Feb 27, 2010

An eye for an eye, a tooth for a tooth, a hand for a hand, a foot for a foot and a LIFE for a LIFE!

"An eye for an eye makes the world go blind," kata Mahatma Gandhi (1869-1948). Dan sebelum dia mengungkapkan frasa itu, dia ada menyebut: " I cannot teach you violence, as I do not myself believe in it."

Jom kita kaji sekejap makna "An eye for an eye" ini ye.

Asalnya dari kitab Hebrew yang lebih kurang menyebut tentang orang yang mencederakan mata seseorang lain harus memulangkannya dengan matanya sendiri. Prinsip undang-undang ini berniat untuk memastikan hukuman yang dijatuhkan itu sewajar dengan kesalahan yang dilakukan oleh seseorang itu.

Biarpun prinsip "an eye for an eye" ini adalah prinsip Yahudi, sila baca definisi dari sudut agama lain termasuk Islam di sini

Aku ni hanya seorang penulis blog yang langsung tidak ada pengaruh whatsoever dalam sistem perundangan negara.

Aku ni hanya seorang lelaki biasa yang bukan bisa merempuh masuk dalam dunia politik sebegitu sahaja untuk menukar norma-norma yang aku bangkang selalu.

Aku ni hanya seorang yang manusia yang marah bila aku marah, yang sakit hati bila aku sakit hati, yang sebak bila aku sedih dan senyum bila aku seronok.

Tapi aku juga bisa jadi pembunuh barangkali.

Dan di saat sebegini, aku rasa mahu membunuh dia kerana sewajarnya..."an eye for an eye".

Aku rasa kita semua harus mahu rasa membunuh dia!

Lihat bawah ni:


Korang tahu kan siapa ni?

Kalau tak tahu, pi baca kat sini.

Namanya ialah Syafia Humairah Sahari.

Umurnya hanya 3 tahun.

Dan dia dah mati sebab didera teman lelaki ibunya. (Kalau ikut kata Berita Harian...."dipercayai didera teman lelaki ibunya")

Aku sebak melihat wajahnya terutama saat aku membayangkan budak kecik ni didera.

"An eye for an eye!"

Aku rasa nak bunuh si sial yang membunuh Syafia.

Aku rasa kita semua harus laungkan "an eye for an eye!"

Memang tidak bagus mendoakan sesuatu yang tak elok, tapi aku mahu langgar norma itu kerana sesungguhnya atas nama Allah S.W.T, aku doakan agar dia si pembunuh akan dihukum bunuh.

Di kala jiwa aku rasa sedih sangat atas kematian Syafia, jiwa aku yang satu lagi mahu jadi orang yang bisa ada kudrat untuk mencabut nyawa si sial itu.

Maafkan aku kerana emosi ini.

Apa Gandhi kata di atas tadi, terpaksa aku tolak ke tepi.

Aku hanya nak dia mati!

Salam.

KEEP IT COOL!

23 comments:

Kak Teh said...

Salam, sebak kak teh baca berita ni. Manusia apa boleh buat macam ni kepada seorang anak kecil. Yang orang lain tengok saja pasal apa? tak adakah yang datang nak tolong?

DonCorleone said...

Salam Kak Teh. Terlalu sedih saya dengan berita ini. Polis dah tangkap teman lelaki mak budak ni dan saya harap janganlah tunggu lama-lama untuk dijatuhkan hukumannya. Doakanlah sama-sama.

syazana said...

yes.
an eye for an eye.
saya pun marah.
sampai sembur2 juga dalam entri blog saya.
marah betul masa baca berita metro & kosmo tadi.
geram!!

semoga dibalas perbuatannya.
dunia atau akhirat!

Naz said...

Yang melakukan dah tentu salah (saya tak nak elaborate apa yang saya rasa dia patut dapat!), yang melihat tu....kenapa tak ada yang ambil tindakan lebih awal?

masyarakat penyayang? :(

LORD ZARA 札拉 said...

si puaka yang buat tu memang ntah kena rasuk dengan sifat apa gamaknya. kalah binatang.

dan emaknya?
where the hell she was?
memang mencarut2 time tengok news.

i.am.belle said...

aku cuma akan berpuas hati bila si emak dan si boyfren keparatnya itu dihukum mati.

sedangkan ramai orang diluar sana mengimpikan seorang anak tapi sijahanam itu dengan mudah membunuh seorang anak :(

mengalir air mata tgk jasad arwah itu.

Alan said...

memang aku sokong lelaki tu dibunuh. bukan setakat lelaki tu malah mak mangsa sekali.

memang tipulah kalau mak mangsa tak tahu yang anaknya didera. melainkan maknya memang tak pernah ambil tahu pasal anaknya.

xlanxdiablox said...

aku setuju gak tu. mak die pn must had a hand in dis. memang la mase tu die xde. tp before dis, mesti mak die pn x kesah anak die kene pukul ngn laki sampah tu. tu pasal laki tu bleh berani tibai budak tu sampai mati. cilake betul ade twisted grown ups camni.

Othman Juliana said...

yes zara, where the hell she was???
mcm amek sikap, "biarlah pakwe aku nk tibai anak aku pun-janji aku hepi dgn pakwe aku tu,.. llalallaalaaa" **dialog yg aku gmbrkn~

mmg ciss!!
yes, aku marah gile dgn si pendera a.k.a pembunuh tu, tapi marah aku lebih melampau pada mak arwah! what a mother she was (is?). dpt publisiti meluas lak tu maknya!! cisss!!! *%$#&*

**aku dh start kuar baran aku dh~

fazlyna arif said...

sedih tgk jenazah arwah..mata dan mulut sedikit terbuka..tak terbayang rasanya kesakitan yg dia tanggung masa akhir hayatnya...

an eye for an eye bro..sokong pembunuhnya dijatuhkan hukuman gantung..and her mum, time ni nak pengsan la,nak sedih la..demm..

si buta warna said...

lelaki itu memang kebinatangan. semua minta bunuh. kita tunggu dan lihat apa hukumannya. demmm!

love.leen said...

sgt sedih bila kebelakangan ni kita dengar anak berumur setahun lebih jadi mangsa rogol teman lelaki ibu, bayi 5 bulan jadi mangsa liwat bapa kandung dan terbaru mangsa dera arwah safiya.

kemana hilang sifat kasih dalam diri ibu2 mangsa dera ni? demi cinta pada jantan2 laknat, mereka rela anak2 jadi mangsa.

arryani said...

banyak perasaan timbul..

Sakit hati...
dendam!!
menyirap darah..
sedih..
sayu..
hiba..
dan mcm2 skrg nih...

KAKTINY said...

saya tetap nak salahkan MAK DIA YANG bangang tuh!!... punca mak dia tak dapat kawal NAFSU SETAN DIRI SENDIRI yang sanggup SERUMAH DENGAN JANTAN KEPARAT tuh yang membuatkan perkara ni terjadi.. sebelum nak salahkan jantan yang bunuh budak yang tak berdosa tuh.. SALAHKAN MAK DIA YANG GATAL BAWAK LAKI TU MASUK DALAM HIDUP DIA!!..

Tu namanya KIFARAH atas DOSA YANG SI IBU lakukan..

kalau boleh 'an eye for an eye'.. saya jatuhkan hukum kepada mak dia dulu.. lepas tu baru jantan tuh!!...

- ramai lagi wanita di luar sana yang boleh berjaya debagai IBU TUNGGAL.. mendidik anak menjadi insan yang HEBAT...

- malang bagi perempuan seperti "Siti Nurhanim Aziz" yang TIDAK TAHU MENJAGA MARUAH DIRI DAN BUTA TENTANG BERHARGANYA NILAI DAN KEKUATAN SEORANG WANITA..

.. WANITA, ISTERI, IBU, ANAK PEREMPUAN.. jika kita sendiri tak menjaga maruah kita... jangan harapkan orang lain utk mempertahankannya!!!.....

awangsulungmerahmenyala said...

salam bro,
banyak percanggahan dan kekeliruan dalam kes ini.famili diaorang nih setan bro.dari mak bapak nurhanim betina tuh sehingga ke famili si drebar teksi haram jadah tuh.
bro,klu lu naik teksi sebelum turun teksi lu ludah dulu drebar teksi hahahaha....drebar teksi kat msia nih sepuluh org bawa teksi sekor jer leh timbang jadi baik.

masyarakat kita pun dah teruk tats y lah.so bro ko kena hati-hati klu nampak budak kena penampar depan mata ko jangan lak ko tengok sahaja at least ko tanya apsal dgn budak nih hah mcm tuh caranya.

amacam bro?

ayobkelubi said...

an eye for an eye -- max cavalera pun ada ckp gak.

betul

mak dia pun patut kena hukum sekali. jgn dihantar ke jabatan kebajikan langsung!.penjara sepatutnya.

anak dia mati, dia kat mana?. tidur rumah kawan!!!. fuck betul!!!..

Anonymous said...

Aku rasa hukuman si binatang ni ialah kena belasah sampai mati, mcm mana dia buat arwah tu.
Al-fatihah untuk adik Humairah



Fareez

Arni said...

Tiada berita lebih membangkitkan perasaan dari berita bayi kena buang/penderaan budak kecil etc.

I'm sorry guys, mungkin sebab aku ni single dan tak berapa suka budak2, walaupun berita ini sedih dan aku simpati pada keluarga budak ini, tapi kemarahan tidaklah sampai nak bunuh si pendera.. heh. Negara kita ada undang2 kan?

Bagi aku berita ini sama sahaja nilainya dgn berita pembunuhan Canny Ong, berita kemalangan jlnraya sekeluarga, berita org tua kena bunuh dlm rompakan di rumahnya sendiri etc. Sh*t happens.

Aku bukan berada dlm bidang kewartawanan (atau psikologi) tapi aku berminat utk kaji bagaimana manusia react terhadap berita2 sedih. For example, tak ramai 'org kita' yg response terhadap berita gempa bumi di Haiti dan Chile berbanding dgn berita Tsunami di Acheh. Mungkin sebab kita rasa Haiti dan Chile jauh sgt dari Asia? Atau sebab mereka bukan Islam? Tak ramai ambil tahu tentang genocide di Rwanda berbanding genocide di Bosnia. Mungkin sebab org Bosnia kulit putih dan lawa pulak tu berbanding Rwandan (african yg hitam legam)?

My point is, TV dan surat khabar akan siar berita yg membangkitkan perasaan berulang2 kali (dan dgn pelbagai perspektif) jadik tak payah la emosional sgt. Yg menyalahkan ibu si mati etc. ingat, there's always two sides of the story. Media Malaysia seperti yg kita tahu bukanlah 'telus' sgt bila report news (for example during General Election) so why do guys expect they didn't 'memsensasikan' berita ini juga?

Arni said...

Oohh... I so love the mob mentality in this blog!

Hahaha...

DonCorleone said...

Arni - Aku paling mahu jawab comment anda. Biar kau single and tak suka budak2, I can see that you still angry walaupun sikit. Barangkali your anger tidaklah sampai ke tahap manu membunuh. Its okay. Nothing wrong there. The fact that you angry is showing that emosi anda terusik dengan kekejaman yang berlaku. And yes, negara kita ada undang-undang untuk menghukum and negara kita juga ada freedom of speech (walaupun ia memang tidak absolut - malah tiada negara yang mengamalkan kebebasan bersuara secara absolut).

Kenapa "orang kita" (as you stated) ada lebih elemen "action and reaction" terhadap Tsunami Acheh berbanding gempa bumi Haiti atau Chile?

Jawapannya ialah sifat berita:
1. Berita yang lebih dekat dengan kita (proximity) akan lebih mendapat 'sambutan'. Acheh lebih dekat dengan kita and Acheh juga adalah sebuah negara Islam dan ia adalah relevan dengan kita dari aspek itu dan itu sebabnya ia mendapat tumpuan berbanding Haiti dan Chile.

2. Genocide terhadap Tutsi di Rwanda kurang mendapat perhatian berbanding Bosnia adalah kerana agama. Orang Islam yang dibunuh di Bosnia manakala agama utama Rwanda ialah Roman Katolik. Sekali lagi, kita rasa "dekat" kerana agamanya.

Your point on akhbar propogate emotion - aku setuju dan tak setuju. Kalau apa yang ditekankan ialah benda yang tidak ada justifikasinya, maka aku rasa memang aku setuju dengan engkau, but this is a fucking murdered of a 3 year old! And yes, there are 2 fucking side of the coin and any side of it still dengan satu end sekarang ini - Syaifa is dead!

On why we shud be emotional? On why we must be angry? - Because we need to build a better "action and reaction" attitude from the Government especially the Police Force.

Aku hormati your point, but I do hope you get my point too.

perawan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

AL-FATIHAH..

Zaleha Khairene said...

true. I want him dead too

Feb 27, 2010

An eye for an eye, a tooth for a tooth, a hand for a hand, a foot for a foot and a LIFE for a LIFE!

"An eye for an eye makes the world go blind," kata Mahatma Gandhi (1869-1948). Dan sebelum dia mengungkapkan frasa itu, dia ada menyebut: " I cannot teach you violence, as I do not myself believe in it."

Jom kita kaji sekejap makna "An eye for an eye" ini ye.

Asalnya dari kitab Hebrew yang lebih kurang menyebut tentang orang yang mencederakan mata seseorang lain harus memulangkannya dengan matanya sendiri. Prinsip undang-undang ini berniat untuk memastikan hukuman yang dijatuhkan itu sewajar dengan kesalahan yang dilakukan oleh seseorang itu.

Biarpun prinsip "an eye for an eye" ini adalah prinsip Yahudi, sila baca definisi dari sudut agama lain termasuk Islam di sini

Aku ni hanya seorang penulis blog yang langsung tidak ada pengaruh whatsoever dalam sistem perundangan negara.

Aku ni hanya seorang lelaki biasa yang bukan bisa merempuh masuk dalam dunia politik sebegitu sahaja untuk menukar norma-norma yang aku bangkang selalu.

Aku ni hanya seorang yang manusia yang marah bila aku marah, yang sakit hati bila aku sakit hati, yang sebak bila aku sedih dan senyum bila aku seronok.

Tapi aku juga bisa jadi pembunuh barangkali.

Dan di saat sebegini, aku rasa mahu membunuh dia kerana sewajarnya..."an eye for an eye".

Aku rasa kita semua harus mahu rasa membunuh dia!

Lihat bawah ni:


Korang tahu kan siapa ni?

Kalau tak tahu, pi baca kat sini.

Namanya ialah Syafia Humairah Sahari.

Umurnya hanya 3 tahun.

Dan dia dah mati sebab didera teman lelaki ibunya. (Kalau ikut kata Berita Harian...."dipercayai didera teman lelaki ibunya")

Aku sebak melihat wajahnya terutama saat aku membayangkan budak kecik ni didera.

"An eye for an eye!"

Aku rasa nak bunuh si sial yang membunuh Syafia.

Aku rasa kita semua harus laungkan "an eye for an eye!"

Memang tidak bagus mendoakan sesuatu yang tak elok, tapi aku mahu langgar norma itu kerana sesungguhnya atas nama Allah S.W.T, aku doakan agar dia si pembunuh akan dihukum bunuh.

Di kala jiwa aku rasa sedih sangat atas kematian Syafia, jiwa aku yang satu lagi mahu jadi orang yang bisa ada kudrat untuk mencabut nyawa si sial itu.

Maafkan aku kerana emosi ini.

Apa Gandhi kata di atas tadi, terpaksa aku tolak ke tepi.

Aku hanya nak dia mati!

Salam.

KEEP IT COOL!

23 comments:

Kak Teh said...

Salam, sebak kak teh baca berita ni. Manusia apa boleh buat macam ni kepada seorang anak kecil. Yang orang lain tengok saja pasal apa? tak adakah yang datang nak tolong?

DonCorleone said...

Salam Kak Teh. Terlalu sedih saya dengan berita ini. Polis dah tangkap teman lelaki mak budak ni dan saya harap janganlah tunggu lama-lama untuk dijatuhkan hukumannya. Doakanlah sama-sama.

syazana said...

yes.
an eye for an eye.
saya pun marah.
sampai sembur2 juga dalam entri blog saya.
marah betul masa baca berita metro & kosmo tadi.
geram!!

semoga dibalas perbuatannya.
dunia atau akhirat!

Naz said...

Yang melakukan dah tentu salah (saya tak nak elaborate apa yang saya rasa dia patut dapat!), yang melihat tu....kenapa tak ada yang ambil tindakan lebih awal?

masyarakat penyayang? :(

LORD ZARA 札拉 said...

si puaka yang buat tu memang ntah kena rasuk dengan sifat apa gamaknya. kalah binatang.

dan emaknya?
where the hell she was?
memang mencarut2 time tengok news.

i.am.belle said...

aku cuma akan berpuas hati bila si emak dan si boyfren keparatnya itu dihukum mati.

sedangkan ramai orang diluar sana mengimpikan seorang anak tapi sijahanam itu dengan mudah membunuh seorang anak :(

mengalir air mata tgk jasad arwah itu.

Alan said...

memang aku sokong lelaki tu dibunuh. bukan setakat lelaki tu malah mak mangsa sekali.

memang tipulah kalau mak mangsa tak tahu yang anaknya didera. melainkan maknya memang tak pernah ambil tahu pasal anaknya.

xlanxdiablox said...

aku setuju gak tu. mak die pn must had a hand in dis. memang la mase tu die xde. tp before dis, mesti mak die pn x kesah anak die kene pukul ngn laki sampah tu. tu pasal laki tu bleh berani tibai budak tu sampai mati. cilake betul ade twisted grown ups camni.

Othman Juliana said...

yes zara, where the hell she was???
mcm amek sikap, "biarlah pakwe aku nk tibai anak aku pun-janji aku hepi dgn pakwe aku tu,.. llalallaalaaa" **dialog yg aku gmbrkn~

mmg ciss!!
yes, aku marah gile dgn si pendera a.k.a pembunuh tu, tapi marah aku lebih melampau pada mak arwah! what a mother she was (is?). dpt publisiti meluas lak tu maknya!! cisss!!! *%$#&*

**aku dh start kuar baran aku dh~

fazlyna arif said...

sedih tgk jenazah arwah..mata dan mulut sedikit terbuka..tak terbayang rasanya kesakitan yg dia tanggung masa akhir hayatnya...

an eye for an eye bro..sokong pembunuhnya dijatuhkan hukuman gantung..and her mum, time ni nak pengsan la,nak sedih la..demm..

si buta warna said...

lelaki itu memang kebinatangan. semua minta bunuh. kita tunggu dan lihat apa hukumannya. demmm!

love.leen said...

sgt sedih bila kebelakangan ni kita dengar anak berumur setahun lebih jadi mangsa rogol teman lelaki ibu, bayi 5 bulan jadi mangsa liwat bapa kandung dan terbaru mangsa dera arwah safiya.

kemana hilang sifat kasih dalam diri ibu2 mangsa dera ni? demi cinta pada jantan2 laknat, mereka rela anak2 jadi mangsa.

arryani said...

banyak perasaan timbul..

Sakit hati...
dendam!!
menyirap darah..
sedih..
sayu..
hiba..
dan mcm2 skrg nih...

KAKTINY said...

saya tetap nak salahkan MAK DIA YANG bangang tuh!!... punca mak dia tak dapat kawal NAFSU SETAN DIRI SENDIRI yang sanggup SERUMAH DENGAN JANTAN KEPARAT tuh yang membuatkan perkara ni terjadi.. sebelum nak salahkan jantan yang bunuh budak yang tak berdosa tuh.. SALAHKAN MAK DIA YANG GATAL BAWAK LAKI TU MASUK DALAM HIDUP DIA!!..

Tu namanya KIFARAH atas DOSA YANG SI IBU lakukan..

kalau boleh 'an eye for an eye'.. saya jatuhkan hukum kepada mak dia dulu.. lepas tu baru jantan tuh!!...

- ramai lagi wanita di luar sana yang boleh berjaya debagai IBU TUNGGAL.. mendidik anak menjadi insan yang HEBAT...

- malang bagi perempuan seperti "Siti Nurhanim Aziz" yang TIDAK TAHU MENJAGA MARUAH DIRI DAN BUTA TENTANG BERHARGANYA NILAI DAN KEKUATAN SEORANG WANITA..

.. WANITA, ISTERI, IBU, ANAK PEREMPUAN.. jika kita sendiri tak menjaga maruah kita... jangan harapkan orang lain utk mempertahankannya!!!.....

awangsulungmerahmenyala said...

salam bro,
banyak percanggahan dan kekeliruan dalam kes ini.famili diaorang nih setan bro.dari mak bapak nurhanim betina tuh sehingga ke famili si drebar teksi haram jadah tuh.
bro,klu lu naik teksi sebelum turun teksi lu ludah dulu drebar teksi hahahaha....drebar teksi kat msia nih sepuluh org bawa teksi sekor jer leh timbang jadi baik.

masyarakat kita pun dah teruk tats y lah.so bro ko kena hati-hati klu nampak budak kena penampar depan mata ko jangan lak ko tengok sahaja at least ko tanya apsal dgn budak nih hah mcm tuh caranya.

amacam bro?

ayobkelubi said...

an eye for an eye -- max cavalera pun ada ckp gak.

betul

mak dia pun patut kena hukum sekali. jgn dihantar ke jabatan kebajikan langsung!.penjara sepatutnya.

anak dia mati, dia kat mana?. tidur rumah kawan!!!. fuck betul!!!..

Anonymous said...

Aku rasa hukuman si binatang ni ialah kena belasah sampai mati, mcm mana dia buat arwah tu.
Al-fatihah untuk adik Humairah



Fareez

Arni said...

Tiada berita lebih membangkitkan perasaan dari berita bayi kena buang/penderaan budak kecil etc.

I'm sorry guys, mungkin sebab aku ni single dan tak berapa suka budak2, walaupun berita ini sedih dan aku simpati pada keluarga budak ini, tapi kemarahan tidaklah sampai nak bunuh si pendera.. heh. Negara kita ada undang2 kan?

Bagi aku berita ini sama sahaja nilainya dgn berita pembunuhan Canny Ong, berita kemalangan jlnraya sekeluarga, berita org tua kena bunuh dlm rompakan di rumahnya sendiri etc. Sh*t happens.

Aku bukan berada dlm bidang kewartawanan (atau psikologi) tapi aku berminat utk kaji bagaimana manusia react terhadap berita2 sedih. For example, tak ramai 'org kita' yg response terhadap berita gempa bumi di Haiti dan Chile berbanding dgn berita Tsunami di Acheh. Mungkin sebab kita rasa Haiti dan Chile jauh sgt dari Asia? Atau sebab mereka bukan Islam? Tak ramai ambil tahu tentang genocide di Rwanda berbanding genocide di Bosnia. Mungkin sebab org Bosnia kulit putih dan lawa pulak tu berbanding Rwandan (african yg hitam legam)?

My point is, TV dan surat khabar akan siar berita yg membangkitkan perasaan berulang2 kali (dan dgn pelbagai perspektif) jadik tak payah la emosional sgt. Yg menyalahkan ibu si mati etc. ingat, there's always two sides of the story. Media Malaysia seperti yg kita tahu bukanlah 'telus' sgt bila report news (for example during General Election) so why do guys expect they didn't 'memsensasikan' berita ini juga?

Arni said...

Oohh... I so love the mob mentality in this blog!

Hahaha...

DonCorleone said...

Arni - Aku paling mahu jawab comment anda. Biar kau single and tak suka budak2, I can see that you still angry walaupun sikit. Barangkali your anger tidaklah sampai ke tahap manu membunuh. Its okay. Nothing wrong there. The fact that you angry is showing that emosi anda terusik dengan kekejaman yang berlaku. And yes, negara kita ada undang-undang untuk menghukum and negara kita juga ada freedom of speech (walaupun ia memang tidak absolut - malah tiada negara yang mengamalkan kebebasan bersuara secara absolut).

Kenapa "orang kita" (as you stated) ada lebih elemen "action and reaction" terhadap Tsunami Acheh berbanding gempa bumi Haiti atau Chile?

Jawapannya ialah sifat berita:
1. Berita yang lebih dekat dengan kita (proximity) akan lebih mendapat 'sambutan'. Acheh lebih dekat dengan kita and Acheh juga adalah sebuah negara Islam dan ia adalah relevan dengan kita dari aspek itu dan itu sebabnya ia mendapat tumpuan berbanding Haiti dan Chile.

2. Genocide terhadap Tutsi di Rwanda kurang mendapat perhatian berbanding Bosnia adalah kerana agama. Orang Islam yang dibunuh di Bosnia manakala agama utama Rwanda ialah Roman Katolik. Sekali lagi, kita rasa "dekat" kerana agamanya.

Your point on akhbar propogate emotion - aku setuju dan tak setuju. Kalau apa yang ditekankan ialah benda yang tidak ada justifikasinya, maka aku rasa memang aku setuju dengan engkau, but this is a fucking murdered of a 3 year old! And yes, there are 2 fucking side of the coin and any side of it still dengan satu end sekarang ini - Syaifa is dead!

On why we shud be emotional? On why we must be angry? - Because we need to build a better "action and reaction" attitude from the Government especially the Police Force.

Aku hormati your point, but I do hope you get my point too.

perawan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

AL-FATIHAH..

Zaleha Khairene said...

true. I want him dead too