Feb 3, 2010

Di hujung posting ini aku ada sekerat pantun Melayu yang sangat sesuai dihadiahkan kepada orang-orang pandai seperti ini.

Hampir seminggu aku di Hong Kong. Sejuknya boleh lah tahan tapi aku memang suka sebab aku ni senang sangat sakit kepala kalau cuaca panas sangat. Tapi macam aku kata sebelum ini lah, biar hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.

Letih sungguh berjalan-jalan di sekitar Hong Kong (harapannya turun lah berat badan sekilo dua hahaha) dan ada ketikanya terutama pada hari Ahad, saat aku berjalan-jalan di sekitar Causeway Bay, aku ternampak orang jual teropong.

Lantas aku terfikir kalau aku bawak notebook, bolehlah jugak aku meneropong bodoh jenis apa pulak yang dijadikan bahan. Namun, hajat tak kesampaian. Malas pulak rasanya masa tu dan aku pun tak mau habiskan masa layan internet di internet cafe di sana.

So, nampaknya The Sunday Papers terpaksalah aku layan on Tuesday!

Maka, ternyata, no matter what I write, no matter sapa-sapa sahaja yang komen, no matter artis tempatan suka atau tidak, no matter what fuck it is, kealpaan tetap beraja. Sesungguhnya sama ada kita (atau aku sahaja) ibarat anjing yang menyalak bukit.

Meh, aku terus komen tentang Teropong Bodoh Ahad lalu. (Seperti biasa, aku akan komen terhadap perenggan-perenggan tertentu sahaja).

Headline: Pelakon, pengarah pilih gadis lesbian jadi teman baru
KOMEN AKU: First of all, lesbian itu adalah perempuan. So, tak yah lah headline redundant seperti "gadis lesbian". Sesungguhnya, kalau orang yang pergi sekolah at least sampai Form 5, akan faham benda ni. Secondly, what is wrong with entertainment journalism? Headline ini diterbitkan di akhbar yang mempunyai edaran lebih 350,000 naskah (kalau tak silap aku lah) and we know how seluruh keluarga Melayu begitu suka membaca The Sunday Papers termasuk kanak-kanak. Ini juga diterbitkan oleh akhbar yang digunakan di sekolah. And proudly they presented "Gadis Lesbian" untuk kita semua. Fucking bad taste!

Perenggan Pertama: "Sebenarnya sudah beberapa kali ***** terserempak pasangan ‘teman tapi mesra’ ini di dalam beberapa majlis hiburan rasmi. Sudah menjadi pemandangan biasa, pelakon dan pengarah filem terkenal, bercinta dengan heroin baru. Adakah ada maksud tersirat atau perhubungan itu benar-benar ikhlas berpaksikan hati dan perasaan, hanya empunya diri saja yang mengetahui tujuan sebenar atau ‘motif operandi’ masing-masing."
KOMEN AKU: Pertama sekali, what the fuck is "motif operandi"? Does this fucking idiot know what it means? Patutnya "Modus Operandi". *Modus operandi (often used in the abbreviated forms M.O. or simply Method) is a Latin phrase, approximately translated as "mode of operation". The plural is modi operandi ("modes of operation"). Aku gelak sakan bila membaca "motif operandi". But then, I don't expect motherfucking idiots to understand the actual meaning pun.

Perenggan Kedua: "Yang pasti kedua-duanya tidak mampu lagi menyembunyikan cinta yang sedang berputik apabila dengan selamba saja muncul di depan peminat, sekali gus membiarkan pihak media massa membuat pelbagai spekulasi, adakah benar pelakon dan pengarah terkenal itu ingin memperisterikan heroin barunya itu?"
KOMEN AKU: Does the media these days only speculate? Adakah penulisan hiburan di akhbar perdana berpaksikan spekulasi seperti yang dinyatakan ini? Adakah Teropong bodoh ini berkata sebegini dengan mewakili semua media (terutama penulisan hiburan)? Aku kenal ramai penulis dan wartawan hiburan yang sebenarnya tidak menggunakan spekulasi, sebaliknya mengamalkan penulisan yang tidak bias, mempunyai fair comment serta justifikasi.

Perenggan Keempat: "Orang kata cinta tak kenal usia. Senario aktres muda dan cantik memilih pasangan di kalangan mereka yang sudah berumur, berharta dan berpengaruh, sudah menjadi satu kelaziman di mana-mana, bukan saja berlaku di kalangan artis, malah anak gadis berusia seawal belasan tahun memilih pasangan hidup di kalangan VIP tua, bukan lagi sesuatu yang mengejutkan. Tapi, sama ada jadi isteri kedua atau ketiga, apa ada hal, janji poket tebal sekalipun terpaksa bermadu!"
KOMEN AKU: What the fuck does this mean? Janji poket tebal walau terpaksa bermadu? Apakah maksud penulis di sini? Perenggan ini amat memalukan sebab membuat komen secara am yang terang-terangan memihak dan menjatuhkan hukuman.

Perenggan Kelima: "Berbalik kepada kisah pelakon dan pengarah terkenal yang memilih heroin muda jelita sebagai cinta barunya itu, timbul sedikit keraguan di hati ***** apabila ada sumber rapat pernah membisikkan ke telinga ***** sedikit masa lalu, pucuk muda itu bukannya gadis ‘lurus’ sebaliknya bi-sexual!"
KOMEN AKU: Headline kata "lesbian" tapi kat perenggan ini pulak kata "bi-sexual". Mana satu ni? Make up your fucking mind man!

Perenggan Keenam dan Ketujuh: "Bro, Minah (heroin muda) tu bukan ‘lurus’, tapi ‘cat dinding’! Minah ni ada girl friend, model dan aktres popular. Aku dengar Minah dengan pasangan lesbiannya itu dah lama ‘bercinta’. Tiba-tiba kau cerita dengan aku, Minah ni bercinta pulak dengan pelakon dan pengarah terkenal, biar ‘betik’ bro. Aku rasa kekasih si pengarah terkenal ni bisexual! Kasihan pelakon dan pengarah tu...,” cerita sumber yang sama. ***** pula no comment. Waktu siang makan pengat, sendiri mahu ingat!"
KOMEN AKU: "Cat dinding" tu apa? Bukan sekali benda ni diterbitkan dan apa kita nak jawab bila budak-budak yang baca tanya apa itu "cat dinding"? And sesudah menulis semua benda-benda ini, tetiba ***** no comment pulak. What the fuck is that? Lu dah tulis and tetiba lu kata lu no comment. Who the fuck ask for your fucking comment by the way? And what is with the "waktu siang makan pengat, sendiri mau ingat" tu? It feels like a line from Senario! Peribahasa mana tu?

Tak habis lagi ni.

Komen akhir yang lazim dalam penulisannya adalah seperti ini bawah ni pulak:

*****: Loya baca kisah aktor popular kahwin baru selepas bercerai, tapi masih ada hati nak sembunyikan daripada pengetahuan media.
KOMEN AKU: So, you did not get the scoop and you are angry and tetiba you are loya. Are you fucking pregnant?

Well, its just sad that 2010 is still as 2009 for this kind of writing.

I guess, we just have to layannnnnnnnnnnn.

Pantun buat Teropong:

Dua tiga kucing berlari
Mana kan sama si kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Mana kan sama lu seorang


(Sila bangun, tepuk tangan sendiri, tepuk bahu sendiri dan ucapkan tahniah kepada diri sendiri because you deserved it!)

As for the rest of us....

KEEP IT COOL

* Kalau nak Teropong sepenuhnya, Teroponglah di sini.

29 comments:

Hazrey said...

Hahaha.. motif operandi?? hahahahahaha.. kah kah kah kah bodoh sungguh.

Beb, itu paper dia ada share beb, so apa jugak bahasa depa nak pakai, depa pakai.

Nanti dulu. Berita Harian dulu dianggap sebagai perantara kepada bahasa rasmi, menjadi rujukan kepada ramai orang.

Aku tak tahu apa motif operandi dia menggunakan bahasa sedemikian rupa, tapi ia sungguh memalukan.

Perhaps Datuk Anthony Bujang could do something? Ia dah jadi paper picisan dah.

i.am.belle said...

ngaahahaha... well bro, at least i'm entertained with your entry about 'incik teropong aka bozo the clown' ni.

kurang tensi i. haha.

hmmm. rasa mcm sekrg ni u jd stalker dia pulak. uh oh xD


pasal 'anonymous' tu biarlah mrk komen. lagi panas trafik masuk blog u. we loike! haha

Topet said...

bodohnya.....adakah ini satu cabang journalism encik Saniboey?

Ida said...

Hahaha.. I think no matter what you say, nothing will change.. *sigh*

kucinghutan said...

lagi satu..kalau si teropong tu pegi mana mana, balik jer mesti artikel dia start dgn "sekembalinya ***** dari (whatever place that he might have been to)"
or "ketika itu ***** masih berada di (whatever place that he might have been to

mesti nak kena selit jugak bagitahu org yg dia tu pergi oversea..
jakun agaknyer dia ni, hehehehe..

Anonymous said...

tuan editor paper orang,
eja naskhah bukan naskah
kalau aku boleh edit tulisan kau dlm blog ini
agaknya tak bol,eh disiarkan kot
banyak benda bodogh drp pandai

Anonymous said...

AKU RASA TULISAN KAU SETARAF AZWAN
PENUH DENGAN HAMPEH CARUT DAN...
TAPI AZWAN LEBIH SIKIT DRP KAU SBB
DIA DAH BERTAUBAT

Awang Dewa said...

bodohnya anonymous yang komen kat sini

Anonymous said...

Hahaha.. ni first time aku nak post kat blog ni.. so just nak kutuk balik org yg mengutuk.
Aku mewakili Anon yg pandai sikit dr Anon 1 dan Anon 2... aku Anon 3.

Utk Anon 1 yg tulis :
AKU RASA TULISAN KAU SETARAF AZWAN
PENUH DENGAN HAMPEH CARUT DAN...
TAPI AZWAN LEBIH SIKIT DRP KAU SBB
DIA DAH BERTAUBAT

Comment : Boring la ko ni.. bley compare dengan org lain x, compare la dgn writer oversea ke, memane ke... tipikal meleis.

Untuk Anon 2 yg tulis :
tuan editor paper orang,
eja naskhah bukan naskah
kalau aku boleh edit tulisan kau dlm blog ini
agaknya tak bol,eh disiarkan kot
banyak benda "bodogh" drp pandai

Comment : Ejaan bodoh pun ko salah eja.."bodogh". so dont judge ejaan org lain kalau diri sendiri pun salah.. typo error pun count as error..

Sekian,
Anon 3 yg jongang

nh said...

cabang journalism jenis apa ni? tak kira dalam bidang mana sekalipun kita berjuang, kena ada sikit rasa tanggungjawab la. whoever wrote that article, i have a feeling that they do not have a family or living on their own.

memang, dari sudut budaya popular, memang naskah2 berita sebegini yang menjadi pilihan. given, that the argument is to get more readers so that it could generate the business, but for the sake of our culture, think think and think again.

jangan sampai tergadai roh kerana uang, jangan sampai tergadai maruah kerna teropong dan terjah!

Anonymous said...

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2005&dt=0227&pub=utusan_malaysia&sec=hiburan&pg=hi_02.htm&arc=hive&arc=hive

BUKAN MAIN LAGI DULU, SEKARANG MACAM NI PLAK...

Aku Anon 4 :-)

Anonymous said...

That's why aku tak beli paper lama dah.. Takkan aku nak bagi anak2 aku baca kisah artis yg tulisannya semua tak kena mengena dengan Bahasa Melayu. Mana dtg simpulan bahasa "cat dinding" ? Aku pun tak paham. Kira otak aku bersih lagilah...
Aku teringat masa aku sekolah, aku selalu baca tulisan wahid kasran.. yg 'blue' tu tapi BM dia hebat..

Bella..

lolita.quarantasei said...

anon anon dalam cni best giler aaa...
tak per, anon pun perlu mengekspresi
diri mereka juga.

aku tiada motif operandi.

i.am.belle said...

banyak pulak geng Anon kat sini. nak join lah.

Aku Anon 5 sokong komen Anon 3 ;D

Cik ENON said...

hahaha...owh..."cat dinding" tu maksud nye lesbian yee...masa aku kecik-kecik dulu pun aku selalu terpikir, kenapa dia orang panggil orang "cat dinding" mereka itu tukang cat kah? atau pun mereka sejenis warna yang sesuai untuk dinding kah?

arda said...

Pertama kali aku dengar...

"MOTIF OPERANDI"

Hahahaha...

Terus rebel brader!

abdullah al-habsyi said...

aku tak faham apakah 'motif operandi' Anon 4??

hahaha

m.addyhadzari said...

Z*BIR ni bongok gak kalau menulis...
baca la dulu sebelum tulih...
patut kite sepit je kaki dia kat bawah lori...

Rasanya mamat ni dah terlampau rasa diri tu IKON Media Massa...

Barangkali juga beliau dah patut buat tulih mende lain...

stormtroopers said...

aku kalo jumpa mamat teropong x sedar diri tuh mmg aku tampo jer sekali...perasan macam bagus je dia tuh!! motif operandi..?? fuck off fuck face..!!!

Ayau said...

Bro ...thank you for your comment on my show 'fuhhh' wa kira bangga bro..lu tengok program wa...maklum laa wa ni antara yang junior di antara nama nama besar yg dok ada kat bandar utama ni....

Thank you again for your comment really app. it.. :)

aku budak baik said...

tersenyum dan ketawa tergolek2 baca post ni...u open my mind...wah sangat lemah gaya penulisan apabila kita nak menunjuk2 dengan mengunakan kosa kata yang ada tanpa mengetahui maksud atau kewujudan ayat tersebut secara am nya..sepatutnya keslahn begini tidak berlaku..dengan tajuk dan huraian xterfokus...ternyata penulisannya seperti sesat dan hilang arah...les dan bi...2dunia berbeza...

DonCorleone said...

Hazrey - Aku yakin Anthony memang ada some plan sebenarnya. Tapi kita kena sabar aje lah and telan apa saja yang bakal disajikan tapi aku rasa kita ni semua dah pandai sangat nak pilih nak makan kerang busuk atau kerang/lala yang sedap kan? Kan? Motif operandi aku sebut semua ni ialah supaya kita pi makan lala bila senang2 nanti okay.

Belle - Gua jadi stalker? Hahaha. Ada betulnya kan? And ada juga gelinya kan? Ha ha ha

Topet - Ini lah cabang journalism yang dia pilih yang aku tak anggap layak untuk mana-mana kategori dalam kewartawanan pun!

Ida - Aku ni tak kan putus asa. Perubahan macam mana pun pasti akan berlaku tetapi ia akan mengambil masa, cuma harapannya ialah kita semua ni jangan serik untuk menegur and jangan letih untuk mengkritik sehingga ia benar-benar berubah.

Kucinghutan - Harap2 lepas ni, letak lah nama apa yang anda katakan itu memang betul sebab memang aku pernah baca jugak. Kalau apa yang anda katakan itu betul, tak seharusnya anda ragu untuk nyatakan identiti okay. Tks for reading.

Anon2 baik Anon 1 atau 2 - Seperti biasa...terima kasih kerana membaca sebab kadang2 kita nak juga dengar anjing menyalak-nyalak.

Bella - Aku dulu pun cukup suka dengan stilistik bahasa Wahid Kasran. Sangat unik penulisannya kan?

Lolita - Yes, Anon2 memang BEST! Haha

Cik Enon - Siapa "cat dinding" kat rumah Cik Enon dulu? Hahaha

Arda / Abdullah al-Habsyi - Apa "motif Operandi" anda? Hahaha

m.addyhadzari - Bila masa dia jadi ikon media masa? Hahahah. Aku lupa nak tengok majlis anugerah tu. PM nobatkan ya? Hahahahah

Stormtroopers - Apa kata terajang dia dengan kasut Adidas Stormtroopers yang putih baru tu? Hahahaha

Ayau - No prob bro. Just as long you are open about any kind of feedback towards your program, it shows that you are cool man. Learn from kritikan orang daripada asyik nak marah bila orang kritik lagi bagus kan?

Aku Budak Baik - Tks for reading.

k1m1_KaeMoS said...

hahaha this is seriously funny bro! bagusla tak rugi baca your review on that particular person's "writing". sangat kelakar bila baca orang bodoh nak berlagak pandai dgn meletakkan istilah2 bombastik. dia ingat sume org bodoh cam dia agaknya!

Anonymous said...

HELLO BRO...
ANON3 MENYALAK PUN TAK SAMPAI SALAK BANYAK TEMPAT NAK KERJA
HEEE........SALAK KAMI PUN BERMARUAH
TAKLAH SAMPAI KENA BUANG KERJA...
MACAM SATU EDITOR TU YANG KENA,,, SEBAB EX STAFF DIA BUAT LAPORAN S.. HAR.....
OPPPPPPPPPPPPP TAK BAIK KUTUK ORANG BERDOSA

Anonymous said...

siap ex editor tu annon

Anonymous said...

Gua tau sapa! haha... Dia banyak keje sana sini kan? wuahahahahaha...

Anonymous said...

byknya f words, lg byk dari yg penah sy dengar dari seorg mat saleh kat sini dalam masa 5minit (sebab saya ambil 5minit untuk baca artikel nih)

kupasan dah bagus, tapi f word tuh.. spoil la

matt jack said...

hahahah.
gelak guling2..
ramainya anon...
hmmm...

iniciksunti said...

saya sangat tak bersetuju dengan cara penulisan zubir *malas nak sensored. bukan dia saja yang selalu menggunakan pantun pengat tu, ada lagi penulis yang mengada-ngada nak berlagak bagus nak suruh orang "sendiri mau ingat". alahai menyampahlah !

Feb 3, 2010

Di hujung posting ini aku ada sekerat pantun Melayu yang sangat sesuai dihadiahkan kepada orang-orang pandai seperti ini.

Hampir seminggu aku di Hong Kong. Sejuknya boleh lah tahan tapi aku memang suka sebab aku ni senang sangat sakit kepala kalau cuaca panas sangat. Tapi macam aku kata sebelum ini lah, biar hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.

Letih sungguh berjalan-jalan di sekitar Hong Kong (harapannya turun lah berat badan sekilo dua hahaha) dan ada ketikanya terutama pada hari Ahad, saat aku berjalan-jalan di sekitar Causeway Bay, aku ternampak orang jual teropong.

Lantas aku terfikir kalau aku bawak notebook, bolehlah jugak aku meneropong bodoh jenis apa pulak yang dijadikan bahan. Namun, hajat tak kesampaian. Malas pulak rasanya masa tu dan aku pun tak mau habiskan masa layan internet di internet cafe di sana.

So, nampaknya The Sunday Papers terpaksalah aku layan on Tuesday!

Maka, ternyata, no matter what I write, no matter sapa-sapa sahaja yang komen, no matter artis tempatan suka atau tidak, no matter what fuck it is, kealpaan tetap beraja. Sesungguhnya sama ada kita (atau aku sahaja) ibarat anjing yang menyalak bukit.

Meh, aku terus komen tentang Teropong Bodoh Ahad lalu. (Seperti biasa, aku akan komen terhadap perenggan-perenggan tertentu sahaja).

Headline: Pelakon, pengarah pilih gadis lesbian jadi teman baru
KOMEN AKU: First of all, lesbian itu adalah perempuan. So, tak yah lah headline redundant seperti "gadis lesbian". Sesungguhnya, kalau orang yang pergi sekolah at least sampai Form 5, akan faham benda ni. Secondly, what is wrong with entertainment journalism? Headline ini diterbitkan di akhbar yang mempunyai edaran lebih 350,000 naskah (kalau tak silap aku lah) and we know how seluruh keluarga Melayu begitu suka membaca The Sunday Papers termasuk kanak-kanak. Ini juga diterbitkan oleh akhbar yang digunakan di sekolah. And proudly they presented "Gadis Lesbian" untuk kita semua. Fucking bad taste!

Perenggan Pertama: "Sebenarnya sudah beberapa kali ***** terserempak pasangan ‘teman tapi mesra’ ini di dalam beberapa majlis hiburan rasmi. Sudah menjadi pemandangan biasa, pelakon dan pengarah filem terkenal, bercinta dengan heroin baru. Adakah ada maksud tersirat atau perhubungan itu benar-benar ikhlas berpaksikan hati dan perasaan, hanya empunya diri saja yang mengetahui tujuan sebenar atau ‘motif operandi’ masing-masing."
KOMEN AKU: Pertama sekali, what the fuck is "motif operandi"? Does this fucking idiot know what it means? Patutnya "Modus Operandi". *Modus operandi (often used in the abbreviated forms M.O. or simply Method) is a Latin phrase, approximately translated as "mode of operation". The plural is modi operandi ("modes of operation"). Aku gelak sakan bila membaca "motif operandi". But then, I don't expect motherfucking idiots to understand the actual meaning pun.

Perenggan Kedua: "Yang pasti kedua-duanya tidak mampu lagi menyembunyikan cinta yang sedang berputik apabila dengan selamba saja muncul di depan peminat, sekali gus membiarkan pihak media massa membuat pelbagai spekulasi, adakah benar pelakon dan pengarah terkenal itu ingin memperisterikan heroin barunya itu?"
KOMEN AKU: Does the media these days only speculate? Adakah penulisan hiburan di akhbar perdana berpaksikan spekulasi seperti yang dinyatakan ini? Adakah Teropong bodoh ini berkata sebegini dengan mewakili semua media (terutama penulisan hiburan)? Aku kenal ramai penulis dan wartawan hiburan yang sebenarnya tidak menggunakan spekulasi, sebaliknya mengamalkan penulisan yang tidak bias, mempunyai fair comment serta justifikasi.

Perenggan Keempat: "Orang kata cinta tak kenal usia. Senario aktres muda dan cantik memilih pasangan di kalangan mereka yang sudah berumur, berharta dan berpengaruh, sudah menjadi satu kelaziman di mana-mana, bukan saja berlaku di kalangan artis, malah anak gadis berusia seawal belasan tahun memilih pasangan hidup di kalangan VIP tua, bukan lagi sesuatu yang mengejutkan. Tapi, sama ada jadi isteri kedua atau ketiga, apa ada hal, janji poket tebal sekalipun terpaksa bermadu!"
KOMEN AKU: What the fuck does this mean? Janji poket tebal walau terpaksa bermadu? Apakah maksud penulis di sini? Perenggan ini amat memalukan sebab membuat komen secara am yang terang-terangan memihak dan menjatuhkan hukuman.

Perenggan Kelima: "Berbalik kepada kisah pelakon dan pengarah terkenal yang memilih heroin muda jelita sebagai cinta barunya itu, timbul sedikit keraguan di hati ***** apabila ada sumber rapat pernah membisikkan ke telinga ***** sedikit masa lalu, pucuk muda itu bukannya gadis ‘lurus’ sebaliknya bi-sexual!"
KOMEN AKU: Headline kata "lesbian" tapi kat perenggan ini pulak kata "bi-sexual". Mana satu ni? Make up your fucking mind man!

Perenggan Keenam dan Ketujuh: "Bro, Minah (heroin muda) tu bukan ‘lurus’, tapi ‘cat dinding’! Minah ni ada girl friend, model dan aktres popular. Aku dengar Minah dengan pasangan lesbiannya itu dah lama ‘bercinta’. Tiba-tiba kau cerita dengan aku, Minah ni bercinta pulak dengan pelakon dan pengarah terkenal, biar ‘betik’ bro. Aku rasa kekasih si pengarah terkenal ni bisexual! Kasihan pelakon dan pengarah tu...,” cerita sumber yang sama. ***** pula no comment. Waktu siang makan pengat, sendiri mahu ingat!"
KOMEN AKU: "Cat dinding" tu apa? Bukan sekali benda ni diterbitkan dan apa kita nak jawab bila budak-budak yang baca tanya apa itu "cat dinding"? And sesudah menulis semua benda-benda ini, tetiba ***** no comment pulak. What the fuck is that? Lu dah tulis and tetiba lu kata lu no comment. Who the fuck ask for your fucking comment by the way? And what is with the "waktu siang makan pengat, sendiri mau ingat" tu? It feels like a line from Senario! Peribahasa mana tu?

Tak habis lagi ni.

Komen akhir yang lazim dalam penulisannya adalah seperti ini bawah ni pulak:

*****: Loya baca kisah aktor popular kahwin baru selepas bercerai, tapi masih ada hati nak sembunyikan daripada pengetahuan media.
KOMEN AKU: So, you did not get the scoop and you are angry and tetiba you are loya. Are you fucking pregnant?

Well, its just sad that 2010 is still as 2009 for this kind of writing.

I guess, we just have to layannnnnnnnnnnn.

Pantun buat Teropong:

Dua tiga kucing berlari
Mana kan sama si kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Mana kan sama lu seorang


(Sila bangun, tepuk tangan sendiri, tepuk bahu sendiri dan ucapkan tahniah kepada diri sendiri because you deserved it!)

As for the rest of us....

KEEP IT COOL

* Kalau nak Teropong sepenuhnya, Teroponglah di sini.

29 comments:

Hazrey said...

Hahaha.. motif operandi?? hahahahahaha.. kah kah kah kah bodoh sungguh.

Beb, itu paper dia ada share beb, so apa jugak bahasa depa nak pakai, depa pakai.

Nanti dulu. Berita Harian dulu dianggap sebagai perantara kepada bahasa rasmi, menjadi rujukan kepada ramai orang.

Aku tak tahu apa motif operandi dia menggunakan bahasa sedemikian rupa, tapi ia sungguh memalukan.

Perhaps Datuk Anthony Bujang could do something? Ia dah jadi paper picisan dah.

i.am.belle said...

ngaahahaha... well bro, at least i'm entertained with your entry about 'incik teropong aka bozo the clown' ni.

kurang tensi i. haha.

hmmm. rasa mcm sekrg ni u jd stalker dia pulak. uh oh xD


pasal 'anonymous' tu biarlah mrk komen. lagi panas trafik masuk blog u. we loike! haha

Topet said...

bodohnya.....adakah ini satu cabang journalism encik Saniboey?

Ida said...

Hahaha.. I think no matter what you say, nothing will change.. *sigh*

kucinghutan said...

lagi satu..kalau si teropong tu pegi mana mana, balik jer mesti artikel dia start dgn "sekembalinya ***** dari (whatever place that he might have been to)"
or "ketika itu ***** masih berada di (whatever place that he might have been to

mesti nak kena selit jugak bagitahu org yg dia tu pergi oversea..
jakun agaknyer dia ni, hehehehe..

Anonymous said...

tuan editor paper orang,
eja naskhah bukan naskah
kalau aku boleh edit tulisan kau dlm blog ini
agaknya tak bol,eh disiarkan kot
banyak benda bodogh drp pandai

Anonymous said...

AKU RASA TULISAN KAU SETARAF AZWAN
PENUH DENGAN HAMPEH CARUT DAN...
TAPI AZWAN LEBIH SIKIT DRP KAU SBB
DIA DAH BERTAUBAT

Awang Dewa said...

bodohnya anonymous yang komen kat sini

Anonymous said...

Hahaha.. ni first time aku nak post kat blog ni.. so just nak kutuk balik org yg mengutuk.
Aku mewakili Anon yg pandai sikit dr Anon 1 dan Anon 2... aku Anon 3.

Utk Anon 1 yg tulis :
AKU RASA TULISAN KAU SETARAF AZWAN
PENUH DENGAN HAMPEH CARUT DAN...
TAPI AZWAN LEBIH SIKIT DRP KAU SBB
DIA DAH BERTAUBAT

Comment : Boring la ko ni.. bley compare dengan org lain x, compare la dgn writer oversea ke, memane ke... tipikal meleis.

Untuk Anon 2 yg tulis :
tuan editor paper orang,
eja naskhah bukan naskah
kalau aku boleh edit tulisan kau dlm blog ini
agaknya tak bol,eh disiarkan kot
banyak benda "bodogh" drp pandai

Comment : Ejaan bodoh pun ko salah eja.."bodogh". so dont judge ejaan org lain kalau diri sendiri pun salah.. typo error pun count as error..

Sekian,
Anon 3 yg jongang

nh said...

cabang journalism jenis apa ni? tak kira dalam bidang mana sekalipun kita berjuang, kena ada sikit rasa tanggungjawab la. whoever wrote that article, i have a feeling that they do not have a family or living on their own.

memang, dari sudut budaya popular, memang naskah2 berita sebegini yang menjadi pilihan. given, that the argument is to get more readers so that it could generate the business, but for the sake of our culture, think think and think again.

jangan sampai tergadai roh kerana uang, jangan sampai tergadai maruah kerna teropong dan terjah!

Anonymous said...

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2005&dt=0227&pub=utusan_malaysia&sec=hiburan&pg=hi_02.htm&arc=hive&arc=hive

BUKAN MAIN LAGI DULU, SEKARANG MACAM NI PLAK...

Aku Anon 4 :-)

Anonymous said...

That's why aku tak beli paper lama dah.. Takkan aku nak bagi anak2 aku baca kisah artis yg tulisannya semua tak kena mengena dengan Bahasa Melayu. Mana dtg simpulan bahasa "cat dinding" ? Aku pun tak paham. Kira otak aku bersih lagilah...
Aku teringat masa aku sekolah, aku selalu baca tulisan wahid kasran.. yg 'blue' tu tapi BM dia hebat..

Bella..

lolita.quarantasei said...

anon anon dalam cni best giler aaa...
tak per, anon pun perlu mengekspresi
diri mereka juga.

aku tiada motif operandi.

i.am.belle said...

banyak pulak geng Anon kat sini. nak join lah.

Aku Anon 5 sokong komen Anon 3 ;D

Cik ENON said...

hahaha...owh..."cat dinding" tu maksud nye lesbian yee...masa aku kecik-kecik dulu pun aku selalu terpikir, kenapa dia orang panggil orang "cat dinding" mereka itu tukang cat kah? atau pun mereka sejenis warna yang sesuai untuk dinding kah?

arda said...

Pertama kali aku dengar...

"MOTIF OPERANDI"

Hahahaha...

Terus rebel brader!

abdullah al-habsyi said...

aku tak faham apakah 'motif operandi' Anon 4??

hahaha

m.addyhadzari said...

Z*BIR ni bongok gak kalau menulis...
baca la dulu sebelum tulih...
patut kite sepit je kaki dia kat bawah lori...

Rasanya mamat ni dah terlampau rasa diri tu IKON Media Massa...

Barangkali juga beliau dah patut buat tulih mende lain...

stormtroopers said...

aku kalo jumpa mamat teropong x sedar diri tuh mmg aku tampo jer sekali...perasan macam bagus je dia tuh!! motif operandi..?? fuck off fuck face..!!!

Ayau said...

Bro ...thank you for your comment on my show 'fuhhh' wa kira bangga bro..lu tengok program wa...maklum laa wa ni antara yang junior di antara nama nama besar yg dok ada kat bandar utama ni....

Thank you again for your comment really app. it.. :)

aku budak baik said...

tersenyum dan ketawa tergolek2 baca post ni...u open my mind...wah sangat lemah gaya penulisan apabila kita nak menunjuk2 dengan mengunakan kosa kata yang ada tanpa mengetahui maksud atau kewujudan ayat tersebut secara am nya..sepatutnya keslahn begini tidak berlaku..dengan tajuk dan huraian xterfokus...ternyata penulisannya seperti sesat dan hilang arah...les dan bi...2dunia berbeza...

DonCorleone said...

Hazrey - Aku yakin Anthony memang ada some plan sebenarnya. Tapi kita kena sabar aje lah and telan apa saja yang bakal disajikan tapi aku rasa kita ni semua dah pandai sangat nak pilih nak makan kerang busuk atau kerang/lala yang sedap kan? Kan? Motif operandi aku sebut semua ni ialah supaya kita pi makan lala bila senang2 nanti okay.

Belle - Gua jadi stalker? Hahaha. Ada betulnya kan? And ada juga gelinya kan? Ha ha ha

Topet - Ini lah cabang journalism yang dia pilih yang aku tak anggap layak untuk mana-mana kategori dalam kewartawanan pun!

Ida - Aku ni tak kan putus asa. Perubahan macam mana pun pasti akan berlaku tetapi ia akan mengambil masa, cuma harapannya ialah kita semua ni jangan serik untuk menegur and jangan letih untuk mengkritik sehingga ia benar-benar berubah.

Kucinghutan - Harap2 lepas ni, letak lah nama apa yang anda katakan itu memang betul sebab memang aku pernah baca jugak. Kalau apa yang anda katakan itu betul, tak seharusnya anda ragu untuk nyatakan identiti okay. Tks for reading.

Anon2 baik Anon 1 atau 2 - Seperti biasa...terima kasih kerana membaca sebab kadang2 kita nak juga dengar anjing menyalak-nyalak.

Bella - Aku dulu pun cukup suka dengan stilistik bahasa Wahid Kasran. Sangat unik penulisannya kan?

Lolita - Yes, Anon2 memang BEST! Haha

Cik Enon - Siapa "cat dinding" kat rumah Cik Enon dulu? Hahaha

Arda / Abdullah al-Habsyi - Apa "motif Operandi" anda? Hahaha

m.addyhadzari - Bila masa dia jadi ikon media masa? Hahahah. Aku lupa nak tengok majlis anugerah tu. PM nobatkan ya? Hahahahah

Stormtroopers - Apa kata terajang dia dengan kasut Adidas Stormtroopers yang putih baru tu? Hahahaha

Ayau - No prob bro. Just as long you are open about any kind of feedback towards your program, it shows that you are cool man. Learn from kritikan orang daripada asyik nak marah bila orang kritik lagi bagus kan?

Aku Budak Baik - Tks for reading.

k1m1_KaeMoS said...

hahaha this is seriously funny bro! bagusla tak rugi baca your review on that particular person's "writing". sangat kelakar bila baca orang bodoh nak berlagak pandai dgn meletakkan istilah2 bombastik. dia ingat sume org bodoh cam dia agaknya!

Anonymous said...

HELLO BRO...
ANON3 MENYALAK PUN TAK SAMPAI SALAK BANYAK TEMPAT NAK KERJA
HEEE........SALAK KAMI PUN BERMARUAH
TAKLAH SAMPAI KENA BUANG KERJA...
MACAM SATU EDITOR TU YANG KENA,,, SEBAB EX STAFF DIA BUAT LAPORAN S.. HAR.....
OPPPPPPPPPPPPP TAK BAIK KUTUK ORANG BERDOSA

Anonymous said...

siap ex editor tu annon

Anonymous said...

Gua tau sapa! haha... Dia banyak keje sana sini kan? wuahahahahaha...

Anonymous said...

byknya f words, lg byk dari yg penah sy dengar dari seorg mat saleh kat sini dalam masa 5minit (sebab saya ambil 5minit untuk baca artikel nih)

kupasan dah bagus, tapi f word tuh.. spoil la

matt jack said...

hahahah.
gelak guling2..
ramainya anon...
hmmm...

iniciksunti said...

saya sangat tak bersetuju dengan cara penulisan zubir *malas nak sensored. bukan dia saja yang selalu menggunakan pantun pengat tu, ada lagi penulis yang mengada-ngada nak berlagak bagus nak suruh orang "sendiri mau ingat". alahai menyampahlah !