Barangkali aku naif. Pandangan naif aku berkata bahawa untuk tujuan politik, kerajaan sentiasa akan memberikan kita berita yang baik and the only bad news yang kerajaan selalu kasi ialah saat ekonomi merudum and they make it sound so bad as if the country akan hancur berkecai and gesa kita supaya berbelanja lebih banyak untuk menyelamatkan negara.

Korang try lah layan mana-mana website PDRM atau PDRM negeri and semuanya good news.

Tapi sebelum itu, sebelum aku terlupa and sebelum dia bersara (atau tidak), apa kata kita layan kenyataan akhbarnya.

Ini dia apa yang dikata oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan: (Aku hanya ambik point2 aje). Nak penuh, baca di sini.

* Indeks jenayah tunjuk penurunan ketara 14.2 peratus.

* Jan - Jun 2009: Ada 103,414 kes


* Jan - Jun 2010: Ada 88,350 kes


* So, korang nampak tak penurunan itu?


* Jan - Jun 2009: 19,349 kes jenayah jalanan


* Jan - Jun 2010: 12,233 kes jenayah jalanan


* So, korang nampak tak penurunan kes jenayah jalanan ni?


But frankly my dear IGP, who gives a fuck about kes jenayah jalanan when we have motherfuckers throwing acid on their children? I'm sorry, i'm a bit emotional this morning.

Kalau korang layan website PDRM Terengganu, aku yakin korang akan BANGGA dengan kejayaan PDRM Terengganu apabila membaca part KEJAYAAN mereka. Meh aku catatkan:

1. Tukang cuci kereta miliki pil kuda.
KAMPUNG CAGAR, 4 OGOS 2010: Seorang tukang cuci kereta ditahan untuk membantu siasatan berkaitan kes memiliki dadah dekat sini. Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Nor, berkata pihaknya menemui 14 biji pil kemerahan disyaki dadah jenis Meth dalam genggaman salah seorang suspek.
KOMEN AKU: Wow! They really solved a real BIG case.

2. Padah warisi kerja haram suami
KUALA TERENGGANU, 3 OGOS 2010: Setelah suaminya tidak terdaya menjual air ketum kerana menghidapi penyakit kronik, seorang wanita akhirnya mengambil alih perniagaan itu kononnya bagi menampung kehidupan mereka sekeluarga. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Terengganu, Superitendan Roslan Abdul Wahid, berkata hasil serbuan itu pihaknya merampas 117 bungkus air ketum untuk dijual kepada pelanggan bernilai RM350 tersimpan di dalam baldi.
KOMEN AKU: What the fuck is air ketum? Kamus DBP sebut "ketum" sebagai sejenis tumbuhan (pokok), bia, biak, Mitragyna Speciosa. Kalau nak tahu apa kejadahnya, baca lah di sini. This another WOW! Fucking BIG case with rampasan ketum yang nilainya RM350!

3. Remaja 14 tahun positif dadah
LANGKAP, 30 JULAI 2010: Seorang remaja bawah umur yang dikatakan berjinak-jinak dengan dadah menerima padah apabila ditahan bersama rakannya oleh sepasukan polis di sebuah rumah di Chalok, Setiu.
KOMEN AKU: Another WOW! Always a WOW when they tangkap penagih. Aku yang naif ni kekadang pikir, dari manalah agaknya budak bawah umur tu boleh beli dadah?

4. Polis narkotik tumpas Harun Pek
KUALA DUNGUN, 19 JULAI 2010: Usaha pihak berkuasa memburu seorang tauke dadah yang menjadi dalang utama aktiviti pengedaran dadah di sekitar Dungun hampir setengah tahun akhirnya membuahkan hasil apabila suspek yang paling dikehendaki itu berjaya diberkas. Suspek dikenali sebagai Harun Pek berjaya ditahan ketika bersembunyi di sebuah kedai makan hasil risikan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Derah.
KOMEN AKU: Wow! Walaupun tidak dinyatakan jumlah dadah yang berjaya dirampas sebab kalau tauke dadah mesti dia ada banyak dadah kan? Kan?

Bila aku baca semua ini, benda yang datang kepada aku ialah:

1. Bila IGP umum mengenai indeks jenayah yang makin berkurangan, dia berikan contoh jenayah jalanan.
2. Apa maknanya apabila kadar jenayah berkurangan tetapi jenis jenayah makin hebat? (i.e Bapak sendiri campak asid ke muka anak kandung? atau bapa kandung rogol anak sendiri? etc)
3. Kenapa setiap kali berbicara tentang jenayah di negara kita, kita akan dihidangkan dengan berita baik tetapi setiap hari kalau kita baca Harian Metro, semuanya cerita2 yang sangat2 menakutkan dilaporkan?
4. Mana satu HAKIKAT?

Jangan sesekali korang fikir aku nak salahkan PDRM atau kerajaan di sini.

Lagipun, kalau kita salahkan sesiapa pun, nothing good will come out from it.

Yang HAKIKAT di sini ialah Nurul Dahyatul mungkin buta sampai bila-bila, itu saja.

Wassalam.

Inilah dia NURUL DAHYATUL yang melecur teruk dirawat di Hospital Sultanah Zahirah, Kuala Terengganu semalam. Terima kasih KOSMO.

Baca tragedi Nurul Dahyatul di bawah ini:
1. Berita Harian.
2. Harian Metro
3. Kosmo
4. Utusan Malaysia
5. The Star Online

12 comments:

zan said...

Aku bersetuju dengan ko bang.

Aku pun tau ko tak salahkan polis dan aku pun tak pernah salahkan polis. Yela, kalau kita ditimpa kecelakaan ke, nak report jenayah ke mesti kena jumpa dorang gak kan.

Tapi kalau dah anggota yang ada sibuk dikerah bila tiap kali ada demonstrasi (kadang2 bilangan anggota melebihi orang yang berdemo) aku rasa memang ada benda yang tak kena dalam sistem polis kita.

Lagipun kita rakyat marhaen ni lagi banyak cerita2 pasal polis yang kita tau/dengar dari orang yang duduk kat atas sana...

JiMi said...

hakikatnya..tak ada Menteri Dalam Negeri yang bernama Datuk Hishammudin Aun..yang tu jiran kau kat Kampar...

DonCorleone said...

Jimi - Hahahahah...aku dah betul kan dah

joeymzain said...

Kampar; Jimi;!!!...macam pernah kudengar nama-nama itu...tapi di mana yea?

LORD ZARA 札拉 said...

Dan waktu2 kemuncak sekarang ni, disamping kejadian bapa2 yang makin tak berapa betul, kes buang bayi melacak2 naik, bertambah2 musimnya (yg menunjukkan mak2 juga bertambah kurang sesuai otaknya)

Hazrey said...

Education bro. Education. Seriously even sekarang pun ramai yang gagal tamatkan persekolahan. Even so, adakah sekolah hari ini menjanjikan nilai jatidiri yang sesuai (tak payah tinggi)?

Lihat sehari sebelum tu, laki mengamuk pi tetak bini. Apa tu? Kenapa tidak dihampiri komuniti dengan cara yang mesra?

Alan said...

hahaha betul tu bro..tetapi kalau mengikut mana mana polisi negara,setiap kerajaan akan menyorok berita buruk sebaliknya hanya mendedahkan berita yang tidak berapa teruk..alasan mereka untuk menjaga ketenteraman awam.

biasalah bro mana mana kerajaan mesti ada berbohong.

Pak Shake said...

Allah dah tau kelemahan manusia sebab tu allah bagi rasul bagi Al-Quran untuk panduan... tapi bukan setakat tak mau hikut melawan pulak tue... hitu pasal masalah tak selesai !

i.am.belle said...

kejam.

tak tahu nak maki apa dah sbb sedih tgk berita mcm ni.

oja said...

mungkin ketidakwarasan si ayah, ke-desperate-an si ayah sebenarnya berpunca dari dadah.

dan sebab itu kerajaan lebih focus dalam mencegah (merampas semua dadah dan seangkatannya) sampai terlupa nak focus kepada mereka yang sudah terkena.

The Poyo Me said...

tambah skit...

cuba kira berapa kes ayah yang mencederakan anak dalam bulan ni?

yang sembelih anak semalam, yang sembelih anak isteri minggu lepas...

semuanya pesakit mental.

semuanya kerana kehabisan ubat.

kes ganas2 ni aku percaya, datang dari kegagalan kita mengawal orang2 berpenyakit mental.

sebab stigma, kita malu bawa dia ke pakar. sebab malas, enggan, kita tak belikan dia ubat. lepas tu kita biar dia hidup sama2 orang normal.

anak isteri kita.

sanggupkah?

ayau said...

Bro kasut hang chantek laa mana beli